Πεμ11282024

Last updateΠεμ, 28 Νοε 2024 6pm

Χρειάζονται κονδύλια για το μεταναστευτικό

varvitsiotis-774

Άλλη μία συνέντευξη επικεντρωμένη στις μεταναστευτικές ροές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης ο οποίος αναφερόμενος στο κόστος της επιχείρησης ανάσχεσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα καθημερινά έξοδα λειτουργίας αυτής της επιχείρησης δεν μπορεί να μείνουν πλέον στα χέρια των προϋπολογισμών των κρατών. Ιδιαίτερα δε όταν οι προϋπολογισμοί συνεχώς συρρικνώνονται βάση του δημοσιονομικού προγράμματος.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ραγδαία αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ο υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Από το χειμώνα περιμέναμε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ένα πολύ αυξημένο κύμα μετανάστευσης, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και, ιδιαίτερα δε, με το συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο πόλεμος αυτός έχει οδηγήσει πάνω από 2.000.000 Σύριους μακριά από τις εστίες τους είτε σε προσφυγικούς καταυλισμούς, είτε στην Τουρκία, είτε στην Ιορδανία, οι οποίοι όσο βλέπουν ότι απομακρύνεται η πιθανότητα επιστροφής στις εστίες τους, ψάχνουν άλλους τρόπους να φύγουν από τις χώρες αυτές και να έρθουν στις χώρες τις Δύσης για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σκεφτείτε ότι μόνο στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 1εκ. Σύριοι πρόσφυγες. Πέρα από αυτό, υπήρχε πάντοτε η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο μεταναστευτικό ρεύμα είναι αδύνατο να το διαχειριστεί από μόνο του το Λιμενικό Σώμα. Μόνο να σας πω ότι χτες το βράδυ στην περιοχή της Σάμου και του Φαρμακονησίου περισυλλέξαμε από τη θάλασσα πάνω από 200 μετανάστες και στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν καν να επιβιβαστούν στο σκάφος του Λιμενικού, γιατί δεν μπορεί κάποιο σκάφος από τα γνωστά αυτά που ξέρει ο πολίτης να σηκώσει πάνω από 50,60 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε αυτές τις μικρές λέμβους».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος σημείωσε τα εξής:
«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει παρέμβει στα όργανα της Ε.Ε. ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης της χώρας μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτή η κουβέντα βρίσκεται σε εξέλιξη με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όταν ο κ. Γιούνκερ επισκέφτηκε την Ελλάδα, πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μόνο Υπουργείο που επισκέφτηκε ήταν το δικό μας, ακριβώς για να του εξηγήσουμε ποια είναι η κατάσταση που βιώνουμε στο Αιγαίο καθημερινά. Ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας ήταν να περάσουν ορισμένες πολιτικές προτάσεις, οι οποίες και πέρασαν. Πέρασε ο κανονισμός για την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων που θωρακίζει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο φύλαξης τους. Πέρασε η διασφάλιση της χρηματοδότησης της FRONTEX. Εμείς έχουμε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια και έχουμε κάνει ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ευρωπαϊκά χρήματα. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Τα καθημερινά έξοδα λειτουργίας αυτής της επιχείρησης δεν μπορεί να μείνουν πλέον στα χέρια των προϋπολογισμών των κρατών μας. Ιδιαίτερα δε όταν οι προϋπολογισμοί συνεχώς συρρικνώνονται βάση του δημοσιονομικού προγράμματος. Έχουμε φτάσει σε πολύ περιορισμένα οικονομικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας κάνει αυτά που πρέπει. Δηλαδή ότι φυλάει τα σύνορά της. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι. Τέτοια μηνύματα περνάνε άλλα πολιτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει να αφήσουμε τα σύνορα ανοιχτά να μπουν οι μετανάστες, να τους δώσουμε κατευθείαν άσυλο και προστασία. Το δεύτερο είναι το δόγμα ότι δεν πρέπει να έχουμε απώλειες στη θάλασσα.

Γι αυτό και η ιδιαίτερη προσοχή μας είναι στραμμένη στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Αυτό που συμβαίνει είναι με το που μπαίνουν στα χωρικά ύδατα και εντοπίζονται από κάποιο σκάφος του Λιμενικού αυτές οι μικρές φουσκωτές βάρκες στις οποίες επιβαίνουν οι μετανάστες, το περιστατικό μετατρέπεται σε περιστατικό έρευνας και διάσωσης. Και το τρίτο είναι να παρέχουμε ανθρώπινες υπηρεσίες σε όλους αυτούς τους μετανάστες, αλλά, βεβαίως, να προχωράμε και στις διαδικασίες που έχουν σχέση με την απέλασή τους και την επαναπροώθηση τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Γιατί δε συζητάμε μόνο για τους Σύριους, οι οποίοι όντως είναι πρόσφυγες που έφυγαν από τις εστίες τους. Εκεί, μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος στον οποίο κινδυνεύει η ζωή τους, της οικογένειάς τους, και οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν καταθέτουν και αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά προτιμούν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου εκεί κάνουν την ανάλογη διαδικασία. Υπάρχουν όμως και πολλοί οικονομικοί μετανάστες τους οποίους οφείλουμε πλέον να πηγαίνουμε στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας και από εκεί και πέρα να ξεκινάμε τη διαδικασία για την επαναπροώθηση τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Ζητάμε από τις πολιτικές κοινωνίες, ιδιαιτέρα από τους Δήμους και τα μικρά νησιά, από την Εκκλησία και από τους άλλους κοινωνικούς φορείς να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια. Πρώτα από όλα σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διατήρησης της εικόνας των νησιών μας και του τουριστικού μας προϊόντος».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter