Εκρηκτική η κατάσταση σε Xίο, Μυτιλήνη, Ειδομένη και Πειραιά
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 11:06
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, τον Πειραιά και τα νησιά, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συνειδητοποιούν σταδιακά ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και να οδηγούνται σε πράξεις εκτός ελέγχου λόγω της απελπισίας. Την ίδια ώρα, ορισμένες, κυρίως ξένες, ΜΚΟ και ακτιβιστές δρουν ανεξέλεγκτα στους καταυλισμούς. Συγκεκριμένα, στη Χίο τα πνεύματα οξύνθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, μετά από μια 6ωρη περίπου διαμάχη που έφτασε σε ακραία σημεία, ανάμεσα σε ομάδα 150 περίπου ατόμων που ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του λιμένα από τους πρόσφυγες που παρέμεναν σε αυτό επί μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα "Politischios.gr", τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα –ιδιαίτερα έντονη- με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, με αποφασιστικό τρόπο, Δήμαρχος και Λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων, που έδειξαν αν κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών.
Δεχόμενοι και παραινέσεις από τις Μ.Κ.Ο. και τις ομάδες των χιώτικων εθελοντικών οργανώσεων, επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας το λιμένα που παραδόθηκε στις αρχές.
Από τα επεισόδια, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο μια γυναίκα πρόσφυγας σε υστερικό σοκ, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είχε ήδη ξεκινήσει.
Το Λιμεναρχείο προέβη σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 βρίσκονται στο κτίριο του Λιμεναρχείου.
Επεισόδια στη Μυτιλήνη
Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε το πρωί, η πρώτη φάση της δεύτερης επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία. Τέσσερις αλληλέγγυοι στους επαναπροωθούμενους, έπεσαν στη θάλασσα και κολυμπώντας ακόμα και κάτω από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. έφθασαν οι τρεις από αυτούς και κρεμάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου "Λέσβος", στο οποίο ήδη είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση 45 Πακιστανών μεταναστών και των συνοδών τους αστυνομικών, εμποδίζοντάς το, για λίγα λεπτά, να αναχωρήσει.
Με παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο τέταρτος ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήξουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της επανεισδοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Τελικά, το πλοίο "Λέσβος" της εταιρείας "Τουργιολ" αναχώρησε για το λιμάνι της πόλης Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, με 45 μετανάστες. Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης. Η εθνική καταγωγή και των 45 είναι από το Πακιστάν.
Η σημερινή δεύτερη διαδικασία της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία δεν ολοκληρώθηκε όμως. Η δεύτερη της φάση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο "Τέρα Τζετ", το οποίο μεταφέρει, από την Κω και τη Σάμο, 80 συνολικά μετανάστες.
Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10 το πρωί και οι επιβαίνοντες σε αυτό θα μετεπιβιβασθούν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο πλοίο "Ναζλί Ζαλέ" τύπου καταμαράν της εταιρείας "Ζαλέμ Τουρ" προκειμένου να μεταφερθούν και αυτοί στο Δικελί της Τουρκίας.
Εικόνες χάους σε Ειδομένη, Σάμο, Πειραιά
Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν χθες νέα διαμαρτυρία ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, πέρασαν από τα αφύλακτα σημεία της περίφραξης, έφθασαν στις ράγες και απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή.Οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στον φράχτη στην ουδέτερη ζώνη, φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα.
Την ίδια ώρα στη Σάμο, περίπου 250 μετανάστες με την απειλή μαχαιριών και σπασμένων γυαλιών προσπάθησαν α ρίξουν την κεντρική είσοδο του hotspot. Την ίδια ώρα, άλλοι μετανάστες άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, οι - δύο μόλις- αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη.
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν όταν οι μετανάστες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, φθάνοντας -με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και στην παραλιακή οδό. Μετά από προσπάθειες των δυνάμεων της τάξης, οι μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας.
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1 ενώ μόλις 47 άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία. Στον Πειραιά παραμένουν 4.665 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, ένας από τους μετανάστες που μετέβησαν την Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Συντάγματος επιχειρώντας να κατασκηνώσουν απέναντι από τη Βουλή απείλησε να αυτοπυρπολυθεί. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στην οδό Κριεζώτου, τον απέτρεψαν και το επεισόδιο έληξε.
Την ίδια ώρα, την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του εξέφρασε ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας για το γεγονός ότι, όπως τον ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στο νησί θα μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες ιδίως από τη Χίο. "Το λέω ξεκάθαρα: Ως δήμαρχος εξαπατήθηκα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.
Πάντως, περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθούνται αυτή την ώρα προς την Τουρκία. Τη Λέσβο θα επισκεφτούν στις 16 Απριλίου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Πηγή: www.capital.gr