Μεταναστευτικό: Εξεταστέα μία νέα Atalante στη Μεσόγειο;
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 11:02
Το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός «ιδιότυπου ναυτικού αποκλεισμού» με εμπλουτισμένες από τα Πολεμικά Ναυτικά χωρών μελών των προγραμμάτων «Τρίτων» και «Ποσειδών», με στόχο την ανάσχεση των ανεξέλεγκτων πλέον μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ γίνεται ορατό. Και αυτό γιατί οι ηγέτες των «28» της ΕΕ που θα συμμετάσχουν σήμερα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.
Πρέπει «να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για μία πρώτη στη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης. Οι πρώτες διαβουλεύσεις κατέδειξαν «μια πολιτική βούληση προκειμένου να σταλεί αυτό το ισχυρό μήνυμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.
«Δε μπορούμε να είμαστε σοβαροί εάν δε λάβουμε υπόψη το αίτημα του Ματέο Ρέντσι» επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται «στοχευόμενες επιχειρήσεων» εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.
«Κανείς δε μιλάει για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων» επιβεβαίωσε μία πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα μιας εξουσιοδότησης από τα ΗΕ «θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποστολής».
«Δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα πρόκειται για στοχευόμενες ενέργειες».
Η «υλοποίηση, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο» προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Θα πρέπει να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά σχέδια, έπειτα να κινητοποιήσουμε τα στρατιωτικά μέσα» εξήγησαν.
Παρά το γεγονός ότι στρατιωτικοί παράγοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί δεν αποκλείεται να εξεταστεί η ανάπτυξη ενός σχεδίου παρόμοιου με της επιχείρησης Atalante της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των πειρατών στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας είχε ξεκινήσει το 2008.
ΙΜΟ: 500.000 μετανάστες θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο
Πεντακόσιες χιλιάδες μετανάστες εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο φέτος, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, προειδοποιεί ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) του ΟΗΕ, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε την κατάσταση με τα αλλεπάλληλα ναυάγια «τραγωδία».
«Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί», ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού, Κότζι Σεκιμίζου, στη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη.
Όπως είπε ο ίδιος «είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη» που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου.
Ο διευθυντής του Οργανισμού ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων υπενθυμίζοντας ότι το 2014 περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014.
«Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Υπενθύμισε δε ότι «οι Ιταλοί είχαν θέσει σε εφαρμογή μια πολύ αποτελεσματική επιχείρηση, τη Mare Nostrum, για να σώζονται ζωές», ενώ εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτή τερματίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.
«Σήμερα γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως δεν διαθέτουμε μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στρατιωτικά μέτρα κατά των διακινητών στη Λιβύη, στη σκιά της τραγωδίας της Κυριακής στη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ, in.gr