Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Πέφτουν οι εισαγωγές στην Κίνα, στο 1,9% η ύφεση στην Ιαπωνία

674418E93B3C3CF70DD4AFB0250B6E34

Κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς - αλλά και όσων ελπίζουν να αντισταθμίσουν την πτώση των εξαγωγών τους στη απισχνούμενη οικονομικά Ευρώπη με τις εξαγωγές τους στην Άπω Ανατολή - είναι τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Πεκίνου, το Νοέμβριο οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 4,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση 8,2%.

Τα χειρότερα μαντάτα (για τους Ευρωπαίους και εν γένει Δυτικούς εξαγωγείς) αφορούν όμως τις εισαγωγές στη χώρα των 1,35 εκατομμυρίων καταναλωτών, οι οποίες σημείωσαν πτώση κατά 6,7% το Νοέμβριο σε σύγκριση με τις εισαγωγές τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Επρόκειτο για μια απολύτως αναπάντεχη εξέλιξη, καθώς οι ειδικοί σινο-οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των εισαγωγών κατά 3,9%.

Η απρόσμενη πτώση των εισαγωγών σε συνδυασμό με την αύξηση (έστω και μικρότερη από την αναμενόμενη) των εξαγωγών οδήγησε το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα στο νέο επίπεδο-ρεκόρ των 54,5 δισ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έχει αυξηθεί κατά 61% το τελευταίο 12μηνο και ανακόπτει τη μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Η αναπτυξιακή συμβολή των εξαγωγών στην δεύτερη (μετά από την αμερικανική) οικονομία του πλανήτη δεν θα αποτρέψει, ωστόσο, τη λήψη νέων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, εκτιμά ο οικονομολόγος της Credit Agricole Νταριούς Κόβαλτσικ.

«Η αναπάντεχη πτώση των εισαγωγών αποτυπώνει την εξίσου αναπάντεχα μεγάλη κάμψη της εσωτερικής ζήτησης στην Κίνα. Ας σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο οι εξαγωγές της Κίνας είχαν καταγραφεί αυξημένες κατά 11,6% και οι εισαγωγές αυξημένες κατά 4,6%», σημείωσε μιλώντας στο BBC ο αναλυτής.

Ο βρετανικός ειδησεογραφικός οργανισμός υπενθυμίζει ότι το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας φρενάρισε στο 7,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Βυθίζεται η Ιαπωνία

Αν, όμως, είναι ανησυχητική για την Κίνα η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξή της κατά 7,3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, είναι τελείως απογοητευτική η συρρίκνωση κατά 1,9% που σημείωσε το ίδιο χρονικό διάστημα η ιαπωνική οικονομία.

Βεβαίως για μια ανεπτυγμένη οικονομία, όπως είναι η ιαπωνική και οι άλλες δυτικές οικονομίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας (έστω και πεσμένοι από τα διψήφια νούμερα που «χτυπούσαν» τα τελευταία χρόνια) είναι κάτι το εξωπραγματικό. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί θεωρούν ότι η υποχώρηση της ανάπτυξης μιας αναδυόμενης οικονομίας στα επίπεδα του 5%-6% ισοδυναμεί με... ύφεση.

Εν πάση περιπτώσει, το 1,9% αποτελεί τη νέα, αναθεωρημένη μέτρηση της κυβέρνησης του Τόκιο που ανακοινώθηκε επίσης τη Δευτέρα - η αρχική εκτίμηση ήταν 1,6%.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης την αρχική εκτίμησή της για τη συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ επί τριμηνιαίας βάσεως από το 0,4% στο 0,5%. Σημειωτέον ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά... 7,3%.

Ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία βουτιά που καταγράφει η ιαπωνική οικονομία από εκείνη που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και τον πυρηνικό όλεθρο της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011.

Το «έγκλημα» του ΦΠΑ

Τα νέα, αναθεωρημένα στοιχεία που αφορούν την ιαπωνική οικονομία είναι απογοητευτικά επειδή επιβεβαιώνουν τη νέα βουτιά στην ύφεση που κάνει η τρίτη (μετά από την αμερικανική και την κινεζική) οικονομία του πλανήτη. Και αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στη νομοθετημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 5% στο 8% τον Απρίλιο!

Το νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης έριξε την κυβέρνηση Άμπε (που το εφάρμοσε πάντως...). Και τώρα ο Αμπε έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές ζητώντας από τους Ιάπωνες να τον επανεκλέξουν για να... καθυστερήσει τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 10% που προβλέπεται για το 2015!

Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Τόκιο είχε αποφασίσει το 2012 την αύξηση του ΦΠΑ για να αντιμετωπίσει τη νέα αύξηση του ιαπωνικού δημοσίου χρέους που ξεπερνά το 200% και είναι το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ιαπωνικό χρέος διακρατείται ως επί το πλείστον από τους ίδιους τους Ιάπωνες και όχι από ξένους θεσμικούς επενδυτές και κυβερνήσεις, όπως τα χρέη άλλων υπερχρεωμένων κρατών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Γι' αυτό και ουδόλως επηρεάζει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter