Σαβ09142024

Last updateΣαβ, 14 Σεπ 2024 11am

ΕΣΠ: Το αύριο της ελληνικής οικονομίας και των μμ επιχειρήσεων: Είμαστε και εμείς εδώ!

esp logo 654

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εκφράζει έντονη ανησυχία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους και υπενθυμίζει πως αυτή τη χρονιά πρέπει να μπουν και αυτές στο κάδρο των ανακοινώσεων και των κυβερνητικών στοχεύσεων.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις, η ενεργειακή και κλιματική κρίση και η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας θέτουν σε δοκιμασία την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δημιουργούν ένα σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον, το οποίο απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με περιορισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, καλούνται να ανταγωνιστούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους, κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, να συμμορφωθούν με ένα περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο, να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και ξαφνικές φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από νέους νόμους με αναδρομική ισχύ. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε ένα τραπεζικό περιβάλλον με περιορισμένη πρόσβαση σε αυτή και αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν σε απαιτητικές διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης, που ουσιαστικά τις αποκλείουν.
Παράλληλα, ενώ αρκετοί μακροοικονομικοί δείκτες ευημερούν, δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 που έχουν θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό και στην 21η θέση επί συνόλου 28 στον δείκτη πραγματικής καταναλωτικής δύναμης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα σε μια "Εθνική συμφωνία οικονομικής ανάπτυξης", που θα χαρτογραφήσει τα επόμενα βήματα της οικονομίας μας, χωρίς αιφνιδιασμούς και αποκλεισμούς. Είναι ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή, η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις, οι οποίες ως τώρα εδράζονται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και στα ακίνητα. Το εμπόριο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των ανωτέρω και έχει τη δυνατότητα να παράγει πολλαπλασιαστική αξία στην ελληνική οικονομία, αλλά και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με τις χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του, που εξασφαλίζουν μέσω του ανταγωνισμού συγκράτηση τιμών και χιλιάδες θέσεις εργασίας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους,
Προσδοκούμε σε στοχευμένα προγράμματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των εργαζομένων και σε χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στα μεγέθη, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, σε ουσιαστική κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην ενσωμάτωση καινοτομιών.
Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και την σταθερότητα του διοικητικού και φορολογικού πλαισίου, την γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης και την ουσιαστική συνεργασία των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της αγοράς με την Κυβέρνηση στα πλαίσια του νομοθετικού της έργου.
Ας βγούμε από αυτή την μικροπολιτική και ας δούμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία για να γίνει αξιόπιστη, ώστε από μόνη της να προσελκύσει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική που θα κρατάει στη χώρα τους νέους μας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter