Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τίμησε τον Θεόδωρο Βενιάμη το Ν.Ε.Ε.

0theodoros veniamis

Για την προσφορά του στη ναυτιλία των Ελλήνων, την διαμόρφωση πολιτικών που προασπίζονται τα συμφέροντα της ναυτιλίας της χώρας, αλλά και την προσπάθεια που ξεκίνησε επι των ημερών του για την αναβίωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων, τιμήθηκε νωρίτερα σήμερα, ο μακροβιότερος διατελέσας στη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τέως πρόεδρος, Θεόδωρος Βενιάμης από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Ν.Ε.Ε. επ ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους.
Ότι έπραξα, το έπραξα για το καλό της ναυτιλίας της χώρας, για την ανάπτυξή της αλλά και για την προάσπιση των συμφερόντων της. Πάλεψα και δεν δίστασα κόμη και να συγκρουστώ με υπουργούς, είπε ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης λαμβάνοντας από τον πρόεδρο του Ν.Ε.Ε. Δρ. Γεώργιο Πατέρα την τιμητική αναμνηστική πλακέτα. Ο κ. Βενιάμης σημείωσε επίσης την σημασία της αγαστής συνεργασίας που είχε μεταξύ της Ε.Ε.Ε. και του Ν.Ε.Ε. για να τονίσει ότι η ναυτιλία έχει να αντιμετωπίσει δύσκολα μπροστά της προτρέποντας τόσο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου όσο και την νυν πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. κας Μελίνας Τραυλού να συνεχίσουν την συνεργασία αυτή για το καλό της ναυτιλίας.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ν.Ε.Ε. μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία καθώς υπήρξε το θέμα της αλλαγής των πληρωμάτων στα λιμάνια και όχι μόνο. Ο κ. Πατέρας αναφέρθηκε επίσης στην εκλογή της πρώτης γυναίκας στην θέση του προέδρου της Ε.Ε.Ε. ενώ σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων στα πλοία είπε ότι η ανάπτυξη και η εξέλιξη της τεχνολογίας η κατασκευή νέων μηχανών η παραγωγή και αποθήκευση των νέων καυσίμων είναι τομείς που δεν ελέγχονται από το ναυτιλιακό κλάδο.
Για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου εκτίμησε ότι μέσα στο 2023 θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα ενώ ευχαρίστησε το υπουργείο Ναυτιλίας για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως τα ηλεκτρονικά ναυλοσύμφωνα την ηλεκτρονική δήλωση απόπλου και κατάπλου και την ηλεκτρονική παραγγελία και πληρωμή πλοηγών.
Ο πρόεδρος του Ν.Ε.Ε. με αφορμή την τέλεση της εκδήλωσης κοπής της πίτας στο Hellas Liberty εστίασε και στο θέμα της επάνδρωσης λέγοντας ότι οι εποχές έχουν αλλάξει οι συνθήκες το ίδιο παρόλες τις ανέσεις και τις δυνατότητες η θάλασσα δεν προσελκύει τους νέους και τις νέες και πρόκειται είπε για ένα ι παγκόσμιο φαινόμενο. Μάλιστα υπενθύμισε ότι Ε.Ε.Ε. και Ν.Ε.Ε. «τρέχουν» καμπάνια ενημέρωσης των νέων για το ναυτικό επάγγελμα.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μεταξύ άλλων αναφορών στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο ανακοίνωσε δημιουργία ενός δημόσιου κρατικού ταμείου, προκειμένου να προχωρήσει η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου σημειώνοντας πως μετά από διεθνή διαγωνισμό θα επιλεγεί σύμβουλος προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι η παράταση που έχει ληφθεί για τον κλάδο της ακτοπλοΐας έως το 2030 να προσαρμοστεί στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα ευνοεί τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στο σημείο αυτό ο κ. Πλακιωτάκης απαρίθμησε δράσεις που είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον ΣΕΕΝ για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για την ανταγωνιστικότητα και ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου ενώ αναφορικά με την ναυτική εκπαίδευση τόνισε την δημιουργία ενός ολιστικού νομοσχεδίου από το λύκειο μέχρι και τις ναυτικές Ακαδημίες που θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, είπε, για το επόμενο διάστημα θα είναι η εξεύρεση του απαραίτητου ναυτικού δυναμικού και κυρίωςαξιωματικών γέφυρας και μηχανής που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, ψηφιοποίηση, ανθρακοποίηση, κυβερνοασφάλεια. Επίσης αναφέρθηκε στον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου επισημαίνοντας ότι αυτός αλλάζει μετά από 64 χρόνια και ότι πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοθέτημα αλλά και στην πολιτική αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριου Πειραιά (ΕΒΕΠ) το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη δρομολόγηση της πρώτης ενημερωτικής πλατφόρμας που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε.Ε., Ν.Ε.Ε. και Ε.Β.Ε.Π. και το ρόλο που αυτή διαδραμματίζει σήμερα.Έμμεσα πλην σαφώς ο κ. Κορκίδης προέτρεψε την ναυτιλία της χώρας να στρέψει το βλέμμα της στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα ο οποίος είναι σε φάση αναζωογόνησης μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας χάρη στην οποία ναυπηγικές μονάδες στην γείτονα Τουρκία, και όχι μόνο αναπτύχθηκαν καθώς δεν υπήρχε ανταγωνισμός.

Στην εκδήλωση επίσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά και εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter