Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ Conference Conference 2018: The Global Impact of Shipping Η Ομιλία του Μ. Τσικαλάκη στο Συνέδριο TheSeaNation

Η Ομιλία του Μ. Τσικαλάκη στο Συνέδριο TheSeaNation

TSIKALAKIS 655x823

Η ανάγκη της μετακίνησης, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως βιοποριστικούς, προϋπήρχε στο DNA των ανθρώπων, πολύ πριν τις σύγχρονες ανάγκες και τις διαφοροποιήσεις της εποχής μας, ενώ η διακίνηση αγαθών και πολιτιστικών ιδεών ακολούθησε τους δρόμους της ευμάρειας του ανθρώπινου είδους.

Η Εμπορική Ναυτιλία σε όλον τον πολιτισμένο και εξελιγμένο κόσμο, αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων και οι Ναυτικοί, όλων των εθνικοτήτων και όλων των ειδικοτήτων, δραστηριοποιούνταν από τους αρχαιότατους χρόνους σε ένα έτσι και αλλιώς παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ενώνοντας κουλτούρες, αγορές, πολιτισμούς, θρησκείες κ.α.

Από τους πρώτους όπως είναι γνωστό, πρωτοπόροι και αδιαμφισβήτητοι πρωτεργάτες του ναυτιλιακού αυτού θαύματος ήταν και παραμένουν, οι Έλληνες Ναυτικοί, οι Έλληνες Αξιωματικοί.

Αξίζει εδώ να σας αναφέρω ότι, στις μέρες μας, αν και τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας θα τις χαρακτήριζα έντονα ασταθείς και ανταγωνιστικές, η ελληνόκτητη Ναυτιλία που δραστηριοποιείται παγκόσμια, όχι μόνο αντέχει, αλλά παραμένει ο κυρίαρχος παίχτης, η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη μεταξύ των πρώτων στον κόσμο. Ελέγχει δηλαδή σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 50% του Ευρωπαϊκού.

Σε αυτό λοιπόν το διεθνές και πολύ απαιτητικό περιβάλλον δραστηριοποιούνται επάξια οι Έλληνες Ναυτικοί, με τους καταξιωμένους Αξιωματικούς μας και λειτουργούν ως οι ενδιάμεσοι συνδετικοί κρίκοι μεταξύ εταιρειών, ανθρώπινου δυναμικού των πλοίων, Λιμενικών και Προξενικών Αρχών και εμπορικών δικτύων.

Πάντα με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εξειδικευμένες τεχνικές, ναυτιλιακές και σύγχρονου management γνώσεις, αφού με την εξέλιξη της τεχνολογίας ακολούθησε στην πορεία των σύγχρονων χρόνων και η άνθηση του Marketing, των Δημοσίων Σχέσεων, της Διαχείρισης Κρίσεων, των Πιστοποιημένων Υπηρεσιών και της Ασφαλούς Διαχείρισης.

Ο ρόλος των σύγχρονων Αξιωματικών αναβαθμίστηκε, ξέφυγε πλέον από τα παραδοσιακά πρότυπα, έχει αλλάξει σημαντικά και αναζήτησε το ρόλο του μέσα στο νέο, σύγχρονο περιβάλλον, μαζί και οι απαιτήσεις των εταιρειών και των φορέων.

Σήμερα οι Αξιωματικοί των πλοίων είναι σύγχρονοι managers και καλούνται να διαδραματίσουν έναν πιο σύνθετο ηγετικό και διοικητικό ρόλο και οι γνώσεις τους μπορούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Συμμετέχοντας στη ζωτική ανάπτυξη της εταιρείας που εργάζονται, είναι επίσης υπεύθυνοι (εκτός των τυπικά καταγεγραμμένων υποχρεώσεών τους) για την οικονομική και εμπορική πολιτική της, την υποβολή εκθέσεων, τη διασφάλιση των περιουσιακών της στοιχείων, αλλά και την καλή της φήμη.

Μεταξύ των σημαντικότερων ικανοτήτων που πρέπει, μεταξύ άλλων ,να διαθέτει ένας σύγχρονος Αξιωματικός για να ανταποκριθεί στο ρόλο του είναι:

- Υψηλού επιπέδου παιδεία, που θα πρέπει να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα standards και να περιλαμβάνει μέσα σε αυτήν και
σύνθετες γνώσεις όπως:
- Η στρατηγική σκέψη,
- Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης
με τους συνεργάτες της εταιρείας σε κάθε λιμάνι,
- Η διοίκηση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που διοικεί,
- Το Marketing και οι Δημόσιες Σχέσεις,
- H γνώση περισσότερων της μιας ξένων γλωσσών,
- Η χρήση Η/Υ,
- Η υψηλή προσωπική ακεραιότητα κ.α.

Αυτές οι νέες συνθήκες και απαιτήσεις, δεν αντανακλώνται μόνο στις καθημερινές εργασιακές συνήθειες, αλλά αναδιοργανώνουν και τον τρόπο εκπαίδευσης και εργασίας ενός Αξιωματικού.

Αναδιοργανώνουν επίσης τη λειτουργία των σχολών του Εμπορικού μας Ναυτικού και των επιμορφωτικών Δημόσιων σχολών και άλλων φορέων, αλλά και το ρόλο που πρέπει πλέον να διαδραματίζουν με τις σύγχρονες γνώσεις και αντιλήψεις τους οι εκπαιδευτές, οι οποίοι πρέπει πλέον να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά πρότυπα και να αναζητήσουν το ρόλο τους μέσα από σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης, ώστε να συμπορευτούν με τις καινούργιες αντιλήψεις των ναυτικών σχολών, σε παγκόσμιο επίπεδο, που προσφέρουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, η Επιμορφωτική πρόκληση είναι τεράστια.

Ο ρόλος των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού άλλαξε, μαζί και οι παλαιές καλές ή κακές νοοτροπίες. Σήμερα καλούνται τυπικά μεν να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν, όμως ο ρόλος τους έχει διευρυνθεί.

Νέοι επαγγελματίες, Έλληνες και Αλλοδαποί επανδρώνουν πλέον καθημερινά τα υπερσύγχρονα πλοία των παγκόσμιων μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ παλαιές ναυτιλιακές εταιρείες εκσυγχρονίζονται και νέες κάνουν την εμφάνισή τους, διεκδικώντας ένα μερίδιο της παγκόσμιας εμπορικής πίτας.

Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, καθημερινές και επιτακτικές και ο ανταγωνισμός οξυμένος, ακόμη και μεταξύ ομοεθνών συναδέλφων Αξιωματικών.

Με άλλα λόγια Κυρίες και Κύριοι, καλή η ναυτοσύνη, καλό το ελληνικό φιλότιμο, το πείσμα και το μεράκι που διαθέτουμε, χρειάζονται όμως και σύγχρονες και συνεχώς εξελισσόμενες γνώσεις στον Έλληνα Αξιωματικό, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ισότιμα και ανταγωνιστικά στην παγκοσμιοποιημένη αγορά της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter