Κυρ01192025

Last updateΚυρ, 19 Ιαν 2025 12pm

Θέλουν τον ΟΛΘ και παραγγελίες πλοίων από τους έλληνες εφοπλιστές οι Γιαπωνέζοι

kouroumplis18

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε σήμερα (14/12/2016) με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Masuo Nishibayashi. Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της ιαπωνικής πλευράς, ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Οι δύο πλευρές, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα αντάλλαξαν θέσεις για θέματα ευρύτερης ναυτιλιακής πολιτικής και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, αποδίδοντας έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Ιαπωνία στην παγκόσμια ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία, αντίστοιχα. Επίσης κατέγραψαν τη συμφωνία τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους στο ναυτιλιακό και ναυπηγικό τομέα.
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας υπογράμμισε ότι ο τομέας των ναυπηγικών δραστηριοτήτων αναδεικνύεται σε πρόσφορο πεδίο επωφελούς επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιαπωνίας στη ναυπηγική βιομηχανία, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ιαπωνική πλευρά αναφέρθηκε στην διαχρονική προτίμηση και εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα στον ιαπωνικό ναυπηγικό κλάδο, κάνοντας ειδική αναφορά στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων.
Υπογραμμίσθηκε η βούληση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύναψης του «Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον. Επίσης, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στη βούληση ιαπωνικής εταιρείας για επενδύσεις στο λιμένα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής του, κατά το έτος 2017. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτυχημένη διοργάνωση της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» στην οποία συμμετείχαν 87 ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Ο κ. Υπουργός απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ναυτιλιακής συνεργασίας και ειδικότερα στη «Συνθήκη Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» του 1899, η οποία επιβεβαιώνει τους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίστηκε η θετική προσέγγιση σε συνάρτηση με τη διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δια της υπογραφής σε κατάλληλο επίπεδο, του συμφωνηθέντος ως προς το περιεχόμενο «Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας», σε χρόνο που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ναυτιλιακών διοικήσεων των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, έμφαση αποδόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στο ναυπηγικό τομέα και στις προοπτικές προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των ιαπωνικών ναυπηγείων και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων ναυτιλιακού εξοπλισμού. Ο κ. Υπουργός, τέλος, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την ιαπωνική πλευρά σε συνάρτηση με επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς λιμενικών υποδομών και θαλάσσιου τουρισμού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία που έχει να συνεχιστεί η πολύχρονη εποικοδομητική συνεργασία, μεταξύ των δύο χωρών και η αναβάθμισή της, με την υπογραφή του συμφωνηθέντος «Μνημονίου Κατανόησης».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter