Τετ11272024

Last updateΤετ, 27 Νοε 2024 8am

Κινέζα πρεσβευτής: Ήρθα στην Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή, που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια

0chineseambgreece

Το μήνυμα πως ήρθε την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια έπειτα 8 χρόνια κρίσης και εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης και πως οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας είναι στην καλύτερη περίοδο από ποτέ, έστειλε η νέα πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εορταστική εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα για την 69η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η Τσιγιουέ Τσανγκ,η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της ως πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα, χαιρέτησε τους καλεσμένους στην ελληνική γλώσσα, σημειώνοντας: «Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο καλοί φίλοι, γι' αυτό είναι τιμή και χαρά που θα εργάζομαι εδώ. Σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αναπτύσσονται γοργά και ελπίζω ότι θα είναι ένα λαμπρό παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας».
Συνεχίζοντας στην κινεζική γλώσσα η νέα πρεσβευτής της Κίνας εξέφρασε τη βούληση τη χώρας της για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. «Ελπίζω τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ανταλλαγές και τη συνεργασία μας, να εμβαθύνουμε τη φιλία μας και να συνεργαστούμε για το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας».
Εστιάζοντας στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, υπογράμμισε πως έπειτα από «40 χρόνια μεταρρύθμισης και ανοίγματος» στην Κίνα και 8 δύσκολων χρόνων στην Ελλάδα, οι δύο χώρες των αρχαίων πολιτισμών εισέρχονται σε μια νέα εποχή στις διμερείς τους σχέσεις και αντιμετωπίζουν χρυσές ευκαιρίες μελλοντικής ανάπτυξης. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Κίνας «που βλέπουμε την Ελλάδα να εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης». Και τόνισε πως «ξεκινώντας τη στρατηγική της [η Ελλάδα] για δίκαιη ανάπτυξη και διατηρώντας μια καλή δυναμική η οικονομία της, η διεθνής κοινότητα είναι ολοένα και πιο αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της». «Ως καλοί φίλοι και συνεργάτες της Ελλάδας, έχουμε μεγάλη πίστη στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στην ανάπτυξη των μεταξύ μας σχέσεων» διαμήνυσε.
Ξετυλίγοντας το νήμα των σχέσεων των δύο χωρών, σημείωσε πως πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος δρόμος του μεταξιού έφερε μαζί την Κίνα και την Ελλάδα, με τους δύο μεγάλους πολιτισμούς στην Ανατολή και τη Δύση να αλληλοσυμπληρώνονται. «Ο Κομφούκιος, ο Σωκράτης και άλλοι σοφοί έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού» ανέφερε και επισήμανε πως σήμερα, με την εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης, η πρωτοβουλία "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος", η οποία έχει τις ρίζες της στο πνεύμα του αρχαίου δρόμου του μεταξιού, φέρνει κοντά την Κίνα και την Ελλάδα, δίδοντας ώθηση στη συνεργασία τους. Μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση για ενσωμάτωση των αναπτυξιακών στρατηγικών των δύο χωρών και τη δέσμευση «για κοινή ανάπτυξη μέσω συζητήσεων και συνεργασίας, την επέκταση της εμπεδωμένης συνεργασίας, την αλληλοσυμπλήρωση των εκατέρωθεν πλεονεκτημάτων, εμβάθυνση των ανταλλαγών ανθρώπων και των δεσμών και, τέλος, τη δημιουργία ενός μοντέλου αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας (win-win) μεταξύ χωρών διαφορετικών κλιμάκων, διαφορετικών συστημάτων και διαφορετικών πολιτισμών που συνυπάρχουν ειρηνικά, παρέχοντας στον κόσμο περισσότερη σταθερότητα και θετική ενέργεια, οικοδομώντας παράλληλα μια κοινότητα ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα».
Στη συνέχεια, διατύπωσε τον θαυμασμό της «για τον μεγάλο πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας» και μιλώντας για τις πρώτες εντυπώσεις της από τη χώρα μας εξέφρασε τη συγκίνησή της από την φιλοξενία και τη φιλία του ελληνικού λαού, και δήλωσε πως είναι πολύ εμψυχωμένη να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις.
Εκμυστηρεύτηκε επίσης πως εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τρία γεγονότα τα οποία, όπως είπε, θα έχουν σημαντική επίδραση στην Ελλάδα και στις σχέσεις της με την Κίνα. «Το πρώτο γεγονός ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου, εξερχόμενη από τη σκιά της κρίσης του χρέους και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη. Το δεύτερο γεγονός ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Υπογράφηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον κρατικό σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Κίνα, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη χώρα μεταξύ των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών που υπογράφει ένα τέτοιο μνημόνιο συμφωνίας με την Κίνα. Το τρίτο γεγονός ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου των Παλατιών της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά σε ξένη χώρα, τα σημαντικά πολιτιστικά κειμήλια. Μέσα από αυτή την ξεχωριστή έκθεση, οι δύο αρχαίοι μας πολιτισμοί συναντιούνται στην Αθήνα» είπε η Τσιγιουέ Τσανγκ.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής επετείου για την Κίνα, σημειώνοντας πως «στα 69 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Κίνας και υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο κινεζικός λαός αγωνίστηκε σκληρά και έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για τα επιτεύγματά μας στην ανάπτυξη».
Επικαλούμενη τον Πρόεδρο της Κίνας, είπε πως στόχος της Κίνας είναι έως το 2020 να έχει βγουν όσοι Κινέζοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. «Στόχος είναι κάθε λεπτό να εξαλείφουμε τη φτώχεια από 20 ανθρώπους, δηλαδή κάθε μήνα από 1 εκατ.» ανέφερε, σημειώνοντας πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα είναι στο 50% των Ελλήνων.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ελληνικού κοινοβουλίου ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης. «Οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αναπτύσσονται συνεχώς, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Κουράκης. Η Κίνα είναι μία από τους πιο δυναμικούς εταίρους της Ελλάδας, επισήμανε.
Η νέα πρέσβης υποδεχόταν στην είσοδο της πρεσβείας από νωρίς το απόγευμα προσωπικότητες από την ελληνική πολιτική, οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και πνευματική ζωή, καθώς και μέλη της κινεζικής κοινότητας στη χώρα μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη νέα πρεσβευτή της Κίνας στη χώρα μας και να της μεταφέρουν τις θερμές ευχές τους. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τη Βουλή ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος της COSCO κάπτεν Τσεντσιού Φου, εκπρόσωποι της ZTE, οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και άλλοι εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Κίνας από χορωδία αποτελούμενη από μαθητές του Κινεζικού Σχολείου Αθήνας, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν οι επιδείξεις με σπαθιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter