Μ. Βαρβιτσιώτης: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 17:31
Με αφορμή το ρεκόρ που σημειώθηκε στο τριήμερο διάσωσης παράνομων μεταναστών στις θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM"εστίασε στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες και στα ζητήματα που προκύπτουν τα οποία και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει.
Ειδικότερα σχετικά με το σημειωθέν ρεκόρ μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα:
«Τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα, συζητάμε για 996, δηλαδή σχεδόν 1000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο. Ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε αντιμετωπίσει. Οι 200 εξ αυτών, ήταν αυτοί οι οποίοι διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους, τους βρήκαμε χωρίς να χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. Εντοπίστηκαν δηλαδή αφού είχαν βγει στη στεριά.
Και ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται πάντα. Τους κρατάμε εμείς ως Λιμενικό 24-48 ώρες, μέχρι να κάνουμε την προανάκριση, προκειμένου να κάνουμε την ταυτοποίηση να περάσουμε από υγειονομικό έλεγχο να παρέχουμε τις πρώτες υπηρεσίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, τροφή, στέγη, κάποια καθαρά ρούχα και στη συνέχεια τους παραδίδουμε στην αστυνομία, η οποία κάνει και το διαχωρισμό τους. Δηλαδή υπάρχουν αυτοί που είναι πρόσφυγες, που προέρχονται από τη Συρία που είναι το 50% περίπου και οι άλλοι, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες οι οποίοι μεταφέρονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής των μεταναστών είτε στη Χίο είτε στη Μυτιλήνη, είτε στη Δράμα είτε οπουδήποτε έχει θέση αυτή τη στιγμή η αστυνομία. Ανάμεσα τους, μπορώ να σας πω ήταν περίπου 100 παιδιά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά ήταν και διασωθέντες από τα ναυάγια.
Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ροή είναι αυξημένη και αυτό σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν ορισμένες χρόνους αντίδρασης σε σχέση με τα γεγονότα, δηλαδή στην αρχή τον πρώτο καιρό οι κάτοικοι παραμένουν των οποιοδήποτε αναταράξεων ή συγκρούσεων παραμένουν κοντά στην εστία τους. Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν πιο μακριά αν βλέπουν ότι ο κίνδυνος συνεχίζει. Αυτό συμβαίνει με τους Σύριους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και συζητάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Αφού βλέπουν ότι δεν έχουν δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι τους, αφού βλέπουν ότι δεν έχει τελειώσει η κρίση, τότε αρχίζουν και ψάχνουν για να βρουν άσυλο σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα εκατομμύριο είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός Σύρων, που φιλοξενεί η Τουρκία και άλλοι τόσοι είναι περίπου στο Λίβανο. Εμείς είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό την εξέλιξη αυτής την υπόθεσης και γι΄ αυτό έχουμε όλοι - και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ασχοληθεί - στο να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ο υπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:
«Ζητάμε την ανάλογη χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων μας και ξέρετε ότι αυτή η ιστορία κοστίζει πάρα πολύ. Σήμερα που μιλάμε έχουμε εξαντλήσει τον προϋπολογισμό μας σε καύσιμα και τον προϋπολογισμό μας σε ότι αφορά στα πλεύσιμα, δηλαδή το επίδομα που δίνεται στο προσωπικό μας στα πλωτά μέσα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δυσχερή κατάσταση, πάρα πολύ δυσχερή κατάσταση οφείλω να ομολογήσω.
Αυτή τη στιγμή μας δανείζει εντός εισαγωγικών καύσιμα το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα έχει ανάλογα προβλήματα, γιατί και εκεί οι πιστώσεις δεν είναι ανεξάντλητες. Τον τελευταίο μήνα έχει μπει και το Πολεμικό Ναυτικό στις περιπολίες οι οποίες γίνονται στο Αιγαίο, συμμετέχει με κάποια πλοία του και με προσωπικό του και βέβαια θα σας έλεγα ότι αν δεν υπήρχε και η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού ενδεχομένως το κύμα αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Ξέρετε κάτι. Αντιμετωπίζουμε μία πάρα πολύ μεγάλη κρίση και εμείς και οι Ιταλοί γείτονές μας και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά βασικά η Ιταλία η Ελλάδα και η Μάλτα. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση - αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί - να συνεχίσουμε αυτή τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης μόνοι μας, χωρίς να υπάρχει μία ευρωπαϊκή συνδρομή. Είναι ένα μήνυμα που ξεκάθαρα στέλνουμε, το έχουμε στείλει με τους τόνους προς τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Υπάρχει από την άλλη πλευρά και η λογική, που υπάρχει σε άλλα κόμματα στην Ελλάδα, που λένε ότι πρέπει να κάνουμε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, δηλαδή να μην κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε για να αποτρέπουμε την είσοδο παράνομων μεταναστών. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις φύλαξης προστασίας θαλασσίων συνόρων και ότι θα έπρεπε να αφήσουμε τους μετανάστες να μπαίνουν.
Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτή τη λογική, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την είσοδό τους γιατί πέρα από όσους δεχτήκαμε υπάρχουν περίπου άλλοι τόσοι τους οποίους αποτρέψαμε να μπουν και τους οποίους όταν τους εντοπίσαμε στη θάλασσα ειδοποιήσαμε τις τουρκικές αρχές και ήρθαν και τους περισυνέλεξαν. Καταλαβαίνετε ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν δεν κάναμε και την επιχείρηση αποτροπής».