Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τελετή Λήξης της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το Πλοίο πάει Σχολείο''

0ΜΤσάκος

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, η Τελετή Λήξης της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το Πλοίο πάει Σχολείο'' στο Αμφιθέατρο ''Γιάννης Καράλης'' του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γεμάτο από μαθητές και μαθήτριες του νησιού μας συνοδευόμενους από γονείς και δασκάλους.
Ως γνωστόν το «Πλοίο πάει Σχολείο» αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιανουάριο του 2019 και για πέντε μήνες μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους ανέδειξε τα πολυποίκιλα οφέλη του, ώστε εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και πρωτίστως κοινωνικά να αποφασισθεί η συνέχισή και επέκτασή του από τον Σεπτέμβρη του 2019 . Στη δράση συμμετείχαν η Γ’ και Δ’ τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου, η ΣΤ’ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου, η Γ’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Χίου, το ΤΕΕΝΣ και οι μαθητές από τη Στέγη της Μαρίας ενώ τον Μάρτη με χαρά υποδεχθήκαμε στην ομάδα και το Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου. Τα σχολεία «υιοθέτησαν» από ένα πλοίο του Ομίλου Εταιριών Τσάκος με την ενεργή και διαρκή υποστήριξη της Tsakos Columbia Shipmanagement SA και μοιράστηκαν με τους ναυτικούς του, στιγμές από την ζωή τους στη θάλασσα, αλλά και πληροφορίες γύρω από το ναυτικό επάγγελμα καθώς και ναυτικές γνώσεις για τα θαλασσινά ταξίδια τους.
Μέσα από το Πρόγραμμα, οι νεαροί μαθητές επικοινωνούσαν μέσω skype με το πλοίο τους, έχοντας απευθείας σύνδεση με τον Καπετάνιο και τον Α’ Μηχανικό, οι οποίοι μοιράζονταν μαζί τους πληροφορίες για τη διαδικασία πλοήγησης του πλοίου, τα διάφορα ναυτικά όργανα και τη ζωή του πληρώματος πάνω στο πλοίο.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ευάγγελος Ξυδέας, ο Διευθυντής του Κοινοφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'', κ. Μιχάλης Μπελέγρης, η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, κα. Μαρία Παπαδανιήλ και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Μαρδίρης, ενώ τίμησε με την παρουσία της και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κα. Ευτυχία Βλυσίδου
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος από τον Καπτ. Γεώργιο Γεωργούλη, Πλοίαρχος E.N., Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ πραγματοποιήθηκε εμπειρική και βιωματική αξιολόγηση από τον κ. Τίτο Κουκάκη, Διευθυντή του Ναυτιλιακού Τμήματος του Ομίλου Τσάκος στη Χίο και από τον Καπτ. Θανάση Καραπούλιο, Διευθυντή του Ναυτικού μας Λυκείου ΤΕΕΝΣ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του προγράμματος από τους Διευθυντές των σχολείων, ειδικότερα από την κα. Πωλίνα Τέττερη, Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και κα. Κατερίνα Κώττη, Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω skype με το Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου, όπου ο Διευθυντής κ. Γεώργιος Μπεροπούλης και οι μαθητές του δήλωσαν κατενθουσιασμένοι για την μελλοντική συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
Ακολούθησε διαγωνισμός ερωτήσεων πάνω σε ναυτικά θέματα και βραβεύσεις, ενώ οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου παρουσίασαν χορευτικό με τραγούδια της θάλασσας και προσέφεραν αναμνηστικά στους συντελεστές του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου συνόδευσαν με θαλασσινές μελωδίες την παρουσίαση του ομοιώματος του πλοίου “ELIAS TSAKOS”.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή του καλωσορίσματος των νέων μελών μας με την παρουσία της Διευθύντριας του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης Κας. Θεοδώρας Μουστάκας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου Κας. Μαρίας Πελαντή και του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων Κας. Δέσποινας Κυριακώδη.
Η Τελετή έκλεισε με την απονομή θυρεών, ναυτικών χαρτών και αναμνηστικών δώρων στους μαθητές όλων των Σχολείων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα και ένα δροσερό κέρασμα.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το «Πλοίο πάει Σχολείο» θα εμπλουτισθεί με μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και εκπλήξεων προκειμένου οι νεαροί μαθητές και μαθήτριες τόσο εντός όσο και εκτός Χίου, να παίζουν και να μαθαίνουν ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στα δύο Ιδρύματα να μελετήσουν τη συμπεριφορά και αντίδραση στις τάξεις ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες στη ναυτιλιακή και εκπαιδευτική κοινότητα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter