Πεμ05222025

Last updateΠεμ, 22 Μαϊ 2025 6pm

«Ψάχνει» η FMC

0federal maritime

Η Federal Maritime Commission (FMC) διεξάγει μη δικαστική έρευνα για να εξετάσει εάν οι νόμοι, οι κανονισμοί ή οι πρακτικές ορισμένων ξένων κυβερνήσεων δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες ναυτιλίας στο εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ.
Η FMC δήλωσε ότι ανησυχεί για τις συνθήκες που δημιουργούνται από το ευρύ και άνισο φάσμα νόμων, κανονισμών και πρακτικών σημαίας ξένων πλοίων, προειδοποιώντας πόσα έθνη έχουν εμπλακεί σε έναν «αγώνα προς τα κάτω» - μια κατάσταση όπου οι χώρες ανταγωνίζονται μειώνοντας τα πρότυπα και χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις συμμόρφωσης για να αποκτήσουν δυνητικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
"Προσφέροντας νηολόγηση και σημαία πλοίων με ελάχιστη ή καθόλου εποπτεία ή ρύθμιση, οι χώρες μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν έσοδα από τα σχετικά τέλη και να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα που σχετίζονται με την επιθεώρηση των πλοίων και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις κατάλληλες απαιτήσεις συντήρησης και ασφάλειας", ανέφερε η FMC.
Ο αμερικανικός ρυθμιστικός φορέας ισχυρίστηκε ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) δεν έχει επιφέρει ουσιαστική αλλαγή ούτε αποτροπή σε αυτό που είπε ότι είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα.
Η έρευνα ξεκινά με περίοδο δημόσιου σχολιασμού 90 ημερών, η οποία λήγει στις 20 Αυγούστου 2025, κατά τη διάρκεια της οποίας η Επιτροπή ζητεί τη συμβολή ενδιαφερόμενων μερών από ολόκληρο τον ναυτιλιακό κλάδο. Αυτό περιλαμβάνει πλοιοκτήτες, φορτωτές, ομάδες εργασίας, διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις.
Ο ναυτιλιακός εμπειρογνώμονας Lars Jensen σχολίασε: «Ο σκοπός είναι να δούμε εάν οι νόμοι σημαίας ή ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται από ξένες κυβερνήσεις δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για το εξωτερικό εμπόριο στις ΗΠΑ».
Ο Jensen σημείωσε ότι τα καθεστώτα του κράτους σημαίας ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των χωρών και επηρεάζουν όχι μόνο τον ανταγωνισμό αλλά και τις «συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς, την ασφάλεια, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους κ.λπ.».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter