Brexit και Ναυτιλία: Ουδέν κακόν αμιγές...
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 12:25
Η ψυχραιμία είναι το στοιχείο που διακρίνει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και από τα μέχρι τώρα δεδομένα ο κανόνας αυτός φαίνεται ότι έχει επικρατήσει και στη περίπτωση του αποτελέσματος του πρόσφατου δημοψηφίσματος της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ.
Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν να υπάρχει ένα ζύγισμα των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επιπτώσεων οι οποίες περισσότερο σχετίζονται με αυτές καθεαυτές τις λειτουργίες του City του Λονδίνου, όπου ως γνωστόν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του κινείται γύρω από τη ναυτιλία και το περιβόητο ναυτιλιακό cluster.
Να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ευθείς αμέσως είχε συστήσει «cool heads» επισημαίνοντας ότι μια πρώτη ματιά – εκτίμηση του κινδύνου θα αφορούσε την πιθανή απομάκρυνση κάποιων χρηματοπιστωτικών εργαλείων για τη ναυτιλία, χωρίς αυτό να σημειώνει όμως τίποτα ουσιαστικό αφού υπάρχει μια πληθώρα άλλων υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών που θα μπορούσε να υποστηρίξει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Από την πλευρά του το Διεθνές Nαυτιλιακό Επιμελητήριο δια του Simon Bennett αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη σημειώνοντας ότι η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία που υπηρετεί το διεθνές εμπόριο παρακολουθεί τις εξελίξεις με πολύ στενό και άμεσο ενδιαφέρον.
Στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον έχει εστιάσει στις κινήσεις των Ελλήνων καθώς είναι γνωστό ότι από μηνών ναυτιλιακά κέντρα που προσδοκούν να προσελκύσουν δραστηριότητες βλέπουν τώρα μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να κερδίσουν τους Έλληνες του Λονδίνου.
Το γεγονός αυτό, ουσιαστικά δικαιολογεί το ουδέν κακό αμιγές καλού καθώς απ’ ότι φαίνεται και συνδυαστικά με τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν κι από τις δύο πλευρές, τόσο από την πλευρά της Βρετανίας όσο κι από την πλευρά της ΕΕ, θα εξελιχθεί ναυμαχία προτάσεων και ευνοϊκού χαρακτήρα που στόχο θα έχουν την αποδυνάμωση του City και την ενδυνάμωση εάν επιτευχθούν οι στόχοι άλλων μεγάλων ναυτιλιακών κέντρων.
Στις sotto voce συζητήσεις πάντως μεγάλος λόγος έχει γίνει και για το φορολογικό, καθώς είναι γνωστό ότι η Βρετανία τα τελευταία χρόνια "σκάλιζε" το φορολογικό των non dom κάτι το οποίο παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος επαναφέρουν ως παράμετρο για την ανάπτυξη ή μη του City αλλά και την σταθεροποίηση του έναντι των διεκδικητών, δηλαδή άλλων ναυτιλιακών κέντρων που πιθανώς λίαν προσεχώς να επιχειρήσουν να χτυπήσουν τις λεπτές χορδές του επιχειρήν που βέβαια είναι το φορολογικό status, το οποίο εν πολλοίς προσδιορίζει τη κερδοφορία και όχι μόνο.
Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι γνωστά, όλες οι παράμετροι έχουν εξεταστεί ενδελεχώς και άρα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν αναμένεται κάτι θεαματικό και με δεδομένο ότι οι ναυτιλιακές δραστηριότητες είναι παγκοσμιοποιημένες από καταβολής...και οι πράξεις οι οποίες συμβαίνουν κατά τα ειωθότα στηρίζονται στο δολάριο.
Πράγμα που καθιστά την αντιστοιχία στερλίνας - δολαρίου ως ένα ακόμα επιπρόσθετο όπλο και με δεδομένο ότι η πτώση της στερλίνας ευνοεί το δολάριο και ενδεχομένως και το ευρώ για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχει αναστάτωση.