Σαβ09142024

Last updateΣαβ, 14 Σεπ 2024 11am

Νορβηγία: Μηδενικές εκπομπές στα φιόρδ

rupoi ploion6

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τις ημερομηνίες για τους προγραμματισμένους κανονισμούς της να απαιτούν ναυτιλία μηδενικών εκπομπών στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της στα νορβηγικά φιόρδ. Οι κανονισμοί καθυστερούν την ημερομηνία για τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, αλλά είναι το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση του βαρέος μαζούτ στην Αρκτική.
Η πρόταση για την απαίτηση για ναυτιλία μηδενικών εκπομπών στις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων πέντε φιόρδ, Naerøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Sunnylvsfjorden και Tafjorden, προωθήθηκε για πρώτη φορά το 2018. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση έθεσε το 2026 ως στόχο, ενώ παραδέχτηκε ότι η τεχνολογία θα πρέπει ακόμη να αναπτυχθεί.
Ωστόσο το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας οριστικοποίησε τους κανόνες αυτή την εβδομάδα, θέτοντας ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα. Τα κρουαζιερόπλοια και τα πορθμεία κάτω των 10.000 μικτών τόνων θα πρέπει να λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές έως την 1η Ιανουαρίου 2026. Για τα μεγάλα πλοία, η υλοποίηση καθυστερεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2032.
Όπως οι περισσότεροι προορισμοί, μετά την πανδημία, ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας έχει αυξηθεί δραματικά. Η ένωση Cruise Norway δήλωσε ότι η χώρα ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας το 2023, αυξημένοι κατά ένα τρίτο από το 2022. Προέβλεψαν περαιτέρω αύξηση τεσσάρων τοις εκατό το 2024, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αριθμός των προσεγγίσεων πλοίων αυξάνεται επίσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter