ΕΕ: Συμφωνία για ένα είδος φόρου Τόμπιν από το 2016- Εκτός η Βρετανία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 17:20
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το αργότερο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη, ο οποίος θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ, την Τρίτη.
Ο Αυστριακός υπουργός διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.
Οι εν λόγω 10 χώρες είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της ΕΕ.
«Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στους ευρωπαίους ομολόγους του πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της.
Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.
«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο» επισήμανε ο ισπανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται».
Η προεργασία για την επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις 11 χώρες ξεκίνησε περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν απέτυχε η πρόταση για την καθιέρωση του φόρου σε όλη την ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg.
Έως τώρα, οι χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, εμμένουν στη δέσμευσή τους χωρίς να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα λειτουργήσει ο φόρος. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στο αν θα φορολογηθούν όλα τα παράγωγα, μόνο τα παράγωγα μετοχών ή καθόλου τα παράγωγα.
Οι χώρες έχουν επίσης διαφορές ως προς το ποιος πρέπει να εισπράττει τον φόρο – η χώρα προέλευσης μίας εταιρείας που κάνει συναλλαγές ή η χώρα όπου οι συναλλαγές της πραγματοποιούνται.
Οι μικρότερες χώρες επεδίωκαν γενικότερα τη διεύρυνση της βάσης επιβολής του φόρου που θα απέφερε περισσότερα έσοδα, ενώ οι μεγαλύτερες χώρες επιθυμούσαν να αρχίσει η φορολογία από μικρότερη κλίμακα.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη φορολογία κ. Άλγκιρντας Σέμετα δήλωσε τη Δευτέρα στο Βίλνιους ότι δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση για τον τρόπο χειρισμού των παραγώγων.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η περαιτέρω εργασία στο θέμα αυτό θα οδηγήσει σε απόφαση για τη βάση πάνω στην οποία θα επιβληθεί ο φόρος.
«Δεν θα αφορά μόνο τις μετοχές, αλλά και μία σειρά παραγώγων που πρέπει τώρα να εντοπίσουμε», δήλωσε ο κ. Σαπέν.
Και οι 28 χώρες της ΕΕ θα λάβουν μέρος σήμερα στη συζήτηση για το συγκεκριμένο φορολογικό σχέδιο, γεγονός που θα επιτρέψει σε χώρες που δεν θα συμμετάσχουν στη φορολογία, όπως η Βρετανία, να εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή διάχυση των επιπτώσεων του.
Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ από τις 2 Μαΐου, θα χρειασθεί περισσότερη τεχνική εργασία επί του σχεδίου αυτού.
Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό,in.gr