Συνέδριο "Manage the change": Απαιτούνται δράσεις στον τομέα των logistics
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 11:29
Διακαής καταγράφεται ο «πόθος» του ελληνικού τομέα των logistics να «πατήσει το γκάζι της ανάπτυξης » στις εργασίες του 20ου διήμερου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics που εξελίσσεται αυτή τη ώρα , και ολοκληρώνεται σήμερα, σε αίθουσα του Ιδρύματος Ευγενίδη με θέμα "Manage the change".
Η χθεσινή πρώτη ημέρα ανέδειξε μία πλειάδα θεμάτων που απασχολούν το τομέα με πλέον χαρακτηριστική εκείνη για την ανάπτυξη των inland port όπως η περίπτωση του Θριασίου που αναδείχθηκε στην ενότητα που αφορούσε στη ναυτιλία και τα λιμάνια όπου βέβαια και για μία ακόμη φορά καταδείχθηκε ο κομβικός ρόλος του Πειραιά αλλά και γενικότερα των λιμένων της χώρας για τα logistics.
Ωστόσο η πραγματικότητα για τον τομέα φαίνεται να είναι «σκληρή» καθώς η Ελλάδα διολίσθησε στην 47η θέση στην ανταγωνιστικότητα των logistics (Logistics Performance Index της Παγκόσμιας Τράπεζας), έναντι της 44ης το 2014, με αποτέλεσμα το «άνοιγμα της ψαλίδας» με τη γειτονική Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 34η. Οι αιτίες που έχει διαμορφωθεί έτσι το «περιβάλλον» αποτελούν αντικείμενο συζήτησης την τελευταία τριετία με τον πρόεδρο της EEL Nίκο Ροδόπουλο να χαρακτηρίζει από του βήματος του συνεδρίου απαραίτητη τη δημιουργία διυπουργικής «Ειδικής Γραμματείας Εφοδιαστικής Αλυσίδας», με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους της δημόσιας διοίκησης και την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της. Παράλληλα, ο κ. Ροδόπουλος σημείωσε ότι, στο εν λόγω συνέδριο, η ELL προσπαθεί να περάσει ένα νέο μήνυμα, αυτό της διαχείρισης των αλλαγών (Manage the Change), δηλαδή της διαδικασίας μετάλλαξης των οικονομιών, σε πυλώνες ανάπτυξης.
Γεγονός είναι ότι στο περιθώριο των εργασιών και στις επί μέρους συζητήσεις μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν και εκείνο της χρηματοδοτικής στήριξης των προσπαθειών ανάπτυξης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες εξαγγελίες και δράσεις παραμένουν στα χαρτιά ή στην καλύτερη περίπτωση σε στάδιο διαβουλεύσεων. Όπως τονίστηκε πλέον απαιτείται η ανάληψη δράσεων για την προώθηση και επίλυση επισημασμένων θεμάτων με προφανή στόχο την «αλλαγή ταχύτητας» στον τομέα που έχει τόσο να προσφέρει στην οικονομία της χώρας.
Το συνέδριο θα κλείσει τις εργασίες του το απόγευμα με την ενότητα «Reform to Perform: Εθνική Οικονομία & Logistcs» κατά την οποία η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θ. Τζάκρη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, η βουλευτής β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Α-Μ. Ασημακοπούλου και ο πρόεδρος της EEL Nίκος Ροδόπουλος θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» για το τι δέον γενέσθαι στον τομέα. Η συνεισφορά του οποίου στην εθνική οικονομία της χώρας καταδείχθηκε μέσα από τις επι μέρους ενότητες που εξετάστηκαν αλλά και ειδικότερα μέσα από την παράθεση της εικόνας- άποψης των CFOs στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εθνική οικονομία νωρίτερα σήμερα