Πεμ05222025

Last updateΠεμ, 22 Μαϊ 2025 9am

Μ. Τραυλού: «Ας υπερασπιστούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, ως συλλογική παγκόσμια ευθύνη και ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και ανθρωπισμού. Οι θάλασσες πρέπει να είναι ελεύθερες και ασφαλείς»

0Τραυλού678α

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα “Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability”, την Τρίτη 20 Μαΐου, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με κεντρικούς εισηγητές (briefers) τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ερευνητή στο UNIDIR, Christian Bueger.
Με την επιδραστική της εισήγηση η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού έθεσε την κρισιμότητα της θαλάσσιας ασφάλειας στην πραγματική της διάσταση, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των θαλασσών αφορά τον καθένα μας, μας επηρεάζει όλους, παντού στον κόσμο». Επισημαίνοντας τον ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας στη σταθερότητα του παγκόσμιου οικοσυστήματος, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη θωράκισης του κλάδου από τις σύγχρονες, πολυδιάστατες απειλές.
Η ιστορική συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στη συνεδρίαση αυτή «φώτισε» και επιβεβαίωσε την ισχυρή και αξιόπιστη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο πεδίο, με την Πρόεδρο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα υπερήφανο ναυτικό έθνος. Η ναυτιλία των Ελλήνων, η ηγέτιδα ναυτιλία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και πάνω από το 61% της ευρωπαϊκής, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, προάγοντας τον διάλογο, την εύρεση λύσεων και τη χάραξη και υιοθέτηση βέλτιστων πολιτικών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.
Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, ανέφερε ότι ο κλάδος της ναυτιλίας, με 110.000 πλοία να πλέουν στις θάλασσες του κόσμου, μεταφέρει απρόσκοπτα το 90% του διεθνούς εμπορίου - 12 δισεκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, πρώτες ύλες, καταναλωτικά αγαθά, όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας-, ενώ 1,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων τοποθετημένα από πλοία διασφαλίζουν την επικοινωνία, καθώς και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε στην «καρδιά» της ναυτιλίας, στους 2 εκατομμύρια ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται ημέρα και νύχτα για την εύρυθμη λειτουργία του κόσμου όλου.
Χαρακτήρισε τη ναυτιλία ως «τον σιωπηλό, συνεπή και αδιάλειπτο φρουρό της ευημερίας των πολιτών του κόσμου» και, μάλιστα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην πανδημία Covid-19, όπου όταν όλα σταμάτησαν στον πλανήτη, η ναυτιλία διατήρησε την εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργική. Αλλά και στις ανθρωπιστικές κρίσεις, όπου η ναυτιλία, μέσω των πλοίων και των ναυτικών, συμμετέχει ενεργά σε διασωστικές επιχειρήσεις στη θάλασσα, «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προσήλωση στο ηθικό της καθήκον», όπως δήλωσε και κάλεσε τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Τόνισε, επίσης, ότι «η ναυτιλία στοχοποιείται όλο και περισσότερο –οικονομικά, πολιτικά, αλλά και στην πράξη, ουσιαστικά», παρουσιάζοντας τα πραγματικά δεδομένα των σύγχρονων απειλών της πειρατείας, των γεωπολιτικών εντάσεων, του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα, καθώς και του αναδυόμενου κινδύνου των κυβερνοεπιθέσεων.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «ο κλάδος εργάζεται ακούραστα για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας, ενημερώνοντας διαρκώς και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης, τηρώντας αυστηρά τους παγκόσμιους κανονισμούς ασφαλείας, ενώ συνεργάζεται στενά με τις ναυτικές δυνάμεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου, λαμβάνοντας ακόμα και μέτρα αυτοπροστασίας».
Υπογράμμισε, δε, ότι «ενώ ο κλάδος μας είναι ανθεκτικός, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπεται να σηκώσει μόνος του κάθε βάρος. Η ανθεκτικότητα της ναυτιλίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πρέπει να διασφαλίζεται».
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για «παγκόσμια δέσμευση και δράση, ώστε:
• να διατηρηθεί η θαλάσσια ασφάλεια ως υψηλή προτεραιότητα και ως μόνιμο θέμα πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών,
• να υιοθετηθεί μια συνεκτική, ολοκληρωμένη και συντονισμένη διακυβέρνηση της θαλάσσιας ασφάλειας,
• να ληφθεί υπόψη η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία της ναυτιλιακής βιομηχανίας κατά την αντιμετώπιση διαχρονικών και νέων απειλών για τη θαλάσσια ασφάλεια».
Επιπρόσθετα, κατέστησε σαφές ότι στο σύγχρονο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας είναι σημαντικό να λειτουργούμε με γνώμονα την πρόληψη κρίσεων και όχι την αντίδραση σε αυτές.
Η κυρία Μελίνα Τραυλού, κλείνοντας την εισήγηση της, χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη «synergy» (συνέργεια) δίνοντας το στίγμα πως οφείλει να επιτευχθεί η παγκόσμια θωράκιση της θαλάσσιας ασφάλειας. Αναφερόμενη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, απηύθυνε οικουμενική πρόσκληση ενότητας και συνεργασίας, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να τιμήσουν την αποστολή τους. Αναδεικνύοντας την ανάγκη υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ως συλλογική, παγκόσμια ευθύνη και ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και ανθρωπισμού.
Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου με θέμα “Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability” μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι των Ηνωμένων Εθνών και είναι διαθέσιμη για προβολή στο: https://webtv.un.org/en/asset/k1p/k1p3dhtmbd .

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter