Δευ10072024

Last updateΔευ, 07 Οκτ 2024 8pm

Οδηγός BIMCO – ICS για μείωση του υποθαλάσσιου θορύβου

0URN

Η BIMCO και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) έχουν αναπτύξει έναν οδηγό που στοχεύει να βοηθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να κατανοήσει και να μειώσει τον υποβρύχιο ακτινοβολούμενο θόρυβο από τα πλοία και να βοηθήσει τη βιομηχανία να εφαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές υποβρύχιου θορύβου από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
Η προσοχή στον υποβρύχιο ακτινοβολούμενο θόρυβο από τα πλοία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση για δράση έχει αυξηθεί λόγω των αρνητικών επιπτώσεών του στα θαλάσσια πλάσματα και το περιβάλλον. Η εμπορική ναυτιλία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στον υποβρύχιο θόρυβο σε χαμηλές συχνότητες και η έρευνα έχει δείξει ότι ο θόρυβος είναι επιβλαβής για τις κρίσιμες λειτουργίες της ζωής ενός ευρέος φάσματος θαλάσσιας ζωής.
«Ο θόρυβος των ωκεανών βλάπτει τις κρίσιμες λειτουργίες της ζωής ενός ευρέος φάσματος θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων θηλαστικών, των ψαριών και των ασπόνδυλων ειδών, από τα οποία εξαρτώνται πολλές παράκτιες κοινότητες, ιδίως αυτόχθονες κοινότητες, για την τροφή, τα μέσα διαβίωσης και τους πολιτισμούς τους. Η μείωση του υποβρύχιου ακτινοβολούμενου θορύβου από τα πλοία δεν είναι απλώς θέμα περιβαλλοντικής διαχείρισης· είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί η υγεία των ωκεανών», λέει η Michelle Sanders, Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Καναδά στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Για να υποστηρίξουν τη δράση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η BIMCO και η ICS ενθαρρύνουν όλους τους πλοιοκτήτες και φορείς εκμετάλλευσης να αναγνωρίσουν τη σημασία της μείωσης του υποβρύχιου θορύβου και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχή εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του ΙΜΟ.
Για να διευκολυνθεί αυτό, ο πρακτικός «Υποβρύχιος οδηγός ακτινοβολούμενου θορύβου» από την BIMCO και το ICS διερευνά τις πηγές του υποβρύχιου θορύβου και τις εκτεταμένες επιπτώσεις του στη θαλάσσια ζωή. Εξηγεί επίσης το περιεχόμενο των κατευθυντήριων γραμμών του ΔΝΟ και τον τρόπο κατάρτισης ενός σχεδίου διαχείρισης του θορύβου και εξετάζει το πεδίο εφαρμογής των περιφερειακών κανονισμών και των εθελοντικών μέτρων.
Τέλος, ο οδηγός διερευνά τη σχέση μεταξύ των διαφόρων μέτρων ενεργειακής απόδοσης και του υποβρύχιου θορύβου. Διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που χρηματοδοτήθηκε από το ICS, έχουν διαπιστώσει ότι η πλειονότητα των μέτρων ενεργειακής απόδοσης μειώνει επίσης τον υποβρύχιο ακτινοβολούμενο θόρυβο. Ο παρών οδηγός παρέχει πλήρη κατάλογο τέτοιων μέτρων μαζί με εκτιμήσεις της ενεργειακής απόδοσης και των βελτιώσεων του υποβρύχιου ακτινοβολούμενου θορύβου. Για τα λίγα μέτρα που δεν παράγουν αυτό το παράλληλο όφελος, ο οδηγός παρέχει πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποφυγής ή μετριασμού τους.
Οι πλοιοκτήτες ενθαρρύνονται να λαμβάνουν προσεκτικά υπόψη αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές όταν αποφασίζουν τις στρατηγικές τους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του ΔΝΟ για τα αέρια θερμοκηπίου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική υποβρύχια μείωση του ακτινοβολούμενου θορύβου με λίγη επιπλέον προσπάθεια.
«Τα ενεργειακά αποδοτικά πλοία είναι ήσυχα πλοία. Καθώς η βιομηχανία μας μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω της υιοθέτησης μέτρων ενεργειακής απόδοσης, το επίπεδο του υποβρύχιου ακτινοβολούμενου θορύβου θα μειώσει επίσης και θα συμβάλει στην προστασία της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος», λέει ο David Loosley, Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της BIMCO.
Ο οδηγός BIMCO / ICS απευθύνεται σε τεχνικούς επιθεωρητές και αξιωματικούς πλοίων για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τι είναι ο υποβρύχιος ακτινοβολούμενος θόρυβος και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή του.
«Πολύ συχνά κάνοντας ένα πράγμα μπορεί να έχει αρνητική παρενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση του υποβρύχιου ακτινοβολούμενου θορύβου μπορεί επίσης να μειώσει τις εκπομπές και το κόστος λειτουργίας. Η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών από τον ΙΜΟ προσφέρει μια ευκαιρία στους πλοιοκτήτες και τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επιδείξουν δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ο οδηγός BIMCO / ICS θα βοηθήσει τους πλοιοκτήτες να πλοηγηθούν σε αυτή τη διαδικασία, να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας ", λέει ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS.

ICS

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter