Μήνυμα Βαρβιτσιώτη κατά του ρατσισμού
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 08:53
Σε μια συμβολική κίνηση με πολλαπλά μηνύματα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνάντησε χθες , παγκόσμια ημέρα εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων, τους Σημαιοφόρους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Ανδρέα –Ελευθέριο Ίντρα και Ευαγγελία Γαλανοπούλου.
Ο κ. Ίντρα, γιος Έλληνα πρώην στρατιωτικού, με καταγωγή από την Ουγκάντα, και Ελληνίδας μητέρας από την Αθήνα, υπήρξε επί μία 10ετία μέλος της εθνικής ομάδας μοντέρνου πεντάθλου και 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας. Είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και τελειόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κ. Γαλανοπούλου, πρόκειται να μεταβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Λυών, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του FRONTEX για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστρέφοντας από εκεί, θα αναλάβει η ίδια την αποστολή του εκπαιδευτή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και σχετικής εντολής του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Αθ. Αθανασόπουλου, Υπεύθυνη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Λιμενικού Σώματος ορίζεται η Ανθυπασπιστής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αναστασία Αβραάμ.
Το μήνυμα του κ. Βαρβιτσιώτη για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων ήταν το ακόλουθο:
«Σήμερα η ανθρωπότητα εορτάζει την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Περισσότερο από γιορτή, όμως, θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα πρέπει να έχει χαρακτήρα σκέψης και προβληματισμού. Να αποτελέσει μια αφετηρία αυτοκριτικής του καθενός μας προκειμένου να προβληματιστούμε για την επιβίωση του φαινομένου μέχρι τις μέρες μας. Να κατανοήσουμε σε βάθος τη νοσηρότητα που πρεσβεύει. Να ανατρέξουμε στις πανανθρώπινες αξίες που απορρέουν από τον πολιτισμό μας. Να τις αξιοποιήσουμε για την εξάλειψή του.
Στη σύγχρονη εποχή, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο ρατσισμός εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζει να ανθεί εκεί που ευδοκιμούν η άγνοια, η αμάθεια, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Με οποιαδήποτε έκφανσή του, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως μέσο επιβολής φόβο και μίσους απέναντι στο διαφορετικό.
Πρωταρχική υποχρέωση ενός εξελιγμένου κράτους δικαίου, είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού. Αντιμετώπιση όχι μόνο των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και πάσης φύσεως ρατσιστικής αντίληψης που προσβάλλει και ευτελίζει σε μια κοινωνία την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με γνώμονα αυτό, η σημερινή Κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην διασφάλιση της νομιμότητας και της συνταγματικής επιταγής για απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας του καθενός, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.
Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή διαχείριση των μεικτών παράνομων μεταναστευτικών ροών από τη θάλασσα, φαινόμενο ιδιαίτερα οξυμένο κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, προέβη για πρώτη φορά στην διοργάνωση τριήμερης εκπαίδευσης των στελεχών του σε θέματα τήρησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκπαίδευση αυτή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα συστηματοποιηθεί και θα ενταθεί. Από τον περασμένο Αύγουστο, επίσης, μετά την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, δώσαμε τη δυνατότητα στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να παρέχει πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες που εντοπίζει και διασώζει καθημερινά, προασπίζοντας τα ατομικά τους δικαιώματα.
«Εκείνο για το οποίο η δικιά μας γενιά θα μετανιώσει πικρά δεν θα είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών ανθρώπων, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών» , έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα διαχρονικά αυτά λόγια, φαντάζουν επίκαιρα όσο ποτέ. Υπαγορεύουν στον καθένα την ευθύνη που μας αναλογεί για την καθημερινή αντιμετώπιση του φαινομένου. Καταδεικνύουν ότι η σιωπηλή ανοχή ταυτίζεται με τη έμπρακτη συνενοχή.
Κυρίως, όμως, προτρέπουν να οραματιστούμε μια πραγματική κοινωνία ίσων ευκαιριών. Μια κοινωνία που, σεβόμενη το διαφορετικό, θα σέβεται τον ίδιο τον άνθρωπο.»