Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα περιστατικά πειρατείας αυξάνονται…

0πειρατική

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο του ICC (IMB) ανέφερε αύξηση της δραστηριότητας πειρατείας παγκοσμίως κατά της ναυτιλίας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, αντιστρέφοντας μια τάση που είχε δει τη δραστηριότητα να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά. Η έκθεση του τρίτου τριμήνου δείχνει ότι υπήρξε αύξηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας, στο αγκυροβόλιο Callao στο Περού και στα στενά της Σιγκαπούρης και τη Νοτιοανατολική Ασία, τα τρία κύρια καυτά σημεία πειρατείας, με ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση του αριθμού των πληρωμάτων που κρατούνται όμηροι σε αυτά τα περιστατικά.
Ο αριθμός των περιστατικών εναντίον πλοίων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 10% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 έναντι του 2022. Συνολικά, το IMB έλαβε αναφορές για 99 επιθέσεις από 90 τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Η αύξηση ξεπέρασε επίσης το επίπεδο δραστηριότητας το 2021, όταν καταγράφηκαν 97 περιστατικά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
Ενώ το IMB πιστεύει ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις είναι ευκαιριακές, τονίζουν ότι οι πειρατές έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί στις τακτικές τους. Οι δράστες επιβιβάστηκαν στο 89% των σκαφών που στόχευσαν ή συνολικά σε 85 πλοία τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Τις περισσότερες φορές ήταν bulkers, τα οποία αντιπροσώπευαν 40 από τα σκάφη που δέχτηκαν επίθεση, αλλά δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν επίσης στόχος, όπως και μικρότερα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών αλιευτικών σκαφών.
Τα περιστατικά ήταν σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα μεταξύ των πλοίων που ήταν αγκυροβολημένα ή εν πλω. Συνολικά 51 ήταν αγκυροβολημένα όταν δέχτηκαν επίθεση, ενώ 40 ήταν σε εξέλιξη. Μόνο οκτώ πλοία ήταν αγκυροβολημένα όταν συνδέθηκαν.
Ο αριθμός του πληρώματος που κρατήθηκε όμηρος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 27 σε 69), με το IMB να σημειώνει τη βίαιη φύση ορισμένων από τις επιθέσεις.
Ωστόσο, η Νοτιοανατολική Ασία παραμένει η κύρια περιοχή για επιθέσεις πειρατείας. Από τα 99 περιστατικά που αναφέρθηκαν παγκοσμίως, 53 ήταν στη Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα 33 στο Στενό της Σιγκαπούρης. Το IMB σημειώνει ότι το 25% των περιστατικών αναφέρθηκαν τον Ιούλιο. Ενώ οι περισσότερες από τις αναφορές συνέχισαν να είναι μικροεγκλήματα με καταστήματα πλοίων ή κλεμμένη περιουσία, σημείωσαν ωστόσο ότι πέντε μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι και δύο απειλήθηκαν κατά τη διάρκεια 31 επιβίβασης στο στενό της Σιγκαπούρης.
Το IMB ανανέωσε τις εκκλήσεις του για περιφερειακές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυτιλίας και του εμπορίου, καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται και πάλι. Επιπλέον, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον κίνδυνο καθυστερημένης ή ελλιπούς αναφοράς περιστατικών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter