Παρ01102025

Last updateΠαρ, 10 Ιαν 2025 1pm

Ν. Σαντορινιός: “Το Μεταφορικό Ισοδύναμο γίνεται πράξη”

santorinios synenteyxi

Από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, που διεξήχθη 16 και 17 Απριλίου στη Ρόδο, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε για τις πολιτικές υπέρ των νησιών που έχει εφαρμόσει αυτή η Κυβέρνηση βάζοντας, μετά από πολλά χρόνια, στο επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη θεματική ενότητα «Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο», ο Νεκτάριος Σαντορινιός παρουσίασε με λεπτομέρειες το πολύ σημαντικό μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Αναπτυξιακό Συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο- μια σημαντική στιγμή για τα νησιά μας

«Είναι μια σημαντική στιγμή για μένα η σημερινή: να τοποθετούμαι σαν Νησιώτης και σα Δωδεκανήσιος, από τη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας, στο πιο σημαντικό συνέδριο των τελευταίων ετών για το Νότιο Αιγαίο. Ένα συνέδριο που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του τόπου μας, το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να οραματιστούμε ρεαλιστικά για τα νησιά, με φόντο την έξοδο από τα Μνημόνια.

«Τα νησιά μας πολλές φορές, κατά το παρελθόν άκουσαν κούφιες υποσχέσεις. Κόπηκαν κορδέλες σε μακέτες για έργα που δεν έγιναν, ενώ εμείς- όπως φάνηκε σήμερα στο Καστελόριζο- κόβουμε κορδέλες σε έργα που υλοποιούνται. Από την πρώτη στιγμή, η δική μας Κυβέρνηση, απέδειξε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που οδήγησαν τα νησιά μας σε στρεβλά μοντέλα ανάπτυξης και χωρίς σύγχρονες υποδομές. Επιδιώκουμε την εδραίωση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα έχει σα βάση τον άνθρωπο- τον κάτοικο του νησιού, θα σέβεται το περιβάλλον, θα εξισώνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα δίνει ευκαιρίες σε όλους».

Μια μεγάλη γκάμα Νησιωτικών Πολιτικών που έγιναν πράξη

«Η Νησιωτικότητα απαιτεί άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών και των αναγκών των κατοίκων τους και όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με άλλα Υπουργεία».

«1,5 χρόνο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο- όπου πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός άνοιξε την ατζέντα της Νησιωτικότητας και την έβαλε στην πρώτη θέση των Κυβερνητικών πρωτοβουλιών- σήμερα από τη Ρόδο ανακοινώνουμε παρεμβάσεις- τομές, για το μέλλον και την ανάπτυξη των νησιών μας».

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση Νομοθετικό Πλαίσιο το οποίο προβλέπει εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά, ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για πολλά χρόνια. Το ΜΙ εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών- νησιωτών αλλά και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων για την ίδια απόσταση. Ενώ, προσπάθεια γίνεται, για τις συνδέσεις ανάμεσα στα μικρά νησιά, να επιδοτείται το κόστος μετακίνησης και των επισκεπτών».

«Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το μέτρο, πλην των μόνιμων κατοίκων των νησιών, θα αφορά τους αναπληρωτές καθηγητές αλλά και τους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, που υπηρετούν στα νησιά μας».

«Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει από 1η Ιουλίου 2018 σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- πλην Ρόδου που θα ενταχθεί από το 2019-, την Ανάφη, τις Μικρές Κυκλάδες και τα Διαπόντεια νησιά του Ιονίου. Σε αυτή τη φάση θα δοθούν 50εκ από το ΠΔΕ». «Η ολοκληρωτική εφαρμογή του μέτρου, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, άρα και στη Ρόδο- για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- θα λάβει χώρα από 1/1/2019. Η χρηματοδότηση τότε θα υπερβεί τα 150εκ. από εθνικούς πόρους, το ΠΔΕ.».

Ειδικό Αναπτυξιακό Νοτίου Αιγαίου

«Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, είναι μια ουσιαστική στήριξη των νησιών για την οποία προσπαθήσαμε πολύ ώστε να γίνει πράξη και σαν χαρτοφυλάκιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενεπλάκην ιδιαίτερα ενεργά. Υπερβήκαμε κατά πολύ τα όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί (σημ. 25εκ) και αυτή τη στιγμή δίνονται 58 εκ στο Νότιο Αιγαίο, με στόχο ένα έργο σε κάθε νησί.

Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι μελετημένα και ώριμα τα οποία θα γίνουν πράξη και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όπως το 2007 που είχαν ανακοινωθεί έργα 250 εκ και τελικά υλοποιήθηκαν έργα μόνο 10εκ».

«Μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού- αυτή την αναπτυξιακή παρέμβαση της Κυβέρνησης- καλύπτεται το έλλειμμα της μικτότερης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω του ότι βρίσκεται στο στόχο 2 και όχι στο στόχο 1».

Θεσμικές Παρεμβάσεις

«Παρόλο που η αναφορά στο Σύνταγμα (Άρθρο 101,4) για τους κατοίκους των νησιών, είναι σαφής, εντούτοις, οφείλουμε να οχυρώσουμε θεσμικά τη Νησιωτικότητα και μέσω άλλων παράλληλων ενεργειών: Είναι έτοιμο για υπογραφή το ΠΔ για την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται και προσπάθεια να γίνει ειδική μνεία στις νησιωτικές πολιτικές, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ ιδρύεται Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο και προωθείται σχέδιο για την αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο και τη μετατροπή της σε Σχολή Υψηλής Επαγγελματικής Εξειδίκευσης».

Σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

«Εδώ στα νησιά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Για αυτό το λόγο, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποσπάσαμε δέσμευση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, για στήριξη της ελληνικής πρότασης για χρήση και άλλων δεικτών, όπως ο Δείκτης Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας, τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου και τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στην κατανομή των κοινοτικών πόρων στο νέο Προγραμματικό Πλαίσιο- γιατί μόνο έτσι αποτυπώνεται πραγματικά το πώς η Νησιωτικότητα έχει επηρεάσει τους πολίτες και πως αυτοί δεν μπορούν ακόμη να θεωρούνται ισότιμοι με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Παράλληλα, διεκδικούμε, συντονισμένα, τη δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για τη περίοδο 2021-2027».

Ακτοπλοΐα

«Οι θάλασσες είναι οι λεωφόροι των νησιών. Μέσα από τη θάλασσα ζουν, αναπτύσσονται και επικοινωνούν τα νησιά μας, για αυτό το λόγο η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων είναι ζωτικής σημασίας. Συστήσαμε Ομάδα Εργασίας για την Αναδιάρθρωση του Θεσμικού Πλαισίου των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η οποία καταθέτει σύντομα τις προτάσεις της. Θεσπίσαμε, για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, τη δυνατότητα των Προγραμματικών Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, έτσι ώστε να πάρουν στα χέρια τους την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των τόπων τους. Έχει συσταθεί Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνδυασμένες μεταφορές. Τέλος, ιδιαίτερη προσπάθεια δίνεται για την υλοποίηση μικρών ενδονησιωτικών συνδέσεων με τη χρήση ηλεκτρικών ή υβριδικών πλοίων. Είναι ένα οραματικό σχέδιο που συζητάμε με το Υπουργείο Ενέργειας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών στα λιμάνια».

Δρομολόγια

«Από το 2015 μέχρι σήμερα, για το Νότιο Αιγαίο καταφέραμε να κάνουμε πράξη, καθώς ανατέθηκε η γραμμή Θήρα-Θηρασιά-Ανάφη για πρώτη φορά, γραμμή που θεωρώ θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα νησιά, σε συνεννόηση με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα εξυπηρετήσουμε τη γραμμή Τήλου και Νισύρου. Προκηρύχθηκε για πρώτη φορά η γραμμή Ρόδος -Πηγάδια Καρπάθου και η γραμμή Κάλυμνος-Ψέριμος-Μαστιχάρι Κω».

Αφαλατώσεις

«Ο στόχος μας είναι να καταστούν όλα τα μέχρι τώρα άνυδρα νησιά της χώρας, υδατικά αυτόνομα»

«Σήμερα εγκαινιάσαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης στο Καστελόριζο. Στην περίπτωση του Καστελόριζου έχει σημασία να πούμε ότι το νησί χρειαζόταν κάθε χρόνο 50.000 κ.μ. νερού. Το Ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε ετησίως 600.000 € περίπου για τη μεταφορά νερού στο νησί. Με τη Σύμβαση που κάναμε, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 200.000 € το χρόνο, μείωση δηλαδή του κόστους, κατά τα δύο τρίτα, ενώ το νησί θα έχει ποιοτικό και επαρκές νερό, όλο το χρόνο».

«Μαζί με το όφελος από έργο στο Καστελόριζο, έχουμε, μέχρι στιγμής από τη λειτουργία των αφαλατώσεων, συνολικό κέρδος 2,9εκ ευρώ ετησίως, χρήματα που πρόκειται να επανα- επενδυθούν για τη στήριξη των υποδομών των νησιών, που για χρόνια υπολείπονταν λόγω της αίολης ανάπτυξης που εφαρμοζόταν στα νησιά».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter