Ανανέωση συνεργασίας για GDSC
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 21 Απριλίου 2026 17:17
Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA), το λιμάνι του Λος Άντζελες και το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, με την υποστήριξη των πόλεων C40, ανανέωσαν το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για τον Green and Digital Shipping Corridor (GDSC) για άλλα τρία χρόνια.
Η ανανεωμένη συμφωνία, που υπεγράφη για πρώτη φορά το 2023, ενισχύει την εστίαση των εταίρων στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ψηφιοποίηση κατά μήκος της διαδρομής του Ειρηνικού, ενός από τους διαδρόμους εμπορευματοκιβωτίων με τη μεγαλύτερη διακίνηση στον κόσμο. Αποσκοπεί επίσης στη στήριξη ευρύτερων στόχων ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενεργειακής ασφάλειας.
Από την έναρξή του, ο διάδρομος έχει προχωρήσει από τον σχεδιασμό στην πρώιμη υλοποίηση. Μια βασική μελέτη ολοκληρώθηκε το 2024, παράλληλα με την ενσωμάτωση των ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου για τη διερεύνηση πιλοτικών ευκαιριών.
Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί ειδικοί άξονες εργασίας που καλύπτουν τα εναλλακτικά καύσιμα, την ψηφιοποίηση και την ενεργειακή απόδοση, με στόχο να καταστούν δυνατές πιο διαφοροποιημένες και ανθεκτικές ενεργειακές οδοί για τη διεθνή ναυτιλία.
Στο μέτωπο των καυσίμων, τα τρία λιμάνια έχουν προχωρήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για εναλλακτικό ανεφοδιασμό καυσίμων. Η MPA ολοκλήρωσε τις δοκιμές ανεφοδιασμού με μεθανόλη το 2023 και στη συνέχεια εξέδωσε τρεις άδειες προμήθειας ανεφοδιασμού μεθανόλης.
Εν τω μεταξύ, το λιμάνι του Λος Άντζελες και το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς έχουν αναθέσει μια Μελέτη Καθαρών Καυσίμων και προετοιμάζονται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεθανόλης που έχει προγραμματιστεί για το 2026.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης δοκιμές ανταλλαγής δεδομένων από λιμάνι σε λιμάνι, παράλληλα με πιλοτικές συνεργασίες με τη Mitsui O.S.K. Lines.
Σύμφωνα με το ανανεωμένο πλαίσιο, οι εταίροι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη βιομηχανία για την κλιμάκωση της ανάπτυξης καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και ψηφιακών λύσεων.
Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού καυσίμων και υποδομών, την προώθηση πιλοτικών έργων και έργων επίδειξης, τη βελτίωση της συνδεσιμότητας δεδομένων από λιμένα σε λιμένα και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, της κυβερνοασφάλειας και των κοινών προτύπων.
Η ανανέωση υπογράφηκε πριν από τη Ναυτιλιακή Εβδομάδα της Σιγκαπούρης 2026 από τον Ang Wee Keong, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MPA, τον Dr Noel Hacegaba, Διευθύνοντα Σύμβουλο του λιμανιού του Λονγκ Μπιτς και τον Gene Seroka, Εκτελεστικό Διευθυντή του λιμανιού του Λος Άντζελες.
Το C40 Cities θα συνεχίσει να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, συντονίζοντας τη συνεργασία και υποστηρίζοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.
