Τετ01192022

Last updateΤρι, 18 Ιαν 2022 6pm

ΚΕΠΕ: Οι Δύο Όψεις της Ενεργειακής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία(1):

kepeΚΕΠΕ: Οι Δύο Όψεις της Ενεργειακής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία(1):
Μέρος Α1
1 Εισαγωγή
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς προκαλεί επιβαρύνσεις τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους οικιακούς καταναλωτές.

Τζ. Πάιατ: Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην ενέργεια από τα μεγαλύτερα «success stories»

0GeoffreyPyattUSAΗ ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα «success stories» τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2021, που διοργάνωσαν προ ημερών ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΙΕΑ:Η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

gaspipeline2Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Στα σκαριά δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου

0υδρογόνοΣυμφωνία με την εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Gasunie για την ανάπτυξη περιφερειακού δικτύου μεταφορών υδρογόνου υπέγραψε το North Sea Port.

«Διάδρομο» υδρογόνου σχεδιάζει η Γερμανία

0υδρογόνοΤο ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός «διαδρόμου» υδρογόνου από το Αμβούργο μέσω Κοπεγχάγης στο Όσλο εξετάζει η Γερμανία στο πλαίσιο της προώθησης σχεδιασμού καθώς έχει ξεκινήσει πολυάριθμα προγράμματα σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη μετάβασή της σε μια οικονομία υδρογόνου τα επόμενα χρόνια.

Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Σχεδιάζει ήδη τα Πράσινα Καύσιμα του αύριο

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δρομολογεί το διυλιστήριο του μέλλοντος, όπου με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών θα αναπτύσσει και θα παράγει προϊόντα χαμηλού άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει τις βάσεις και για την παραγωγή πράσινων καυσίμων, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς των Μεταφορών.

Τα πράσινα καύσιμα είναι υγρά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, που έχουν μηδενικές ή περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) κατά την παραγωγή και τη χρήση τους σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται λοιπόν για καύσιμα που δεν προέρχονται από το πετρέλαιο και θα έχουν στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Φιλικά προς το περιβάλλον, τα πράσινα καύσιμα θα αξιοποιούν νέες πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως βιομάζα, ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, πλαστικά απορρίμματα, εξελιγμένα βιοκαύσιμα, μπλε και πράσινο υδρογόνο ή ακόμη και συνθετικά καύσιμα από δεσμευμένο CO₂.

Το διυλιστήριο του μέλλοντος, θα γίνει ο κόμβος όπου τα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, θα υφίστανται επεξεργασία, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές τόσο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και των μεταφορών στο σύνολό τους. Ως εκ τούτου, τα καύσιμα αυτά θα είναι συμβατά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κινητήρων. Τα πράσινα καύσιμα θα καταστήσουν δυνατή τη σταδιακή μείωση του αποτυπώματος CO₂ στις μετακινήσεις ολόκληρων στόλων οχημάτων σε κυκλοφορία, υφιστάμενων και νέων. Έτσι, θα παρέχουν στο άμεσο μέλλον μια συμπληρωματική λύση σε σύγκριση με τις εναλλακτικές τεχνολογίες, μειώνοντας την πίεση και το κόστος που ενέχει η πλήρης αντικατάσταση στόλων για την εξασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη δίκαιη μετάβαση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ήδη υπάρχουν διαθέσιμα υγρά καύσιμα χαμηλού άνθρακα σε μικρή και βιομηχανική κλίμακα, καθώς και σε πιλοτικές εγκαταστάσεις, έχοντας ξεπεράσει το στάδιο του εργαστηρίου. Ένας συνδυασμός τεχνολογιών σε πολλές μονάδες παραγωγής ανά την Ευρώπη θα καταστήσει σύντομα δυνατή την παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχεδιάζει τη στρατηγική του ενεργειακού μετασχηματισμού του σε εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για βιώσιμη ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει τη μετεξέλιξή του σε έναν καινοτόμο Όμιλο παροχής ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών CO₂, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ. Πρώτος στόχος του Ομίλου είναι η μείωση κατά 50% του ανθρακικού του αποτυπώματος μέχρι το 2030, ενώ σε δεύτερη φάση δεσμεύεται για την ανθρακική ουδετερότητά του (net zero) μέχρι το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογούνται πολλαπλές ευκαιρίες που σχετίζονται με την μετάβαση σε καύσιμα χαμηλού άνθρακα και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου.

Ο κλάδος της διύλισης έχει χαράξει μια δυνητική πορεία για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Κάθε λίτρο υγρού καυσίμου θα μπορεί να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2050, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές κατά 100%, καθώς και κατά 50% από τη ναυτιλία και την αεροπορία. Πρόκειται για μία πρόταση φιλόδοξη, που ωστόσο διαθέτει τις κατάλληλες βάσεις για να καταστήσει εφικτό ένα μέλλον μηδενικών ρύπων στον τομέα των μετακινήσεων.0elpe12

«Κράτει» στις αμερικανικές εξαγωγές LNG

LNG Carrier Newbuilding 1050x600«Κράτει» στις αμερικανικές εξαγωγές LNGαπο το Τέξας τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Μειωμένη αισιοδοξία για το 2021

platforma petrelaioy 5Στο επίπεδο μόλις του 39% βρίσκεται ο δείκτης αισιοδοξίας για της εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δοκιμάστηκαν το 2020 από τα ισχυρά κύματα της πανδημίας.

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και οι αμερικανικές επενδύσεις στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ

0ντανΗ ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette).

Κυρ. Μητσοτάκης: Η επένδυση αυτή θα μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας

0αγωγός«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του. Μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή στο Ζάππειο, για τη συμμετοχή βουλγαρικής εταιρείας στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Πράσινη συμφωνία: Απεξάρτηση από τον άνθρακα μέσω της αποθήκευσης ενέργειας

0H2Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να είναι σε θέση να αποθηκεύει έξι φορές περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με τις σημερινές της δυνατότητες για να πετύχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υπεγράφη η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

0AOZΓια «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

ECSA: Η Ευρωπαϊκή ναυτιλία υποστηρίζει την υπεράκτια αιολική ενέργεια

0Olsen WindΗ ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως καθαρής πηγής ενέργειας. Ο κλάδος προσβλέπει στην υποστήριξη της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπως εκφράζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην επέκταση της ευρωπαϊκής ηγετικής θέσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Σταματά τις χρηματοδοτήσεις έργων φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

etepΝέα δεδομένα δημιουργεί και για τη ναυτιλία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να βάλει τέλος στις χρηματοδοτήσεις ενεργειακών έργων με ορυκτά καύσιμα από τα τέλη του 2021, συμπεριλαμβανομένων και των έργων φυσικού αερίου.

Ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

platforma petrelaioy 5Ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Κ. Χατζηδάκης: Τα θέματα της ΔΕΗ και η επιτάχυνση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ των προτεραιοτήτων

0ΧατζηδάκηςΤα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Deloitte: Ποιο είναι το μέλλον της αγοράς του LNG- Ενδιαφέρουσα έρευνα

LNG1234Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα πόρων, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και οι νέες πηγές ζήτησης σχηματίζουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία επιδρούν στην αγορά του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), σύμφωνα με όσα αναφέρει η έρευνα Remodel, reinvent: How technology and changing business models are impacting the future of LNG της Deloitte.

Γιώργος Σταθάκης: Ευρωπαϊκά εύσημα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας

statha210Στην παγκόσμια κορυφή βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών του δικτύου REN21 (GSR), που μόλις κυκλοφόρησε

Τροπολογία Σταθάκη για τη λειτουργία ατμοηλεκτρικών μονάδων στην Κρήτη

STATHAKIS345Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χτες από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής εγκατεστημένους στη νήσο Κρήτη.

Σαουδική Αραβία: Δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχος επίθεσης με drones

0epithesiΔύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχος επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σήμερα κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».

Η Δανία φρενάρει τον αγωγό Nord Stream-2

0NordStream27Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom δεν αποκλείει, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, να υπάρξουν καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, η οποία είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους, εξαιτίας του ότι η Δανία δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα την όδευση του αγωγού μέσω των χωρικών της υδάτων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter