Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Κυρίαρχες» οι ένοπλες ληστείες επί πλοίων

piracy 4rf

Όλα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου γραφείου ήταν περιστατικά Ένοπλης Ληστείας Πλοίων (ARAS). Δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό πειρατείας στην ανοικτή θάλασσα. Τα πλοία στα οποία επιβιβάζονταν έκαναν ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα σε περιορισμένα ύδατα και με το πλήρωμα απροετοίμαστο ενώ διέσχιζαν την περιοχή ανησυχίας. Ωστόσο, οι δράστες διέφυγαν με άδεια χέρια ή ματαίωσαν τις προσπάθειές τους να επιβιβαστούν σε πλοία όπου το πλήρωμα ήταν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) του 2023, αναφέρθηκαν συνολικά 23 περιστατικά ARAS στην Ασία στο ReCAAP ISC. Σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Με τη συμπερίληψη 61 περιστατικών που αναφέρθηκαν το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος Ιούνιος) του 2023, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 σημειώθηκαν συνολικά 84 περιστατικά ARAS στην Ασία. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 33% των περιστατικών σε σύγκριση με 63 περιστατικά που αναφέρθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022.
Η αύξηση των περιστατικών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 σημειώθηκε στην Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τα στενά της και τη Σιγκαπούρη (SOMS), την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Ανησυχία προκάλεσε η συνεχιζόμενη εμφάνιση περιστατικών στο SOMS, με 56 περιστατικά σε σύγκριση με 41 περιστατικά κατά την ίδια περίοδο το 2022. Ωστόσο, σημειώθηκε μείωση των περιστατικών στο Μπαγκλαντές.
Δεν υπήρξε αναφορά απαγωγής πληρώματος για λύτρα από τον όμιλο Abu Sayyaf (ASG) στις θάλασσες SuluCelebes και στα ύδατα ανοικτά της ανατολικής Sabah κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023. Το τελευταίο περιστατικό απαγωγής πληρώματος συνέβη στις 17 Ιανουαρίου 2020. Κανένα πλήρωμα δεν κρατείται επί του παρόντος σε αιχμαλωσία από την ASG. Με την παρουσία των υπολειμμάτων της ASG στην περιοχή, η απειλή απαγωγής του πληρώματος για λύτρα στο Sulu και το Tawi-Tawi παραμένει. Με τη μείωση των περιστατικών, η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων συνέστησε την υποβάθμιση της απειλής στις θάλασσες Sulu-Celebes από «δυνητικά υψηλή» σε «μέτρια», πράγμα που σημαίνει ότι «τα περιστατικά είναι πιθανό να συμβούν, αλλά είναι σχετικά λιγότερο σοβαρά». Το ReCAAP ISC συμβουλεύει τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή να ακολουθούν τη συμβουλή που εκδόθηκε από το ReCAAP ISC όπως ενημερώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 και την «Καθοδήγηση για την απαγωγή πληρώματος στις θάλασσες και τα ύδατα Sulu-Celebes στα ανοικτά της ανατολικής Sabah».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter