Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Η επόμενη μέρα στην Αργεντινή της επιλεκτικής χρεοκοπίας

argentini-660 0

«Αύριο είναι μια άλλη μέρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με τα funds. Αυτή η άλλη μέρα είναι που ανησυχεί τους πολίτες, έστω και αν η κατάσταση της Αργεντινής της επιλεκτικής χρεοκοπίας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας του 2001.

Ουσιαστικά η χώρα τελεί υπό επιλεκτική χρεοκοπία, καθώς δεν μπορεί -λόγω δικαστικής απόφασης- να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους των funds. Αυτό το τελευταίο δεν συνέβη.

To ποσό είναι μικρό για μια χώρα με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δισ. δολαρίων. Όμως το ζήτημα είναι ότι αν το Μπουένος Αϊρες πλήρωνε αυτό μικρό ποσό στα funds, τότε και οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έως 100 δισ. δολάρια.

Τι θα συμβεί τώρα; Μια λύση θα μπορούσε να έρθει από τις ιδιωτικές τράπεζες, που μπορεί να αγοράσουν τα ομόλογα από τα funds και στη συνέχεια να κάνουν εκείνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Aυτή η λύση ακούστηκε έντονα τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών δεν την επιβεβαίωσε. «Και εγώ από τα ΜΜΕ την άκουσα» είπε, κρατώντας αποστάσεις. Μπορεί όμως και να ενεργοποιηθεί. Άλλωστε, ο υπουργός δεν έκλεισε τελείως την πόρτα της διαπραγμάτευσης.

Μια άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η στάση πληρωμών μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, με τους κατόχους τους να δεχθούν να πληρωθούν το 2015. Σε αυτή την περίπτωση δεν ενεργοποιείται η ρήτρα RUFO, αφού λήγει στα τέλη του 2014.

Ο οικονομολόγος Εδουάρδο Λέβι (καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπουένος Αϊρες και του Χάρβαρντ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί κατά 1,5% το 2014, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει το 2015.

«Για έξι μήνες, θα σημειωθεί έλλειψη δολαρίων, θα ανεβούν τα επιτόκια και θα αυξηθεί η ανεργία», προβλέπει. Αν όμως η στάση πληρωμών επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 2% και θα συνεχιστεί και το 2015» σημειώνει.

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται η επίσημη αντίδραση της προέδρου της χώρας. «Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη» δήλωσαν πηγές της προεδρίας στον Τύπο.

Παράλληλα, το Μπουένος Αϊρες διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των δόσεων στην ισπανική Repsol ή στους πιστωτές της «Λέσχης του Παρισιού», αφού αυτές οι συμφωνίες δεν επηρεάζονται από τη διαμάχη με τα funds.

Αλλά και από την Αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις είναι μετρημένες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα εξαπέλυαν μύδρους κατά της προέδρου, τώρα όμως φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στις ιδιωτικές τράπεζες και στο σενάριο να δώσουν αυτές τη λύση.

Η βουλευτής Ελίσα Καριό που το 2007 διεκδίκησε την προεδρία απέναντι στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά απέφυγε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Οι συνέπειες της επιλεκτικής χρεοκοπίας

Η επιλεκτική στάση πληρωμών θα έχει συνέπειες στην οικονομία της χώρας, έστω και αν οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες του 2001.

Η χώρα αναζητά εδώ και καιρό αποκατάσταση της αξιοπιστίας της για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Σε μεγάλο βαθμό είχε αρχίσει να το πετυχαίνει, καταρχήν κλείνοντας διάφορα μέτωπα με τη διεθνή οικονομική κοινότητα (συμφωνία αποζημίωσης της Repsol, συμφωνία διευθέτησης του χρέους με τη Λέσχη του Παρισιού), αλλά και υιοθετώντας πιο αξιόπιστους οικονομικούς δείκτες, όπως για τον πληθωρισμό.

Η νέα κατάσταση ασφαλώς θα αυξήσει την αβεβαιότητα. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας La Nacion, θα δυσκολέψει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, θα μειώσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ενδεχομένως να παρατηρηθούν καθυστερήσεις και σε έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη), ενώ θα δελεάσει αρκετούς να βγάλουν τα δολάριά τους από τη χώρα.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter