Ενισχύεται ο EMSA
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025 09:20

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση της δήλωσης αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).
Ήταν μέρος μιας ευρείας προσπάθειας των διοικητικών οργάνων για την αντιμετώπιση της ασφάλειας στη θάλασσα, με αυτό το τελευταίο κομμάτι της προσπάθειας που σχεδιάστηκε για να αποσαφηνίσει την αποστολή του EMSA και να προβλέψει μελλοντικές προκλήσεις ή εξελισσόμενα ζητήματα ασφάλειας στη θάλασσα, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι υβριδικές απειλές. Ο EMSA δημιουργήθηκε το 2002 ως απάντηση σε θαλάσσια συμβάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η αποστολή του ορίστηκε ως η διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση ζητημάτων βιωσιμότητας. Συνεργάζεται επίσης με την ακτοφυλακή του κράτους και υποστηρίζει τη θαλάσσια επιτήρηση και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.
Ο νέος κανονισμός θα παράσχει μια καταλληλότερη νομική βάση για τον EMSA ώστε να εκπληρώνει καθήκοντα στους τομείς της ασφάλειας στη θάλασσα, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της ρύπανσης, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, της επιτήρησης και της ευαισθητοποίησης στη θάλασσα. Επιπλέον, ο οργανισμός θα παρέχει τεχνική, επιχειρησιακή και επιστημονική βοήθεια στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή.
Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, παρέχουν επίσης τη δυνατότητα στον EMSA να αναλάβει πρόσθετα καθήκοντα, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών και της Επιτροπής. Αυτό έγινε προκειμένου να συμβαδίσει με τις μελλοντικές εξελίξεις στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους, καθιστά τον EMSA πιο ανθεκτικό στο μέλλον
Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών στο πλαίσιο του Συμβουλίου και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά τις τελικές αναθεωρήσεις.
Η προσωρινή συμφωνία για τον EMSA ολοκληρώνει το νομοθετικό έργο σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στη θάλασσα, η οποία επικαιροποίησε επίσης τις διατάξεις του κράτους σημαίας και του κράτους λιμένα για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος σημαίας, αναθεώρησε τους κανόνες για τη διερεύνηση θαλάσσιων ατυχημάτων και κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες για τη ρύπανση από πλοία.