Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Back Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ Conference Conference 2018: The Global Impact of Shipping O Πάρης Τζεδάκης στο Συνέδριο TheSeaNation

O Πάρης Τζεδάκης στο Συνέδριο TheSeaNation

tzadekis

Η SetelHellas, δημιουργηθηκε το 2007 και εξ αρχής κατέστη ένας εκ των πρωτοπόρων στα on board, ICT SYSTEMS.

Σήμερα, είναι ένας global provider, καινοτόμων, value added solutions για την βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του πλοίου.

Τα τελευταία χρόνια η εγκατεστημένη βάση των λύσεων, αγγίζει το 50%, ετησίως. Αυτό υποδεικνύει και την γενικότερη τάση της ναυτιλίας να προχωρήσει σε μία πιο ψηφιοποιημένη δραστηριότητα.

Η SetelHellas, συμβάλλει ουσιαστικά στην καθημερινη λειτουργία της ναυτιλιακής εταιριάς με την πλήρη γκάμα των ψηφιακών λύσεών της για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των συστημάτων του πλοίου.

Τί είναι αυτό που μας οδηγεί......

Η προκληση-το πλοίο.

Για να ληφθούν οι αποφάσεις του management, η σωστή πληροφόριση είναι απαραίτητη. Θέλοντας να αποκτήσουμε μία ολιστική προσέγγιση, λοιπόν, ως προς το asset και ταυτόχρονα να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα της ψηφιοποίησης, κάναμε τέσσερις βασικούς διαχωρισμούς σε αυτό.

1. Αυτά τα οποία βρίσκονται above deck 2. Αυτά τα οποία βρίσκονται below deck 3. Αυτά που αφορούν στο φορτίο (the cargo) 4. Αυτά που αφορούν στο περιβάλλον (the environment)

Προφανώς, ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος, και η σημασία τους ζωτική. Αυτό μας φέρνει μπροστά στο πρόβλημα της βέλτιστης αξιοποίησης αυτών για την ακόμα καλύτερη λειτουργία της εταιρίας. Και από εδώ ξεκινάει η πρόκληση!

The issue....

Η σωστή δρομολόγηση στον κατάλληλο παραλήπτη είναι ουσιαστική. Συχνά, παρατηρείται να μην δρομολογηθεί σωστά κάποια πληροφορία, ή να γίνει ασσύμετρη κατανομή αυτής. Έτσι στο slide ετούτο μας δίνεται και οπτικά η ασσυμετρία στους παραλήπτες.

Η σωστή δρομολόγηση στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή ευνοεί, την λήψη των αποφάσεων.

Όλα αυτά είναι εφικτά χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

The journey «Η διαδρομή της πληροφορίας για την βέλτιστη απόδοση των parties που συμμετέχουν στο global supply chain.”

Στην πρώτη φωτογραφία: αντιμέτωποι με τον όγκο των πληροφοριών μας πιάνει δέος. Η εθελοτυφλία γίνεται ενίοτε επιλογή.

Τα διάφορα parties κατακλύζονται από δεδομένα, που η επεξεργασία τους και η αξιοποίησή τους φαντάζουν σκόπελοι.

Στην δεύτερη φωτό: τα διάφορα parties ξεκινούν την διαλογή και την διαχείριση.

Η σωρεία των πληροφοριών, όμως, δημιουργεί τον κίνδυνο της ανάλωσης πολύτιμου χρόνου απο την διαδικαδσία λήψης μίας καίριας και επείγουσας απόφασης.

Η Τρίτη φωτο: είναι ο τρόπος που κατανέμουμε και διαχειριζόμαστε εμείς στην SetelHellas τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το πλοίο.

Για εμάς η επεξεργασία των πληροφοριών δεν είναι περιοριστικός παράγοντας. Έτσι, τα τρέχοντα δεδομένα αλλά και το ιστορικό που έχουμε χτίσει από την συλλογή αυτών, χρησιμοποιούνται για συσχετισμό και εμφανίζονται «εύπεπτα» και ταξινομημένα στην οθόνη μας. ΟΙ πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο γίνονται ικανές να μας μεταδόσουν όλη τους την αξία σε μία ματιά.

Όλα αυτά είναι εφικτά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.....

Με λίγα λόγια, για εμάς, ο όγκος αυτός μεταφράζεται σε “insightful analytics and vital intelligence”. Το κέρδος μας από αυτό έγκειται στην μείωση των operational costs.

Και επειδή η άγνοια δεν αποτελεί επιχείρημα, οι χαμένες πληροφορίες είναι απίθανο να επηρεάσουν κάποια απόφαση. Και μέσα από όλα αυτά οδηγούμαστε στο transformation of the shipping environment...

The transformation

Αριστερά βρίσκεται το πλοίο μας, από όπου και αντλούμε τις πληροφορίες μας, δεξιά, βλέπουμε την απεικόνιση της αμφίδρομης ροής των δεδομένων στα διάφορα parties της ναυτιλίας.

Η διαδικασία είναι πλήρως υποστηριζόμενη από την BlockChain technology. Πρόκειται για την διαρκώς εμπλουτιζόμενη βάση δεδομένων, που ουσιαστικά επεκτείνεται μέρα με την μέρα, ετσι δημιουργείται και το ιστορικό των operations.

Εκ των πραγματων, το blockchain είναι ασφαλές καθώς παράλληλα με την επέκτασή του γίνεται και η κρυπτογράφηση των δεδομένων διασφαλίζοντάς τα από την διαρροή ή την παραποίηση.

Η τεχνολογία blockchain είναι ιδανική για την δημιουργία ιστορικού, λόγω της ασφάλειας και της ευκολίας στον εν τοπισμό των γεγονότων.

Τα διάφορα parties αντλούν από την πλατφόρμα αυτά που είναι του άμεσου ενδιαφέροντός τους, και η καθημερινή λειτουργία διευκολύνεται έχοντας πολύ συγκεκριμένα σημεία αναφοράς.

Οι πληροφορίες από το μηχανοστάσιο, από την γέφυρα, από το Cargo control room, για τα πιστοποιητικά κ. α.

Οπτικοποιούνται στην οθόνη του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

Ο ατζέντης, το terminal, τα τελωνεία, οι forwarders, και οι ναυλωτές έχουν σε αληθινό χρόνο τον έλεγχο των εμπορευμάτων.

Το technical department στην ξηρά έχει ακριβή εικόνα real time για την αποδοτικότητα του πλοίου. Το κέρδος από την προβλεψιμότητα των malfunctions, του Normal wear and tear, αλλα και γενικότερα της κατάστασης των Hull and Machinery είναι προφανές.

Το Crew welfare είναι κεντρική ιδέα σε όλο αυτό.

Η παρακολούθηση και αξιολόγηση έκτακτων περιστατικών, η σωστή κατανομή των duty hours and training sessions και, τέλος, η διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών.

Τα P+I clubs, οι classification societies έχουν στην διάθεσή τους έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες έγκαιρα.

Όλα αυτά γίνονται δυνατά χάρη στους higher bandwidth satellites που ουσιαστικά άλλαξαν τον χάρτη παίζοντας σημαντικό ρόλο σε αυτό που τώρα μπορούμε να ονομάσουμε remote management η και ακόμα autonomous vessel.

Παρακολουθώντας τα mega trends δημιουργούμε, καινοτομούμε και είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που παρουσιάζουμε. Μέσα από όλα αυτά προχωράμε συμμετέχοντας στην δημιουργία ενός νέου κόσμου.

Το Νεο ΜΟΤΟ The new word of work Open digitization platform, underpinned by blockchain technology. IoT innovative systems, and, AI emerging technologies. Cyber and electronic warfare Performance monitoring and big data technologies.

Και αν όλα αυτά μετράνε IF IT MATTERS IN OUR CONNECTED WORLD WE COVER IT AND WE COVER IT WELL.

Από όλα τα προηγούμενα προκύπτει η κατεύθυνσή μας προς το smart shipping

KEY SMART SHIPPING DEVELOPMENTS

Η SetelHellas είναι η πρώτη εταιρία σχεδίασε και υλοποίησε μια Internet of Things πλατφόρμα για την ναυτιλία. Στο επίκεντρο του shipping environment βρίσκονται οι λύσεις της SetelHellas, επί του πλοίου.

Από εκεί λαμβάνουν ενημέρωση και λειτουργούν τα maritime bodies ΚΑΙ.... Η καρδιά αυτού του συστήματος χτυπάει σε μία πλατφόρμα CISCO

Propulsion and powering, sensor based analytics

Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα είναι μία σχετικά νέα εξέλιξη στην ναυτιλία και η SetelHellas είναι fully involved σε όλο αυτό. Η λήψη δεδομένων από πλήθος συσκευών και διαδικασιών μπορεί να καταστεί μή διαχειρίσιμη ή ακόμα και να οδηγήσει σε εσφαλμένη ερμηνεία.

Η πλατφόρμα της SetelHellas όχι μόνο υποστηρίζει τα big data analytics, αλλά είναι και το κανονιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα γίνει η διαχείριση και η δημιουργία
αξιοπιστων πληροφοριών σε όλο το φάσμα του operation. Από τα planned maintenance μέχρι και τα predictive maintenance analytics.

Τα machine learning techniques, σε συνδυασμό με την τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα παράγουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σε αυτό το slide παραθέτω ένα predictive maintenance analysis based on real data. Οι πέντε στήλες εδώ μας δίνουν τα data από τους κυλίνδρους στην μηχανή ενός πλοίου, βλέπουμε ότι ο τρίτος είναι υπερθερμασμένος και δουλεύει οριακά με την πρόβλεψη να σταματήσει σε λίγο.

Η πληροφορία αυτή φτάνει στο operations Department σε real time χωρίς την καθυστέρηση που θα είχαμε για να συντάξουμε ένα email, την αναμονή της απάντησης κ.ο.κ.

Όλα αυτά μας οδηγούν στην ανάγκη της προστασίας των δεδομένων μας.

CYBER AND ELECTRONIC WARFARE

Η έκθεση της πληροφορίας σε κίνδυνο επίθεσης ή ακόμα και στην ανεπιθύμητη διαρροή είναι ένα ζήτημα πάντοτε επίκαιρο.

Η συνεργασία της SetelHellas με την CISCO, η εφαρμογή του Advanced Malware Protection (το ΑΜΡ) και του CISCO UMBRELLA παρέχουν προστασία πριν την επίθεση, κατά την διάρκεια αυτής (εφόσουν καμφθούν όλες οι άμυνες) και αποκαθιστούν άμεσα τα δεδομένα μετά από αυτήν.

Το δίκτυο προστατεύεται αποδοτικά μέσα από μηχανισμούς intrusion detection system and intrusion prevention systems.

Αλλα ΚΑΙ Η κατάρτιση ενός response plan σε περίπτωση επίθεσης όμως, είναι απαραίτητη και αυτό παίρνει την ακόλουθη μορφή. Αρχικά κάνουμε

• Αναγνώριση της απειλής (identify the threat) Κατόπιν

• Ορίζουμε το ζητούμενο από την αντίδρασή μας στην επίθεση (definition of the objective of the response) έπειτα • Λαμβάνουμε Δράση (we take action) Και τέλος

• Η επανάκαμψη μετά την επίθεση (System recovery)

Το κακόβουλο λογισμικό εντοπίζεται με την είσοδό του στο σύστημα, παρακολουθείται και αντιμετωπίζεται, Τέλος, η άμεση επανάκτιση του συστήματος, είναι τα βασικά στοιχεία της αντιμετώπισης μίας απειλής.

Με τον ίδιο τρόπο ορίζει και ο BIMCO τα guidelines for cyber security. Αλλά εμείς δεν σταματάμε εκεί, προχωράμε περεταίρω στα

Deep learning and AI

Όπως βλέπουμε, σε αυτό το slide, o άνθρωπος, βρίσκεται στην κορυφή και εποπτεύει όλων των μερών.

Αλλά ας το δούμε από την βάση...... Η λύση του SeemBox-V© για την παρακολούθηση της απόδοσης του πλοίου. Οι γνώσεις που ήδη συγκεντρώνει ο κλάδος της ναυτιλίας, και το ιστορικό των πληροφοριών.

H hand-in-hand συνεργασία όλων αυτών μας δίνει ένα σύστημα άντλησης πληροφοριών για το asset. Ανεβαίνοντας την πυραμίδα, αυτά, διαβιβάζονται σε εκπαιδευόμενο λογισμικό, που ήδη έχει γνώση του ποιά είναι τα ορθά patterns των γεγονότων.

Η πληροφορία γίνεται αντικείμενο στατιστικής ανάλυσης, καθίσταται πολύτιμη και τέλος δρομολογείται στον κατάλληλο άνθρωπο σε πραγματικό χρόνο.

Για να γίνει εφικτή η artificial intelligence ξεπεράσαμε το στάδιο της εφαρμογής μιας ρητής εντολής σε έναν υπολογιστή. Του δώσαμε την δυνατότητα να συσχετίζει τις πληροφορίες μεταξύ τους και να μαθαίνει απο τα patterns τους.

Η δραστηριότητα της πετρέλευσης, είναι ίσως η πιο κοινή στην ναυτιλία, αλλά, συνάμα και η πιο συχνή σε disputes. Η συμβολή του SeemBox-V© εξασφαλίζει την εφαρμογή της διαφάνειας σε αυτή την δραστηριότητα, από το point του refinery έως και τον παραλήπτη , το πλοίο.

Η ακριβής μέτρηση της μάζας των καυσίμων, όταν αυτά είναι παραδωτέα σε ένα πλοίο για παράδειγμα, εξαφανίζει το περιθώριο του σφάλματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανακρίβεια έχει την τάση να μεταφέρεται από party se party μέχρι τον τελικό αποδέκτη. Το ιστορικό των operations διασφαλίζεται με την χρήση των blockchains

To blockchain, δημιουργείται από μία ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών σε πλήρη αποκέντρωση, αποθηκεύοντας δεδομένα από τα καθημερινά operations.

Έτσι, η αλληλεπίδραση του blockchain ουσιαστικά εκπαιδεύει τον αλγόριθμο που διέπει τις λύσεις της SetelHellas και μαθαίνει την μηχανή να κατανοεί την ροή που δέχεται. Το IoT μας οδήγησε στις εκπαιδευόμενες συσκευές που κατανοούν και υποστηρίζουν τα daily operations.

 Η άφιξη του Internet of things ουσιαστικά σήμανε την δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου του πλοίου (remotely controlled Shipping) ή ακόμα και του πλήρως αυτόνομου πλοίου (autonomous vessel).

H SetelHellas σταθερή στο πνεύμα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας ήταν ένας από τους co-organizers του HACKATHON, σε συνεργασία με την blue growth, για την πιο καινοτόμο ιδέα που θα έχει εφαρμογή στην ναυτιλία. Η ομάδα Νηρέας με την συμβολή της SetelHellas υλοποίησε το σύστημα Νηρέας

Βασιζόμενο σε τρία κύρια στοιχεία : To αυτόνομο σκάφος, τον χερσαίο σταθμό ελέγχου και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα γίνονται οι κρατήσεις για τη μεταφορά των εφοδίων. Στόχος, να καταστούν οι μεταφορές προϊόντων κατ’ απαίτηση, γρήγορες, προβλέψιμες και αξιόπιστες.

Μέσα από αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό autonomous vessel και είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καινοτομία γύρω από την ναυτιλία.

Είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνουμε, είμαστε υπερήφανοι που το κάνουμε μέσα από την Ελλάδα, και... είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε την ελληνική ναυτιλία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter