Παρ11292024

Last updateΠεμ, 28 Νοε 2024 6pm

Παρέμβαση YNA στη Βουλή κατά την εισήγηση νομοθετικής ρύθμισης που ενισχύει τη λειτουργία του Λ.Σ. και τη στελέχωση των παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών

varvitsiotis-vouli-5325

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση που ενισχύει τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και τη στελέχωση των παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στη διάρκεια συζήτησης σχεδίου νόμου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις». Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση παρέχεται, πλέον, υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα σε στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμπληρώνουν τριάντα πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία τους για ακόμα δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, εισάγεται διάταξη με την οποία ενισχύεται η οργανική σύνθεση νησιωτικών και παραμεθορίων Λιμενικών Αρχών, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αυξημένων υπηρεσιακών τους αναγκών, ιδίως ως προς την άσκηση αστυνόμευσης και τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε για ακόμη μία φορά την υψηλή προσήλωση με την οποία ανταποκρίνονται καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην πολυδιάστατη αποστολή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, παράλληλα, και στην ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επτακοσίων (700) παράνομων μεταναστών που πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή αρκετών ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Κρήτης. «Γι' αυτά τα παιδιά αξίζει ένα «ΜΠΡΑΒΟ». Αξίζει η προσοχή μας. Αξίζει να τους δίνουμε εύσημα όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αξίζει να τους δίνουμε προνομιακές ρυθμίσεις, ώστε να κινητροδοτούμε ολοένα και περισσότερους να υπηρετούν στη παραμεθόριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

«Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας που συνυπογράφει την τροπολογία που αφορά θέματα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επεκτείνεται και σε Υπαξιωματικούς του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. το δικαίωμα να παραταθεί η θητεία τους για άλλα δύο χρόνια, δικαίωμα το οποίο έχουν οι Υπαξιωματικοί στο Στρατό και στην Αστυνομία που συμπληρώνουν το χρόνο υπηρεσίας τους στα 35 χρόνια.

Είναι μια Ρύθμιση, η οποία επιφέρει και ελάφρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί δε συνταξιοδοτούμε αυτούς, οι οποίοι θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη χρονιά και θα παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια στις θέσεις τους. Όπως ξέρετε, υπάρχει και στενότητα προσωπικού και ελλείψεις προσωπικού. Εμάς μας καλύπτει απόλυτα ορισμένες ζωτικές ανάγκες.

Η 2η παράγραφος της ίδιας τροπολογίας αφορά στην κινητροδότηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για μετάθεσή τους στα νησιά της παραμεθορίου του Ανατολικού Αιγαίου. Επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά τα νησιά, δίνουμε το δικαίωμα μετά από αίτησή τους σε στελέχη από όλη την Ελλάδα να πάνε, να τοποθετηθούν, να υπηρετήσουν για δύο χρόνια και να επιστρέψουν αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους και να συνεχίσει η προσμέτρηση της υπηρεσίας τους όπως ήταν.

Θα ήθελα, κ. Πρόεδρε, μόνο να επισημάνω ότι άμεσα θα καταθέσω και νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία, ώστε η ρύθμιση των ανωτέρω διατάξεων να αρχίζει την εφαρμογή της από την 1/12/2014, γιατί υπάρχει καταληκτική προθεσμία η 4/12/2014 για την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων.

Περίμενα να ακούσω ένα πράγμα σήμερα από το συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ: Να πει ένα μεγάλο «μπράβο» στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που από χθες το μεσημέρι παλεύουν με τα κύματα σε μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης επτακοσίων (700) ψυχών σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίοι επιχειρούν από θαλάσσης και από αέρος σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό και είναι ήδη κοντά στις 24 ώρες στη θάλασσα.

Γι' αυτά τα παιδιά αξίζει ένα «ΜΠΡΑΒΟ». Αξίζει η προσοχή μας. Αξίζει να τους δίνουμε εύσημα όταν βρίσκονται στην Πρώτη Γραμμή του αγώνα. Αξίζει να τους δίνουμε προνομιακές ρυθμίσεις, ώστε να κινητροδοτούμε ολοένα και περισσότερους να υπηρετούν στη παραμεθόριο.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των θεμάτων του προσωπικού, προφανώς δεν είναι ενημερωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, ήδη, έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι ένας ευρύς διάλογος για όλα τα Προεδρικά Διατάγματα και τη νομοθεσία που ισχύει για το Λιμενικό. Έχουν κλείσει ήδη κεφάλαια κι έχουμε καταλήξει στα θέματα λειτουργίας των Λιμεναρχείων με τη συμφωνία και των συνδικαλιστικών ενώσεων και είναι υπό έκδοση. Έχουμε καταλήξει στο νέο πειθαρχικό και συνεχίζουμε σε όλα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό, πάντοτε σε συνεργασία με την ηγεσία και τις ενώσεις που τις εκπροσωπούν. Άλλωστε, προτάσεις των Ενώσεων σήμερα ικανοποιούμε»

ΣΥΡΙΖΑ: Με πρόχειρες λύσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει τα κενά στελέχωσης που η ίδια έχει δημιουργήσει

Πλήρη ομολογία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης ως προς τις πραγματικές ανάγκες και τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αποτελεί η πρόσφατη τροπολογία για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκος Συρμαλένιος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων τα εξής: « Η Κυβέρνηση, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκεφαλίσει το Λιμενικό Σώμα με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιδιώκει με πρόχειρες λύσεις και μπαλώματα να καλύψει τα μεγάλα κενά στελέχωσης που η ίδια έχει δημιουργήσει, επιμηκύνοντας την υπηρεσία κατά δύο χρόνια αξιωματικών, υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων που συμπληρώνουν τριακονταπενταετία μέχρι τις 31-12 -ενώ κάτι τέτοιο ήδη έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει από 1-1-2015 για την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα- και δεύτερον, μεταθέτοντας προσωπικό σε δύσκολες, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν συνεχείς περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και διάλυση της βάσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο μέχρι το 2010 διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο αρκετά υγιές για να καλύψει τις τότε ανάγκες. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν αθρόες αποχωρήσεις αξιωματικών, που έφυγαν στην πιο ώριμη και αποδοτική φάση της καριέρας τους για να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό στις κεντρικές υπηρεσίες του Αρχηγείου είναι τεράστιες. Πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με έναν μόνο αξιωματικό, πολλά τμήματα λειτουργούν μόνο με τον εισηγητή. Το ίδιο και οι λιμενικές αρχές, που καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθούν με εικοσιτετράωρες βάρδιες σε σαράντα οκτώ ώρες, με εξουθενωμένα πληρώματα από τις συνεχείς περιπολίες στα πελάγη, που συναντούν το δράμα των προσφύγων από τις πολεμικές συρράξεις των γειτονικών χωρών. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που πολλά πλωτά και χερσαία μέσα βρίσκονται σε ακινησία λόγω των ελάχιστων πόρων για τη λειτουργία τους.

Είναι απορίας άξιο γιατί ο υπουργός δεν υιοθέτησε για τις προσλήψεις του Λιμενικού Σώματος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως γίνεται με το Στρατό και την Αστυνομία, όπως ο ίδιος είχε δεσμευθεί από το 2013, διατηρώντας μέχρι σήμερα διαβλητές διαδικασίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσθέσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις περί προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στην υφιστάμενη νομοθεσία, μια νομοθεσία που βρίσκεται διάσπαρτη σε πλήθος νόμων και διαταγμάτων, πολλές φορές άσχετης θεματολογίας.

Ειδικά η δεύτερη παράγραφος του άρθρου είναι ένα υπέροχο δείγμα της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού. Τώρα αντιλήφθηκε η κυβέρνηση ότι χρειάζονται κίνητρα για να συγκρατηθεί το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό στις ακριτικές και δύσκολες, από άποψη έντασης θεμάτων και διαρκώς συμβάντων, λιμενικές αρχές; Τώρα αντιλήφθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν βιώσει τις συνθήκες της υπηρεσίας στα λιμεναρχεία πρώτης γραμμής θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, είτε να επιστρέψουν στην προηγούμενη υπηρεσία τους, αν αυτό επιθυμούν, ακόμα και αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ή να μπορούν να επιλέξουν μια υπηρεσία, στην οποία επιθυμούν να μεταβούν, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις;

Οι ρυθμίσεις αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη λογική με την οποία λειτουργούν οι Κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επί σαράντα χρόνια: Μια αποσπασματική λογική νομοθετικών ρυθμίσεων που μπαλώνουν καταστάσεις χωρίς να εξετάζουν το σύνολο των αναγκών. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στην πλήρη έλλειψη μιας ορθά μελετημένης και με σαφείς στόχους νομοθεσίας για την υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η νομοθεσία αυτή θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει αντικείμενο μιας μελέτης που να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσιακές διατάξεις για την εξέλιξη των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Βεβαίως, οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να τεθούν σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο για τη διευκόλυνση τόσο της διοίκησης, όσο και κάθε στελέχους του Σώματος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter