Παρ01102025

Last updateΠαρ, 10 Ιαν 2025 6am

Ν. Σαντορινιός: Η καθιέρωση του νησιωτικού ισοδύναμου θα σηματοδοτήσει μια καλύτερη χρονιά για τους νησιώτες

0santorinios2

«Η καθιέρωση του νησιωτικού ισοδύναμου το 2018 θα σηματοδοτήσει μια καλύτερη χρονιά για το νησιώτες», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην έδρα της, τη Μυτιλήνη.
Αναφερόμενος στη θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου, το οποίο εξήγγειλε πρόσφατα από την Κάλυμνο ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα αίτημα δεκαετιών που κανένας μέχρι τώρα δεν είχε την πολιτική τόλμη να το εφαρμόσει. Αυτό όμως γίνεται πράξη. Δύσκολο εγχείρημα αλλά ξεκινάμε από το Βόρειο Αιγαίο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου» υποστήριξε, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται φέτος από την 1η Ιουλίου, αρχικά σε 32 νησιά για το 2018 και το 2019 θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά.
Ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο 20ημερο, θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί των ανακοινώσεων που θα υπάρξουν. Μέσα στην άνοιξη θα βγει το θεσμικό πλαίσιο και από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση του, συμπλήρωσε. «Ήδη έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική αξιολόγηση και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει πράξη και να ξεκινήσουμε τη δημόσια διαβούλευση» είπε.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση του, τόνισε ότι «από 50 εκατομμύρια για το δεύτερο μισό του 2018 θα επεκταθεί σε 150 εκατομμύρια το 2019. Θα αφορά δε κυρίως την επιδότηση μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά».
Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, οι πολιτικές που θα πρέπει να ασκηθούν, «θα πρέπει να χτυπάνε την ουσία του προβλήματος της νησιωτικότητας, του μειονεκτήματος που παράγει αυτή η νησιωτική απομόνωση, του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Θα πρέπει όλα τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα του μεταφορικού κόστους».
Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο εκτός από τη μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο, συμβάλλει στην εκπόνηση το «'Ατλαντα» του Αιγαίου που, όπως είπε, «δεν είναι μια απλή καταγραφή της κατάστασης, αλλά η πολιτική τεκμηρίωση της νησιωτικότητας που θα χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών στην Ευρώπη και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα νησιωικότητας που εφαρμόζει η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία αλλά όχι η πλέον νησιωτική χώρα της Ευρώπης, η Ελλάδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter