Σαβ09142024

Last updateΣαβ, 14 Σεπ 2024 11am

Γ.Γ. ΙΜΟ : «Έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα

0ArsenioNewpic 1

Την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Arsenio Dominguez με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στο Ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Sounion».

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση σχετικά με το δεξαμενόπλοιο «Sounion» που στοχοποιήθηκε κατά τη διέλευση από τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει περίπου 150.000 τόνους πετρελαίου στο πλοίο, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.

Αυτή, αναφέρει ο Γ.Γ. του ΙΜΟ, είναι μια ακόμη απαράδεκτη επίθεση στη διεθνή ναυτιλία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης για να διασφαλίσουν ότι οι ναυτικοί έχουν τώρα εκκενωθεί με ασφάλεια.

Ο κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας, που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο, παραμένει υψηλός και υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία για τις ζημιές που θα προκαλούσε μια τέτοια διαρροή στην περιοχή.

Ο ΙΜΟ βρίσκεται σε επικοινωνία με εθνικές, περιφερειακές και οντότητες του ΟΗΕ, καθώς και με άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με το συνεχιζόμενο περιστατικό, και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη με οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων ασφάλειας, ασφάλειας και περιβάλλοντος που θέτει το πληγωμένο σκάφος.

Συνεχίζω να παρακολουθώ στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεσο τερματισμό των παράνομων, δειλών και αδικαιολόγητων επιθέσεων στη διεθνή ναυτιλία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Τα εμπορικά πλοία που εμπορεύονται βασικές προμήθειες και οι ναυτικοί που υπηρετούν σε αυτά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να πλέουν σε όλο τον κόσμο, ανεμπόδιστα από γεωπολιτικές εντάσεις», κατέληξε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter