Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ECSA: Η δέσμευση εσόδων του EU ETS, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής ναυτιλίας από τον άνθρακα

raptis 800 400

Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν το αποτέλεσμα της χθεσινής τριμερούς διαπραγμάτευσης και την προσωρινή συμφωνία για την είσοδο της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό συστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS).

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποδέχθηκαν τις εκκλήσεις των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου να διατεθούν τα έσοδα του EU ETS στον ναυτιλιακό τομέα για να υποστηρίξουν την ενεργειακή του μετάβαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ECSA.

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δικαιώματα ETS, τα οποία αντιστοιχούν σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπό την τρέχουσα τιμή του άνθρακα στο ETS, θα διατεθούν σε ναυτιλιακά έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας.
Η προσωρινή συμφωνία για τη ναυτιλία υπόκειται σε συνολική συμφωνία για την αναθεώρηση του ETS στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν την αυξημένη φιλοδοξία για το κλίμα που περιέχει το πακέτο «Fit for 55», αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές δεν είναι ζήτημα του «αν» αλλά ζήτημα του «πώς». Η διάθεση μέρους των εσόδων του EU ETS για τη ναυτιλία είναι μια νίκη για την απαλλαγή του κλάδου από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η συνεπής υποστήριξη μέσω του Ταμείου Καινοτομίας είναι το κλειδί για τη γεφύρωση του χάσματος τιμών με τα καθαρά καύσιμα, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων, την προώθηση της καινοτομίας και τη δημιουργία υποδομών στα λιμάνια. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων για τη μετάβαση του κλάδου», λέει ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
Η ECSA χαιρετίζει επίσης την τήρηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» της μετακύλισης του κόστους του EU ETS στους φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης των σκαφών.
Η σταδιακή συμπερίληψη των εκπομπών από τη ναυτιλία σε μια περίοδο τριών ετών είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση του τομέα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter