Τετ05122021

Last updateΤρι, 11 Μαϊ 2021 5pm

Ενεργειακές συμφωνίες DAMCO – Gastrade με NER AD και AD ESM

gaspipe 390

Την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας της εταιρείας εθνικών ενεργειακών πόρων «NER AD», και της εταιρείας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας «AD ESM» των Σκοπίων με τον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η ελληνική εταιρεία Gastrade.
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στα Σκόπια από τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Gastrade, Κωστή Σιφναίο, τον εκτελεστικό διευθυντή της NER AD Bajram Rexhepi και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της AD ESM Vasko Kovacevski παρουσία του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Z. Zaev.
Η NER AD στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η AD ESM ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου με 40%, η GasLog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgartransgaz EAD με 20% η κάθε μία. Να σημειωθεί ότι η κα Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του 20% των μετοχών της στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε., η οποία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αρχών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος δήλωσε: "Η σημερινή υπογραφή των συμφωνιών είναι προς το αμοιβαίο όφελος των εταιρειών μας και το σημαντικότερο, προς όφελος των καταναλωτών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Προσβλέπουμε στο να αποτελέσει αυτή η συμφωνία τη βάση για περαιτέρω επέκταση της εμβέλειας του έργου μας, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική θέση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως πύλη προς τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων".
Ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.
Συμφωνία συμμετοχής της AD ESM της Βόρειας Μακεδονίας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη
Συμφωνία για συμμετοχή της εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM» στην υπό ανάπτυξη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη της DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου υπεγράφη στα Σκόπια.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DAMCO, Χρήστος Κοπελούζος και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της AD ESM Βάσκο Κοβάτσεφσκι, παρουσία του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Η AD ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO.
Ο σταθμός αυτή τη στιγμή διαθέτει άδεια ισχύος 662 MW, με προοπτική αυτή να αυξηθεί σε περίπου 800 MW, και σχεδιάζεται και αναπτύσσεται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας υψηλής απόδοσης.
Η AD ESM θα συνάψει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό, η AD ESM θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει η ίδια φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στην παραγωγή της αναλογούσας σε αυτή ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του PPA, κάτι που σημαίνει ότι μέσω αυτής της συμφωνίας η ESM θα εξασφαλίσει μια πλήρως καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας ενέργειας.
Ο Χρήστος Κοπελούζος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DAMCO, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε αυτήν τη εξαιρετική συνεργασία σήμερα, σε ένα έργο μεγάλης στρατηγικής και εμπορικής σημασίας όχι μόνο για τις εταιρείες μας αλλά και για τις χώρες μας. Εκτός από τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, το έργο προσφέρει την ευκαιρία στις εταιρείες μας να διαδραματίσουν έναν ευρύτερο σημαντικό ρόλο στις αγορές της περιοχής μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία δραστικού μετασχηματισμού και μεταρρυθμίσεων».
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter