Προωθείται το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 07:48

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς αναμένεται είτε σήμερα είτε αύριο το σχέδιο εξυγίανσης να προωθηθεί από την Ernst&Young για υπογραφή στο ΥΕΘΑ / ΠΝ και στα τραπεζικά ιδρύματα ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο για επικύρωση.
Το σχέδιο προβλέπει την ανάληψη περί των 210-230 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεώσεων, πλάνο επενδύσεων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετιας, δημιουργία άνω των 2000 θέσεων εργασίας, εισφορές στα δημόσια ταμεία άνω των 300 εκατ. ευρώ και έμμεση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου είναι ήδη διασφαλισμένο από το πλεονάζον πελατειακό δυναμικό της Onex που δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί στα ναυπηγεία της Σύρου, ενώ το αμυντικό θεωρείται πως θα επανεκκινήσει με το πρόγραμμα κορβέτων του ΠΝ.
Τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας ήταν πυκνές.
-Την εβδομάδα 13-17 Δεκεμβρίου πέρασε από το Αμερικανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο και μέσω νόμου στο DFC για να χρηματοδοτήσει / επενδύσει στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας της Ελλάδας που προάγουν την Ασφάλεια της περιοχής.
-Την Παρασκευή 17 και Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι της Ελευσίνας κατόπιν απόφασης του ΔΣ Σωματείου και της Γενικής Συνέλευσης έγιναν οι πρώτοι πιστωτές που συμβάλλονται με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων από τον Onex.
-Την Τρίτη 21, η Fincantieri απέστειλε την πλέον ανταγωνιστική πρόταση κατασκευής Κορβετών και αναβάθμισης ΜΕΚΟ με κατασκευή των 3 από τις 4 κορβέτες και της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ στα ναυπηγεία Onex Elefsis.
Τέλος στόχος να υποβληθεί το σχέδιο ακόμα και πριν το τέλος της χρονιάς ή το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου.