Παρ01102025

Last updateΠαρ, 10 Ιαν 2025 2pm

Στο επίκεντρο και πάλι οι αρκτικές ρότες

arctic vessel 5

Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική έχει ανοίξει τον «μακρινό βορρά» του πλανήτη στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Με πολύτιμους φυσικούς πόρους να διακυβεύονται στην Αρκτική, τα κράτη των μεγάλων δυνάμεων κινητοποιούνται. Η Ρωσία έχει ήδη συνεργαστεί με την Κίνα για την ανάπτυξη της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, η οποία είναι ένα κρίσιμο ναυτιλιακό πέρασμα στην Αρκτική. Το ΝΑΤΟ - μέσω των σκανδιναβικών κρατών μελών του - οικοδομεί επίσης αμυντική συνεργασία στην Αρκτική.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην περιοχή της Αρκτικής.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, το τοπίο ασφάλειας για την περιοχή της Αρκτικής έχει αλλάξει σημαντικά. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας την επιρροή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Επτά από τα οκτώ κράτη του Αρκτικού Συμβουλίου είναι τώρα μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το έδαφος της Αρκτικής ανήκει στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία καλωσορίζει μη αρκτικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για κοινά έργα στην περιοχή.
Η Ρωσία παραμένει μια ισχυρή δύναμη στην Αρκτική, με τον έλεγχο πάνω από το 50% της ακτογραμμής της περιοχής και τον μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών στον κόσμο. Επιπλέον, η βόρεια επικράτεια της Ρωσίας παραμένει η πιο βιομηχανοποιημένη, καθώς το 80% της ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου προέρχεται από την Αρκτική. Για το λόγο αυτό, η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βιομηχανική και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή (σε σύγκριση με άλλα κράτη της Αρκτικής).
Η Ρωσία βλέπει την πλοήγηση στην Αρκτική ως κρίσιμη πτυχή της κυριαρχίας της στην περιοχή. Πρόσφατα στοιχεία από το Center for High North Logistics (CHNL) δείχνουν ότι η ναυτιλιακή κίνηση στην Αρκτική συνεχίζει να αυξάνεται. Συγκεκριμένα, η Ρωσία εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο και άνθρακα στην Κίνα μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας. Εντός του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους, υπήρξαν περίπου 30 ταξίδια διέλευσης που μετέφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους φορτίου, σύμφωνα με το CHNL.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter