Κίνα: Κίνητρα στους εγχώριους πλοιοκτήτες να ανανεώσουν τους στόλους τους
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 18:12
Στο πλαίσιο ενός «κύματος» μέτρων για την τόνωση της ζήτησης, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε νέες επιδοτήσεις για να δώσει κίνητρα στους εγχώριους πλοιοκτήτες να ανανεώσουν τους στόλους τους με πιο αποτελεσματική, "πράσινη" χωρητικότητα.
Η πολιτική "πατάει" στο πρόγραμμα επιδοτήσεων "scrap-and-build" της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το οποίο βοήθησε να ενισχυθούν τα κινεζικά ναυπηγεία κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ύφεσης.
Το Υπουργείο Μεταφορών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων κυκλοφόρησαν ένα νέο χρονοδιάγραμμα επιδοτήσεων για τη διάλυση και αντικατάσταση παλαιότερων εγχώριων σκαφών. Ο παράκτιος και εσωτερικός στόλος της Κίνας είναι τεράστιος και η αντικατάσταση αυτών των μικρών πλοίων με νεότευκτα πλοία θα δημιουργούσε ζήτηση βιομηχανικής κλίμακας για χάλυβα και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Οι επιδοτήσεις ισχύουν για εγχώρια σκάφη ηλικίας μόλις 10 ετών και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο (παράκτια, εσωτερικά ή επιβατηγά σκάφη). Η τιμή εκκίνησης για την επιδότηση είναι 140 δολάρια ανά μικτό τόνο, που κυμαίνεται έως και 210 δολάρια για επιλέξιμα επιβατηγά πλοία και δεξαμενόπλοια.
Η επιδότηση ισχύει όταν το νεότευκτο πλοίο αντικατάστασης τροφοδοτείται από ΥΦΑ (τουλάχιστον 50%) ή από μεθανόλη, υδρογόνο, αμμωνία ή ηλεκτρική πρόωση με μπαταρία.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με συγκριτικά υποτονικό ρυθμό 5% το πρώτο εξάμηνο, επιτυγχάνοντας κυβερνητικούς στόχους, αλλά πέφτοντας κάτω από τα "ιστορικά πρότυπα". Η ύφεση της αγοράς κατοικίας, η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και οι μειωμένες κρατικές δαπάνες επιβαρύνουν τον ρυθμό της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.
Η προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο
Το Πεκίνο κάνει προσπάθειες για να επιταχύνει την υποστήριξη της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς εξωγενείς οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την πορεία ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Έτσι, η Κίνα θα ενισχύσει τη νομισματική πολιτική της για να διασφαλίσει ότι η οικονομία της διατηρεί τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψής της, δήλωσε ο Λιν Ζετσάνγκ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η δήλωση αυτή έγινε έπειτα από δηλώσεις κύκλων του Πεκίνου για τις προσπάθειες που είναι αναγκαίες να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης του 5% για το 2024, αλλά και για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων της κινεζικής οικονομίας.
Στις προκλήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον της κινεζικής οικονομίας, η μείωση της εσωτερικής ζήτησης προϊόντων, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν σημαντικοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν στη μετάβαση από τους παλιούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης στους σύγχρονους μηχανισμούς εξέλιξης της κινεζικής οικονομίας.