Συνάντηση Β. Κορκίδη με τον επίτημο εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ι Τέντε
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 14:15
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν η χθεσινή συνάντηση του Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κου Ι. Τέντε, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδη, σχετικά με το μείζον ζήτημα της διαφθοράς για την καταπολέμηση της οποίας συνεστήθη θέση Εθνικού Συντονιστή, που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. επεσήμανε ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς διατρέχει και χαρακτηρίζει τη συναλλακτική πρακτική τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας της Οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας, καταδεικνύεται το υψηλό μέγεθός της στη Χώρα μας. Οι παραγωγικοί φορείς εκτιμούμε ότι οι πάσης φύσεως συναλλαγές πρέπει να πραγματοποιούνται με όρους πλήρους διαφάνειας για τη διαμόρφωση ενός υγιούς και ανεπίληπτου περιβάλλοντος άσκησης της όποιας επαγγελματικής μας δραστηριότητας». Για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Β. Κορκίδης, «μια από τις βασικές μας προτάσεις είναι η εξέλιξη των Επιμελητηρίων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.Επ.), προσφέροντας ουσιαστικά ΄΄δωρεάν υπηρεσίες΄΄ του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας παράλληλα όρους διαφάνειας και προϋποθέσεις εκσυγχρονισμένων, ανιδιοτελών πρακτικών. Η δημιουργία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κύρια αποστολή του Ε.Β.Ε.Π., σε σχέση με την ενίσχυση ενός πλαισίου ενιαίας εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και στήριξη εταιρικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».
Ο κ. Ι. Τέντες, ως Εθνικός Συντονιστής αυτής της προσπάθειας, ενημέρωσε για τις βασικές αρμοδιότητές του οι οποίες είναι: η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό), η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «στις προθέσεις μας είναι να δημιουργήσουμε στον κατάλληλο χρόνο και στο πλαίσιο σχετικού προγράμματός μας, ένα χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών (forum) στον οποίο θα έρχονται σε επαφή εκπρόσωποι της πολιτείας, του κόσμου των επιχειρήσεων, των διαφόρων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, των ακαδημαϊκών, των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση, την ανταλλαγή εμπειριών και ανάδειξη ιδεών, τη δημιουργία κοινωνικών συνασπισμών και την παρότρυνση των επιχειρήσεων προς συμμόρφωσή τους σε κανόνες που αποτρέπουν τη διαφθορά».
Ολοκληρώνοντας, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους σε κάθε προσπάθεια η οποία συμβάλλει στην εξάλειψη του νοσηρού φαινομένου της διαφθοράς και στη διαμόρφωση μιας υγιούς βάσης σε όλα τα επίπεδα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.