Τετ04302025

Last updateΤετ, 30 Απρ 2025 6am

Petrofin: Αυξήθηκαν τα τραπεζικά δάνεια στη παγκόσμια ναυτιλία

petrofin

Αυξήθηκε ελαφρώς η τραπεζική χρηματοδότηση της παγκόσμιας ναυτιλίας για το 2021 ενώ για φέτος φαίνεται ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των υψηλών τιμών ενέργειας, τις γεωγραφικές κυρώσεις, τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις ανησυχίες για μια επερχόμενη ύφεση, ο τραπεζικός δανεισμός το 2022 έχει διαταραχθεί καθώς οι τράπεζες έχουν γίνει πιο προσεκτικές ενώ αρνητικά επηρεάζεται από τα lockdown και την οικονομική επιβράδυνση και το κινεζικό leasing.


Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Petrofin Research το δανειακό χαρτοφυλάκιο των 40 τραπεζών με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις προς την παγκόσμια ναυτιλία αυξήθηκε στα 290,12 δισ. δολάρια από 286,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.Επίσης το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε το 2021 κατά 14,2% στα 12,48 δισ. δολ. αλλά συνολικά το μερίδιο των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε περαιτέρω κατά 9,78 δισ. δολ., 5,8% σε ετήσια βάση.
Η Τράπεζα με το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο τη ναυτιλία είναι η BNP Paribas με 19,8 δισ. δολ. και ακολουθεί η China Exim με 18,5 δις. δολ και η γερμανική kwW με 17,15 δισ. δολ.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στις θέσεις 31η (Eurobank 3,38 δισ. δολ), 32η Πειραιώς (3,25 δισ. δολ.), 33η (Alpha Bank 3,30 δισ. δολ.) και 36η (Εθνική Τράπεζα με 2,65 δις. δολ.).
Σύμφωνα με την Petrofin Research, το 2021 εισήλθαν και πολλές μικρότερες τράπεζες στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Η έρευνα εντόπισε συνολικά 62 με ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 308,76 δισ. δολ ενώ όπως επισημαίνει υπάρχουν και άλλες με τοπικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της παγκόσμιας ναυτιλίας να υπολογίζεται στα 340 δισ. δολ η τα 2/3 του συνόλου της παγκόσμιας χρηματοδότησης των πλοίων, η οποία υπολογίζεται στα 500 δισ. δολ.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter