Τραγωδία με πτώση ελικοπτέρου στο Αιγαίο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 10:52
Όσον περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν σε απόκρυμνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου). Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.
Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.
Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».
Στις συνεχιζόενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.
Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Αργότερα ακολούθησε τουρκική ΝΟΤΑΜ, η οποία παρέπεμπε τα συμμετέχοντα πλοία να επικοινωνούν με τις ελληνικές Αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ