«H Επιστήμη... στα χνάρια της ζωής»
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 15:33
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση... στα χνάρια της ζωής! Παράλληλα με την Έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους εισάγουν στον κόσμο της παλαιοντολογίας και των απολιθωμάτων και να φτιάξουν το δικό τους αποτύπωμα.
Το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν, μέσα από ένα παιχνίδι, για την «προσαρμογή» των ζωντανών οργανισμών στο περιβάλλον και πώς αυτή συνδέεται με την επιβίωσή τους. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα της ενότητας «H Επιστήμη... στα χνάρια της ζωής» περιλαμβάνει:13:30 – 14:30 Διαδραστικό Εργαστήρι: «Απολίθωμα... για το σπίτι».
(απευθύνεται σε παιδιά από 7 έως 12 ετών)
Τι είναι τα απολιθώματα; Γιατί τα μελετούν οι επιστήμονες; Τα παιδιά μέσα από ενεργό διάλογο και δραστηριότητες μαθαίνουν για την μελέτη των απολιθωμάτων. Προσεγγίζουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και τη διαδικασία απολίθωσης των ζωντανών οργανισμών, αλλά και των αποτυπωμάτων τους. Στο τέλος κατασκευάζουν τα ίδια το δικό τους, μοναδικό αποτύπωμα.
16:30 – 17:30 Διαδραστικό παιχνίδι: «Σπίνοι του Δαρβίνου».
(προτείνεται για παιδιά από 10 έως... 100 ετών)
Τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει μία ομάδα σπίνων στα Γκαλάπαγκος; Εκ πρώτης όψεως τα συμπαθή πτηνά δεν είναι ιδιαίτερα φανταχτερά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο «προσαρμόστηκαν» στο περιβάλλον των νησιών Γκαλάπαγκος απασχολεί πάνω από 100 χρόνια τους επιστήμονες. Στο διαδραστικό παιχνίδι «Σπίνοι του Δαρβίνου» μικροί και μεγάλοι καλούνται να ζήσουν για λίγο σαν σπίνοι! Πρέπει να συλλέξουν διαφορετικές τροφές με το μοναδικό τους ράμφος και να συγκριθούν με άλλα είδη σπίνων.
Πώς λειτουργεί η φυσική επιλογή; Βασίζεται αλήθεια μόνο στον ανταγωνισμό ή μήπως υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγωνιστεί ένα είδος για την επιβίωση; Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κατανοήσουν μικροί και μεγάλοι τις βασικές έννοιες της Θεωρίας της Εξέλιξης μέσα απ' τη συνεργασία και τη διασκέδαση. Ελάτε με την παρέα σας φορώντας τα άνετα παπούτσια σας!
Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε ένα βίντεο για την ενότητα «H Επιστήμη... στα χνάρια της ζωής»: https://www.youtube.com/watch?v=NBf-XPH6JeE&feature=youtu.be
Από 3 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου 2014 διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους». Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Η έκθεση «εξιστορεί» μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών αλλά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.
Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:
http://www.eef.edu.gr
Στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν θα βρείτε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις:
YouTube: http://www.youtube.com/user/eugenfound
Vimeo: https://vimeo.com/channels/248278
Facebook: http://www.facebook.com/Diadraseis
Twitter: https://twitter.com/diadraseis
Google +: plus.google.com/107522114164251174816