Δευ10072024

Last updateΔευ, 07 Οκτ 2024 8pm

Πλατφόρμα αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας της ναυτιλίας από τον Lloyd’s Register

0Thetius Benchmark Cover

Ο Lloyd’s Register (LR) ανακοινώνει το Digital Maturity Framework και Index, το οποίο απαρτίζεται από ένα καινοτόμο πλαίσιο και δείκτη αξιολόγησης της ψηφιακής ωριμότητας, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρίες να εξετάζουν πόσο ψηφιακά ώριμες είναι σε σχέση με την αγορά.

Ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας, ο Lloyd’s Register ανέπτυξε ένα λεπτομερές μοντέλο ψηφιακής ωριμότητας, το οποίο παρουσιάζεται στην πρόσφατη έκθεση της Thetius με τίτλο “The Benchmark”. Το μοντέλο αυτό αποτελεί σημείο εκκίνησης για τους πλοιοκτήτες να κατανοήσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται στο φάσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού – από το αρχικό στάδιο με ελάχιστη ή καθόλου ψηφιακή υποδομή μέχρι την ώριμη φάση όπου η λήψη αποφάσεων βασίζεται σε προηγμένα ψηφιακά συστήματα.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας / Digital Maturity Index (DMI) του Lloyd’s Register είναι μια δωρεάν, διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει ένα πλήθος εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία. Οι ναυτιλιακές εταιρίες αυτοαξιολογούν την ψηφιακή τους ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα συγκρίνονται με τους ανταγωνιστές του κλάδου και είναι σε θέση να εντοπίσουν πιθανούς τομείς για επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και δεξιότητες. Στην πιλοτική φάση του DMI, συμμετείχαν πέντε μεγάλες εταιρίες με δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία, εξετάζοντας πόσο ψηφιακά ώριμες είναι σε όλο το εύρος λειτουργίας τους, από τις υποδομές σε τεχνολογία μέχρι τη διαμόρφωση στρατηγικής και κουλτούρας.

Ο Mark Warner, LR’s Global Content and Communications Director, τονίζει: «Ο Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας του LR αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους πελάτες μας που συμμετείχαν στην πιλοτική φάση, περνώντας από μια εκτενή διαδικασία διερεύνησης. Πρόκειται για ένα μοναδικό εργαλείο, το οποίο περικλείει σχεδόν 50 ψηφιακές εφαρμογές αποκλειστικά για τη ναυτιλία. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την πιλοτική φάση με περισσότερες εταιρίες, αρχικά από τον κλάδο των δεξαμενοπλοίων και φορτηγών πλοίων και στη συνέχεια θα επεκταθούμε και σε άλλους κλάδους».

«Κάποια πρώιμα αποτελέσματα γύρω από τους βασικούς καταλύτες του ψηφιακού μετασχηματισμού εντοπίζουν μεγαλύτερα επίπεδα ωριμότητας ως προς τη συνδεσιμότητα, την υιοθέτηση cloud τεχνολογιών και την κυβερνοασφάλεια. Εντούτοις η ωριμότητα πέφτει σημαντικά ως προς την ψηφιακή κουλτούρα, τις δεξιότητες, την κατάρτιση και την τυποποίηση των δεδομένων, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη χάραξης ψηφιακής στρατηγικής και κοινής προσέγγισης στη διαχείριση δεδομένων», συμπληρώνει ο Mark Warner.

Το Digital Maturity Index και βασικά πορίσματα της έκθεσης της Thetius παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Smart Maritime Network στην Κοπεγχάγη την 1η Οκτωβρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής με τη δέσμευση της διοίκησης των εταιριών, την ενεργοποίηση πόρων για τεχνολογικά συστήματα και ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διερεύνηση νέων τεχνολογιών μέσα από πειραματισμούς και πιλοτικά προγράμματα και την αξιοποίηση συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Παράλληλα με τον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας της ναυτιλίας, ο LR θα προχωρήσει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να βοηθήσει τις εταιρίες να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

O James Frew, Business Consultancy Director στον Lloyd’s Register, καταλήγει: «Ο Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας αποτελεί ένα χρήσιμο πλαίσιο για τις εταιρίες να αντιληφθούν πόσο ψηφιακά ώριμες είναι και κατά συνέπεια να διερευνήσουν συμβουλευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Ήδη στον LR υποστηρίζουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους ναυλωτές πλοίων ως προς την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων τους και τώρα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αξιόπιστες συμβουλές στους πλοιοκτήτες για το πώς μπορούν να αποκομίσουν τα πραγματικά οφέλη της ψηφιακής εποχής».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter