Κυρ05122024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παρέμβαση ESPO για τα κατάλοιπα στα λιμάνια

espo logo.jpg

Έγγραφο σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής (PRF), παρουσίασε ο ESPO σε ειδική συνεδρίαση υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ESSF. Με λίγα λόγια, τα κύρια μηνύματα του ESPO είναι:

-Το πνεύμα και οι στόχοι της οδηγίας εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά χρειάζονται καλύτεροι ορισμοί, διευκρινήσεις και οδηγίες
-Η συζήτηση για την «επάρκεια» των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής πρέπει να είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη. Οι περισσότερες προκλήσεις βρίσκονται στην αλυσίδα επεξεργασίας των αποβλήτων και τα λιμάνια αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

-Το κλειδί είναι η σωστή διαβούλευση και η σαφήνεια υποδοχής αποβλήτων
- Η επιβολή ενός ενιαίου συστήματος τελών όλη την Ευρώπη δεν αποτελεί επιλογή, αλλά ο ESPO υποστηρίζει την αποσαφήνιση των αρχών που διέπουν την εφαρμογή των συστημάτων τελών

-Ο ESPO καλεί για ενίσχυση της εφαρμογής του συστήματος πληροφοριών και παρακολούθησης

-Ο ESPO υποστηρίζει την ένταξη των νέων τύπων αποβλήτων στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, αλλά όχι απαραίτητα σε όλες τις διατάξεις της.

"Οι ευρωπαϊκές λιμενικές αρχές υποστηρίζουν τους στόχους της οδηγίας PRF και καλωσορίζουμε τη διαδικασία αναθεώρησης ως μια ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση ορισμένων από τις διατάξεις της και την εφαρμογή τους, αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε σημαντική αναθεώρηση." δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost.

Ο ESPO είναι πρόθυμος να συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Αντώνης Μιχαήλ, Ανώτερος Σύμβουλος του ESPO και αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας ESSF σχετικά με το PRF.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter