Στην Κινεζική «Λυδία λίθο» η 2Μ και οι άλλοι σχεδιασμοί
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 21:00
Έχοντας εξασφαλίσει το «οκ» από τις Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές η συμμαχία των Maersk Line και Mediterranean Shipping Co (2Μ) ευρίσκεται ουσιαστικά ενώπιον των αρμόδιων Κινεζικών αρχών που στη προκείμενη περίπτωση καλούνται να γνωμοδοτήσουν σ΄ ένα νέο ευέλικτο πλάνο που έχει σχηματοποιηθεί από την 2Μ μετά το προηγούμενο «πάθημα» της άρνησης στο προηγούμενο σχήμα στο οποίο ως γνωστόν μετείχε και η CMA-CGM.
Παράγοντες της Κινεζικής ναυτιλίας υπολογίζουν ότι η 2Μ θα καλύψει ένα δυναμικό άνω του 30% στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης που αποτελεί και το αντικείμενο στο οποίο έχουν εστιάσει οι Κινεζικές αρχές. Οι οποίες ως γνωστόν προωθούν με ταχύτατους ρυθμούς το σχεδιασμό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Κινεζικής ναυτιλίας με αιχμή τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων όπου στο σύνολό τους οι Κινεζικών συμφερόντων εταιρίες ετοιμάζονται να αποσύρουν παλαιές μικρές σε TEU μονάδες με άμεση υλοποίηση ναυπηγικών σχεδίων για πλοία με μεγαλύτερες μεταφορικές ικανότητες αλλά και ταχύτητες.
Πάντως τα στοιχεία που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι η Κινεζική κυβέρνηση θα «ευλογήσει» συνενώσεις ναυτιλιακών εταιριών Κινεζικών συμφερόντων στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιταχθεί ένα αξιόλογο Κινεζική εθνικό δυναμικό στις όποιες «συμμαχίες» θα επιχειρούν στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης.
Ωστόσο το όποιο Κινεζικό «σχήμα» θα έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει μία πραγματικότητα.
Που έχει να κάνει ότι η 2Μ στο στόλο της ή ξεχωριστά και οι δύο εταιρίες που απαρτίζουν την συμμαχία της 2Μ διαθέτουν τα πλέον σύγχρονα αλλά κυρίως τα πλέον μεγάλα σε μεταφορικές ικανότητες πλοία που είναι προγραμματισμένα να καλύψουν τις γραμμές Ασίας-Ευρώπης και Ασίας-Αμερικής (απευθείας).
Η πραγματικότητα ή μάλλον το δίλλημα των Κινεζικών αρχών θα έχει να κάνει με αυτό καθ αυτό το θέμα της ανταγωνιστικότητας των εξαγώγιμων προϊόντων και με δεδομένο ότι η σχέση κόστους/χρόνου παράδοσης διαμορφώνει εν πολλοίς το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αλλά και αντιστρόφως.
Η Κίνα αυτή τη στιγμή εισαγάγει προϊόντα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας της και το γεγονός ότι αυτά θα πρέπει να εισαχθούν χωρίς επιπρόσθετα κόστη για την εσωτερική της οικονομία είναι προφανές.
Εν κατακλείδι το ενδιαφέρον θα εστιάσει στο σχήμα που θα αντιπαρατάξει η Κίνα στις υφιστάμενες συμμαχίες και πέραν της 2Μ αλλά κυρίως στην ευελιξία που αυτό θα διαθέτει αφού οι άλλες συμμαχίες έχουν θέσει πολύ «ψηλά τον πήχη».