Το ΕΒΕΠ χαρτογραφεί τις νέες αρμοδιότητες των Επιμελητηρίων
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 15:26
Η «γνωριμία της φοιτητικής και σπουδάζουσας νεολαίας της πόλης μας με τον Επιμελητηριακό Θεσμό και την Επιχειρηματική Λέσχη» ήταν το θέμα της Ημερίδας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων & Διανομέων Πειραιά, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., στο πλαίσιο και της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, κ. Σπ. Ευσταθόπουλος. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην πορεία του νέου ΕΣΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος μου είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει εκδοθεί ο σχετικός Νόμος και να εγκριθούν τα 18 Προγράμματα, εκ των οποίων τα 13 είναι Περιφερειακά και τα 5 Τομεακά, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά. Πρέπει να υπάρχει σαφής διατύπωση ότι οι προτεραιότητες και οι στρατηγικοί τομείς στους οποίους υπάρχει αναφορά στο Ε.Π. και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα δεν ταυτίζονται, ούτε περιγράφουν κάποιον συγκεκριμένο κλάδο ή δεν εξαιρούν κάποιον. Υπάρχει αναφορά στη «στοχευμένη επιλογή επενδύσεων», στο μεγάλο μέγεθος της επιχείρησης, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, γεγονός που το κρίνουμε αδόκιμο, αφού το σύνολο της Ευρώπης στηρίζει σε κάθε του πολιτικό κείμενο και όχι μόνο τις Μ.μ.Ε. ».
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της σχετικής Ημερίδας, που είχε ως στόχο να ενημερώσει τον φοιτητικό κόσμο του Πειραιά, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το σημαντικό ρόλο του Επιμελητηριακού Θεσμού, που έχει κλείσει πάνω από έναν αιώνα ζωής, αλλά και τις νέες αρμοδιότητες των Επιμελητηρίων, όπως αυτές συζητήθηκαν και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που έλαβε χώρα 21-22 Νοεμβρίου, στις Σέρρες. Οι κύριοι ομιλητές ήταν οι κ. κ. Ε. Κορκίδης, Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Π., Ν. Γεωργόπουλος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Λ. Βρυζίδης, Πρόεδρος Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., Β. Κορκίδης, Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π. & Ε.Σ.Ε.Ε., Ν. Μανεσιώτης, Πρόεδρος Ε.Σ.Π. και Δ. Μαθιός, Πρόεδρος Σ.Β.Α.Π.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Β. Κορκίδης, αφού ανέλυσε το έργο που επιτελούν τα Επιμελητήρια, ως «βατήρες ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας», αναφέρθηκε και στις νέες τους αρμοδιότητες: «η σοβαρή επιμελητηριακή κοινότητα και τα σύγχρονα Επιμελητήρια δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, που θα λαμβάνει, αφενός μέριμνα για την οικονομική επιβίωσή τους, ενώ παράλληλα προβλέπει τη συγχώνευση, μετά από σχετική Υπουργική Απόφαση, εκείνων, που εμφανίζουν κάτω από 5.000 εγγεγραμμένα μέλη και ζημιογόνο ισολογισμό.
Το θέμα των Επιμελητηρίων, σαφώς και δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομική τους βιωσιμότητα, αλλά στο γενικότερο εκσυγχρονισμό τους, αφού στη φαρέτρα τους διαθέτουν πολλά και ισχυρά όπλα, με πρώτο και βασικό το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί να έχει ακόμα ατέλειες, αλλά ήδη έχουν γίνει αρκετές στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και έκδοση πιστοποιητικών, η Ηλεκτρονική Υπογραφή και η ενίσχυση της λύσης της αυτοχρηματοδότησης των Επιμελητηρίων (έσοδα από το Γ.Ε.ΜΗ., από ανταποδοτικά τέλη, από εκπαίδευση των μελών των Επιμελητηρίων ή των εργαζομένων τους, από διάφορες πιστοποιήσεις, από πρόστιμα».
Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στα νέα παιδιά να μη φοβούνται να κυνηγούν τα όνειρά τους, να τολμούν όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες της εποχής, ενώ δεσμεύθηκε ότι ως Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. θα είναι δίπλα τους.
Τις ρίζες, αλλά και τις αξίες και αρχές, που διέπουν το «επιχειρείν» υπογράμμισε ο κ. Ε. Κορκίδης, καταλήγοντας στο ερώτημα «μήπως, τελικά είναι χαρακτηριστικό του DNA της φυλής μας το επιχειρηματικό ταλέντο, το λεγόμενο εμπορικό "δαιμόνιο"; Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο δυσμενές περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, μιας που «σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης με απίστευτα υψηλούς φόρους άμεσους και έμμεσους, έκτακτες εισφορές και υψηλά λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο, αντιστέκονται σε ένα πιθανό μονοπωλιακό περιβάλλον και συγκρατούν το ήδη εκρηκτικό ποσοστό της ανεργίας». Τέλος, ενημέρωσε τους φοιτητές για διάφορα επιδοτούμενα Προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, τα οποία υλοποιούνται και άλλα, που θα ξεκινήσουν σύντομα.
Ο Πρύτανης του ΠΑ.ΠΕΙ. επεσήμανε τις σπουδαίες δράσεις του Πανεπιστημίου, κατά τα 80 χρόνια λειτουργίας του, καθώς, μεταξύ άλλων, προάγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, συμμετέχει ενεργητικά σε ερευνητικά προγράμματα και σε πρωτοβουλίες διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών MBA με τέσσερις κατευθύνσεις, που πραγματοποιούνται ήδη στο Ε.Β.Ε.Π. Επιπλέον, ανέδειξε την ανάγκη «να συνδεθούν τα Α.Ε.Ι. περαιτέρω με την παραγωγή».
Στην ιστορία του Επιμελητηριακού Θεσμού ανέτρεξε ο κ. Δ. Μαθιός, τονίζοντας ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν τη γέφυρα προς την παιδεία, καθώς «μπορούν να προτείνουν ειδικότητες, που ανταποκρίνονται ρεαλιστικά στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, υπηρετώντας ταυτόχρονα τον ευρύτερο στόχο της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα, όσον αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό στη χώρα μας».
Τέλος, ο κ. Ν. Μανεσιώτης, περιέγραψε τους σκοπούς του καταστατικού ίδρυσης (στις 14.02.1900) του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, που αποτελεί έναν από τους «δυναμικότερους και ιστορικότερους της χώρας» και εν συνεχεία ενθάρρυνε τη νέα γενιά, να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποκομίζεις πολλά οφέλη, σαν να παίρνεις δηλαδή ένα μεταπτυχιακό, ενώ εντάσσεσαι σε μια ισχυρή ομάδα φίλων. Το ζητούμενο είναι, όχι μόνο να είστε κάτοχοι ενός πτυχίου, αλλά να γίνετε επιθυμητοί και ανταγωνιστικοί».