Σαβ01042025

Last updateΠαρ, 03 Ιαν 2025 6pm

Η «ώρα» των LNG carriers…

0LNGC

Τα «ξύλινα τείχη», εν προκειμένω ο στόλος των LNG carriers, φαίνεται ότι θα «σώσουν» τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το κρύο μετά και τη σημερινή διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο από τη σημερινή διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη λέγοντας πως αναμενόταν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη γι' αυτή η αναφορά από εκπρόσωπο της Κομισιόν, ότι «η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», καταδεικνύει το ρόλο που θα διαδραματίσει ο στόλος των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αλλά και οι «κομβικές συνδέσεις» υποδοχής για τα πλοία αυτά με την Ελλάδα να βρίσκεται στο προσκήνιο με Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.
Το 2025 ξεκινά με μία δυναμική κίνηση από την πλευρά της Ουκρανίας η οποία έχει πάρει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τα επόμενα βήματα και δείχνει πως έχει διάθεση να εξυπηρετήσει και το δόγμα του νέου Αμερικανού Προέδρου «πλημμυρίζοντας» με αμερικανική ενέργεια ολόκληρη την Ευρώπη από την Ανατολή μέχρι και τη Δύση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε αυτόν τον περασμένο μήνα την ΕΕ να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι θα επιβάλει δασμούς στο μπλοκ εάν δεν το πράξει. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι το αμερικανικό LNG θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντικατάσταση των φορτίων από τη Ρωσία.
Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει όλο και περισσότερο να ανταγωνίζεται με την Ασία για φορτία LNG από παγκόσμιους παραγωγούς. Όταν οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν, οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές αυξάνουν τις αγορές. Και για να προσελκύσει περισσότερη προσφορά, η Ευρώπη μπορεί να καταφύγει στο αμερικανικό LNG.

Ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου προς ΝΑ Ευρώπη

Στο μεταξύ αύξηση της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούν το έργο είναι τα επόμενα ορόσημα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που προωθούν οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς αλλά και κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.
Ο κάθετος διάδρομος στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά. Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Έκλεισαν οι στρόφιγγες

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν από τις 08:00 (ώρα Μόσχας, 07:00 ώρα Ελλάδας) καθώς εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας διαμετακόμισης.
Το κλείσιμο της παλαιότερης οδού του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βάζει τέλος σε μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μετά την κατάληψης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού TurkStream που βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022 αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
Η ισχύς της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξέπνευσε τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία όσο διαρκεί ο πόλεμος.
«Λόγω της επανειλημμένης και σαφώς εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom δεν έχει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», αναφέρει η Gazprom σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram.
«Από τις 8:00 ώρα Μόσχας, η προμήθεια ρωσικού αερίου για μεταφορά μέσω του εδάφους της Ουκρανίας δεν πραγματοποιείται».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter