Επιμένει για τη φορολογία της ποντοπόρου η Ε.Ε.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 14:09
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της αρμόδιας επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Μαργκρίτ Βεστάγκερ επανέρχεται στο ζήτημα του ελληνικού φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία και απαιτεί να δεσμευθεί έως τα τέλη Απριλίου η Αθήνα πως θα γίνουν τροποποιήσεις εντός 24 μηνών, ειδάλλως απειλεί να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ειδικότερα, σε 54σέλιδη επιστολή συμπεραίνει ότι «το καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας, η απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας από την πώληση πλοίων που φορολογούνται βάσει της χωρητικότητας, τα φορολογικά οφέλη για εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, η απαλλαγή από τη φορολογία των μερισμάτων που καταβάλλονται από τις ναυτιλιακές, η απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας που σχετίζεται με τις μετοχές σε ναυτιλιακές και η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς που προβλέπονται στον ν. 27/1975 είναι μέτρα που συνιστούν κρατική ενίσχυση».
Επίσης σημειώνει πως, αν και οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι το καθεστώς τέθηκε σε ισχύ πολύ πριν προσχωρήσει η Ελλάδα στην Ε.Ε., το 1981, «δεν παρείχαν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους ότι το καθεστώς την εποχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βρέθηκε να είναι συμβατό με τη συνθήκη ΕΟΚ». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ουδεμία αναφορά γίνεται στην επισήμανση των ελληνικών αρχών πως το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, και ως εκ τούτου αδύνατον να τροποποιηθεί όπως ζητεί η Επιτροπή, αλλά και το ότι Επιτροπή παραδέχεται πως οι ελληνικοί συντελεστές φόρου χωρητικότητας είναι υψηλότεροι από άλλων χωρών-μελών!
Αθήνα
Τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαμόρφωσης του νέου προγράμματος τεχνικής βοήθειας της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, στον νέο κύκλο περιλαμβάνονται περίπου 50 θεματικές ενότητες, στις οποίες μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η υποστήριξη των ελληνικών αρχών για θέματα του υπουργείου Οικονομικών, ανάπτυξης, δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς, αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμισης των ΟΤΑ, του υπουργείου Εργασίας, στην υγεία και την ενέργεια.
Φορολογικά παράδοξα
Η φορολόγηση των εισοδημάτων στην Ελλάδα ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους, οδηγεί σε απίστευτα και όμως... ελληνικά φαινόμενα. Προσέξτε: Ζευγάρι φορολογουμένων μπορεί να εισπράττει 30.000 ευρώ τον χρόνο και να πληρώνει φόρο... 2% και ένα άλλο ζευγάρι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, να επιβαρύνεται με φόρο 28%.
Πώς γίνεται αυτό; Στο πρώτο ζευγάρι είναι και οι δύο μισθωτοί και δηλώνουν από 10.000 ευρώ ο καθένας. Ο φόρος σχεδόν μηδενίζεται και για τους δύο.
Τα 5.000 ευρώ προέρχονται από αγροτικές επιδοτήσεις και δεν φορολογούνται, ενώ στη δήλωση εμφανίζονται και 5.000 ευρώ από ενοίκια τα οποία φορολογούνται με 11%. Ετσι, αυτό το ζευγάρι πληρώνει τελικώς φόρο 550 ευρώ, δηλαδή το 1,8% του συνολικού εισοδήματος. Στο δεύτερο ζευγάρι, δουλεύει μόνο ο σύζυγος που είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Θα πληρώσει 26% φόρο, δηλαδή 7.800 ευρώ συν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Συνολικά 8.450 ευρώ ή το 28% του εισοδήματος και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προκαταβολή φόρου...
«Μη μας κουνάτε το δάχτυλο...»
Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) σε μια δημόσια τοποθέτησή της, πρόσφατα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά στρέβλωση του ανταγωνισμού στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και προειδοποίησε πως ενδεχόμενες θεμελιώδεις αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου, σημείωσε πως η ναυτιλία παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική οικονομία και βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητά της. «Δεν μπορούν χώρες που μας κουνούν το δάχτυλο για το θεσμικό πλαίσιο της ποντοπόρου να έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς όπως συμβαίνει», ανέφερε. Και ο νοών νοείτω...
Πηγή: www.kathimerini.gr