Η «Αυγή», η Ναυτιλία, η Greenpeace και ο Τσίπρας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 14:21
«Πινγκ – πονγκ» ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ Greenpeace και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκάλεσε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα σχετικά με τη ναυτιλία.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τον όλο «διάλογο» αναδεικνύει η «Αυγή» χωρίς όμως η ίδια να παίρνει καμία θέση, π.χ. να στηρίζει τον Πρωθυπουργό στις επιλογές του.
Αναλυτικότερα, χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε μέσω κύκλων του έναν ιδιότυπο "πόλεμο" κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατονομάζοντας την Greenpeace, εξαιτίας της κριτικής της στο Διαδίκτυο, η οποία εστιάζεται στην τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα για ρύθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις θαλάσσιες μεταφορές από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
Άποψη, όπως λένε, παρόμοια με αυτή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρότι ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ πρόσφατα δήλωσε ότι πρέπει να αποτραπεί η λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη ναυτιλία.
Επίσης η κριτική της Greenpeace εστιάζει στην απουσία κάθε αναφοράς για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, ο οποίος ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ΥΠΕΝ ανέλαβε να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μεγάλη απορία προκαλεί η στάση της Greenpeace, η οποία υποστηρίζει τη μείωση των εκπομπών από τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας σειρά ερωτημάτων, όπως: "Εάν για τη ναυτιλία αρκεί η θέσπιση φιλόδοξων στόχων από την Ε.Ε., γιατί άραγε διεκδικούμε παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία στην COP 21 για το σύνολο των εκπομπών".
Ακόμη χαρακτηρίζει γενναία την επιλογή του πρωθυπουργού "να αναφερθεί σε δεσμεύσεις ενός κλάδου της οικονομίας που αφορά τη χώρα μας", ενώ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στη διείσδυση των ΑΠΕ, διότι "είναι συγκεκριμένες οι ποσοτικές δεσμεύσεις που περιέχονται στην πρόταση της Ε.Ε. με την οποία συντάσσεται η Ελλάδα".
Ανταπαντώντας με ανακοίνωση, η Greenpeace επισημαίνει ότι δεν συζητεί με "κύκλους" και ως κομμάτι της κοινωνίας αγωνίζεται, συζητεί και αξιολογεί πολιτικά κάθε κυβέρνηση και υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μια τέτοια πρόταση, προσθέτει, ήταν αυτή που διατύπωσε πριν από ένα μήνα για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατ. κτηρίων μέσω της ΔΕΗ, φτωχών νοικοκυριών κυρίως, την οποία έστειλε στον πρωθυπουργό και στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον οποίο ζήτησε και συνάντηση, χωρίς καμία ανταπόκριση.