Κυρ10012023

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γερμανία : Αιολικές μισθώσεις σε δημοπρασία 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων

0aiolikaparkathalassa369Αιολικές μισθώσεις σε δημοπρασία 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων έθεσε η Γερμανία. Η BP και η TotalEnergies αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές.

Στην αιολική ενέργεια εισέρχεται η ΟΝΕΧ

0aiolika parka897Στον τομέα της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να αναπτύξει μια καθετοποιημένη παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών- πλατφορμών εισέρχεται η ΟΝΕΧ.

Net-Zero: Υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε πάρκο έκτασης όσο η Βρετανία

0υπεράκτιεςΒρετανική μελέτη στοιχεία της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις ως προς τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε ανεμογεννήτριες, πέραν των άλλων Α.Π.Ε. για να φτάσει ο κόσμος στο Net-Zero.

Το Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας της Motor Oil πιστοποίησε η TÜV HELLAS

0MOH5Η επιχειρησιακή συνέχεια, η ασφάλεια και ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αποτελούν προτεραιότητα για επιχειρήσεις και επενδυτές.

Στα αιολικά πάρκα εισέρχεται ο όμιλος ΟΝΕΧ

0ΑιολΟ όμιλος ΟΝΕΧ ως μέλος της Norwegian Offshore Wind, εισέρχεται δυναμικά στον χώρο του μεγαλύτερου cluster υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως.

Ενεργοποιήθηκε «πράσινος διάδρομος» H2 μεταξύ Algeciras και Ρότερνταμ

0Yara1Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής αμμωνίας Yara Clean Ammonia ένωσε τις δυνάμεις της με την ισπανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Cepsa για την ανάπτυξη του πρώτου διαδρόμου πράσινου υδρογόνου μεταξύ των λιμένων της Algeciras και του Ρότερνταμ.

To Athens Energy Summit 20 και 21 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο

0Banner no saveΤο 12ο Athens Energy Summit θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο με περισσότερους από 60 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στις νέες ευκαιρίες και προοπτικές όπως και τα τρέχοντα θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κλάδου της ενέργειας.

Η Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή καυσίμων υδρογόνου και αμμωνίας

0ydrogono ape energeiaΚαθώς η ώθηση για καθαρά καύσιμα κερδίζει έδαφος, η Ιαπωνία κάνει μια μεγάλη επένδυση στοιχηματίζοντας στο υδρογόνο για να απανθρακοποιήσει τους κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς της. Χθες, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο για την παροχή επενδύσεων άνω των 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια υδρογόνου τα επόμενα 15 χρόνια.

Παρέδωσε το δεύτερο φορτίο αμμωνίας η Thenamaris

0LPG carrier SEATEAMΗ Thenamaris LNG με έδρα την Αθήνα παρέδωσε το δεύτερο πιστοποιημένο φορτίο μπλε αμμωνίας στην Κίνα.

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία την πρώτη πλωτή υπεράκτια ανεμογεννήτρια

0CNOOC1Η Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της πρώτης πλωτής ανεμογεννήτριας βαθέων υδάτων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός υπεράκτιου πετρελαϊκού πεδίου.

Η Aramco έστειλε αμμωνία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία

0aramcoΗ Saudi Aramco και η εταιρεία petchem SABIC που ανήκει στην Aramco έστειλαν το πρώτο φορτίο «αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα» για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία.

Κυρίαρχες στο «παιχνίδι» του «πράσινου» υδρογόνου Γερμανία και Ολλανδία

0ΡοτερνταμΑεροφΚυρίαρχες στο μελλοντικό «παιχνίδι» εμπορίας του «πράσινου υδρογόνου θα είναι η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν «τρέξει» επενδύσεις για την παραγωγή του.

G7: Θα αναπτυχθούν 14 πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι – στο επίκεντρο υπεράκτια αιολική και κυματική ενέργεια

0υπεράκτια αιολικά πάρκαΗ πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια, η κυματική ενέργεια, αλλά και η χρήση νέων τεχνολογιών για την παραγωγή ενέργειας είναι μεταξύ των στόχων της πολιτικής που προωθούν οι G7. Σε ένα ανακοινωθέν 36 σελίδων, οι υπουργοί της G7 με την λήξη της συνόδου στο Σαπόρο της Ιαπωνίας παρουσίασαν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και την ενέργεια με την ελπίδα να προωθήσουν έναν παγκόσμιο πράσινο μετασχηματισμό.

Αυξάνει η ζήτηση για LNG

0LNGΤο συνολικό παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 397 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός διασφαλίζει την ειρήνη και τη συνεργασία και προστατεύει το περιβάλλον

0θαλχωρΠραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού, Νίκου Ταγαρά, καθώς και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, η καταληκτική Ημερίδα Δημοσιότητας και Επικοινωνίας του έργου «Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014- 2020».

Δύο μνημόνια που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη στη ΝΑ Ευρώπη υπέγραψαν Ελλάδα - Βουλγαρία

Για συμφωνίες που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμπεν Ράντεφ, μετά την υπογραφή δυο μνημονίων με τη γειτονική χώρα, (στα οποία περιλαμβάνεται και η διερεύνηση δημιουργίας αγωγού Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς), τα οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα καταστήσουν τις δυο χώρες ενεργειακούς παρόχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρώτο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και αφορά το πεδίο ασφάλειας εφοδιασμού και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η εξέλιξη αυτή γίνεται επίκαιρη λόγω και της γεωπολιτικής συγκυρίας, σημείωσε ότι «ο ρωσικός αναθεωρητισμός σκοντάφτει στη γενναία άμυνα του ουκρανικού λαού, αλλά προκαλεί οικονομικό πόνο μετατρέποντας την ενέργεια σε μέσω κρατικού εκβιασμού. Οι Βούλγαροι το γνωρίζουν καλά γιατί πέρσι η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα» είπε και προσέθεσε ότι η απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο αναφέροντας την υπογραφή μνημονίου για την ασφάλεια αποθήκευσης και εφοδιασμού φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι οι εταιρείες των δυο ενέργειας των δυο χωρών μπορούν να εξυπηρετούνται από τις εγκαταστάσεις του Σιρέν στην Βουλγαρία και στη Ρεβυθούσα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κρίσιμες υποδομές που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια. «Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία η οποία όμως έχει ευρωπαϊκό βεληνεκές καθώς μετατρέπει τις χώρες μας σε ένα σταυροδρόμι διακίνησης αερίου προς όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η εν λόγω συμφωνία έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης συνθήκης που έχουμε υπογράψει με Ιταλία διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εναλλακτικό δίκτυο στρατηγικής σημασίας.

Το δεύτερο Μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πετρέλαιο και «τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα το δεύτερο μνημόνιο αφορά την διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς, και όχι το αντίθετο όπως επρόκειτο να γίνει με το προηγούμενο ανάλογο εγχείρημα, ο οποίος θα εφοδιάζει τη Βουλγαρία με ενεργειακούς πόρους.

«Ο νέος αγωγός αναβιώνει υπό το φως των νέων συνθηκών ως αγωγός Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς όχι ως Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προσφέροντας νέες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Όχι γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια που πρέπει να διέρχονται τα στερνά του Βόσπορου αλλά έτσι θα προστίθεται και σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις όπως ο IGB και ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Απώτερος στόχος είναι να φτάσει το φυσικό αέριο ακόμα και στην Ουκρανία» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε τέλος ότι προχωρά η πλωτή μονάδα αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε και σε άλλες ανάλογες εγκαταστάσεις «ώστε να μπορούμε να εξάγουμε στις γειτονικές χώρες. Στην περιοχή μας διαμορφώνεται ένα νέο πυκνό δίκτυο ενεργειακών δρόμων στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μπορούν να προσφέρουν ευρύτερες υπηρεσίες στην ΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Μπορούμε να γίνουμε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος

Από την πλευρά του, ο κ. Ράντεφ, αφού τόνισε ότι η παραδοσιακή συνεργασία των δυο χωρών ενισχύθηκε περισσότερο με τα δυο μνημόνια, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσβαση στη Ρεβυθούσα. «Υπενθυμίζω πόσο σημαντικά πράγματα υλοποιήσαμε στη σχέση και τη συνεργασία μας τον τελευταίο χρόνο» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των συνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Όλα αυτά υπερβαίνουν τις διαστάσεις μιας διασυνοριακής συμφωνίας. Ελλάδα και Βουλγαρία αποδείχτηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις δυο χώρες. Η υπογραφή των δυο μνημονίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται από Ελλάδα και Βουλγαράι στην ίδια κατεύθυνση».

Τα δύο μνημόνια

0μητσ4Το πρώτο μνημόνιο, προβλέπει την σύμπραξη των υπουργείων Ενέργειας των δυο χωρών στο πεδίο της ασφάλειας και του εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Αυξάνει… τα FSRU η Γερμανία

0LNGΗ Νορβηγική Höegh LNG υπέγραψε δεύτερη κατά σειρά συμφωνία χρονοναύλωσης με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα (BMWK) για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

Η Yara επιταχύνει την οικονομία υδρογόνου στη Γερμανία

0yara hydrogen germanyΗ Yara International σχεδιάζει να τροποποιήσει τους τερματικούς σταθμούς αμμωνίας στη Γερμανία γεγονός που θα επιτρέψει τη διαχείριση έως και 3 εκατομμυρίων τόνων αμμωνίας.

Bureau Veritas και ThorCon σχεδιάζουν φορτηγίδα πυρηνικής ενέργειας

0BureauVΜια πρωτότυπη λύση στο ενεργειακό προωθούν Bureau Veritas και ThorCon που σχεδιάζουν φορτηγίδα πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή 500 MW. Η ιδέα που αναπτύχθηκε από τον ThorCon είναι ένας αντιδραστήρας σχάσης τηγμένου άλατος.

Συζήτηση στο Ε.Β.Ε.Π. με τον Γιάννη Μανιάτη για ενεργειακά θέματα

0ΔΤ ΕΒΕΠ 06.12.2022Στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στο Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., έλαβε μέρος ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και τέως Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενεργειακά θέματα και στον ρόλο της χώρας μας στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις από την Κομισιόν για το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιοφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

tankerΤην επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ανακοίνωσαν χθες οι G7 και η Κομισιόν, βάζοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν καταγραφεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter