Ναυτική δύναμη στο Αιγαίο στέλνει το ΝΑΤΟ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 14:39
Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί χωρίς καθυστέρηση προς το το Αιγαίο, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, "δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη... να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
"Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.
Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.
Το Βερολίνο, η Άγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση "αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος". Αντικείμενο είναι να υπάρξει "μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές", όπου ανθούν οι δραστηριότητες των διακινητών προσφύγων και επαναστατών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.
"Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην "επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο", η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, "ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση".
Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο , στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ "έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης", εξήγησε ο Αστον Κάρτερ.
"Αυτοί θα εξετασθούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα υποβληθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που δίνει το πράσινο φως για κάθε στρατιωτική επιχείρηση", διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Καμμένος: H συμφωνία με το ΝΑΤΟ δίνει οριστική λύση στο μεταναστευτικό
"Ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας", χαρακτήρισε την σημερινή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην συντριβή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ. Καμμένος αφιέρωσε την συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα "λύσει το θέμα της μετανάστευσης", στους τρεις αξιωματικούς που χάθηκαν.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.
"Σκοπός αυτής της δύναμης είναι να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες εκείνων που διακινούν ανθρώπους. Μέχρι τώρα το πληρώσαμε με την απώλεια 10.000 παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς", πρόσθεσε.
Επιπλέον τόνισε ότι από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. "Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου", είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, "οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση".
Προβληματισμός από Ν.Δ
Προβληματισμός επικρατεί στη Συγγρού για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ , με τον εκπρόσωπό της να τηρεί αποστάσεις από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, παρέμβαση του ΝΑΤΟ, η οποία θα έχει σκοπό την αποτελεσματική ανάσχεση μεταναστευτικών ροών θα ήταν κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά υπό την προϋπόθεση, πως δε θα θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα. "Στη δική μας αντίληψη δεν θα έπρεπε ειδική επιχείρηση συγκεκριμένου σκοπού να υποκαταστήσει το καθήκον της Ένωσης να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό, μαζί με όλους τους Έλληνες, είδαμε πως όλα αυτά σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν ερήμην της Ελλάδος και απόντος του πρωθυπουργού", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, είπε πως η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί με ανησυχία και προβληματισμό την όλη συζήτηση. "Η κυβέρνηση, αφού χάθηκαν επτά-οκτώ μήνες, αποδέχτηκε σοβαρές δεσμεύσεις για τη χώρα. Η αδυναμία της να τις εκπληρώσει, προσφέρει επιχειρήματα σε κάποιους να σκέφτονται αποκλεισμούς της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν...Η Νέα Δημοκρατία έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, αλλά και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα πράξουμε ό,τι είναι σκόπιμο, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα", ανέφερε και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη, αλλά και η Τουρκία δεν έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους στο προσφυγικό.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ