Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αγορά Ξηρού Φορτίου: Ελπίζοντας σε σταθεροποίηση

bulk cargo 653

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ανοδική είναι η πορεία της προσφερόμενης χωρητικότητας, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι παραδώσεις των πλοίων, για το 2019, παρουσιάζουν αύξηση 45% (ως προς την χωρητικότητα των πλοίων), σε σχέση με το 2018.
Τα πλοία που έχουν παραδοθεί έως τον Οκτώβριο του 2019 έφτασαν τα 387, εκ των οποίων το 16% είναι Capes και μεγαλύτερα, το 33 % είναι Post-Panamaxes (PPMXs) και Panamaxes (PMXs), και το 51% είναι μικρότερα πλοία, δηλαδή Ultramaxes (UMXs) έως και Handies. Τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως αυτή η αναλογία θα αλλάξει, αφού σύμφωνα με το βιβλίο παραγγελιών, η πλειοψηφία των πλοίων που είναι υπό κατασκευή ή παραγγελία είναι μεγαλύτερου μεγέθους (Capes και μεγαλύτερα) και ακολουθούν τα PPMXs, KMXs και PMXs.
Παράλληλα η αγορά των διαλύσεων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το 10μηνο του 2019, οδηγήθηκαν στη φλόγα του διαλυτή 68 πλοία.
Ας δούμε πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου:
Ξεκινώντας από τα CAPEs, στην αγορά του Ειρηνικού και στη διαδρομή C5 (Αυστραλίας –Κίνας) είδαμε έντονες αυξομειώσεις, αυτή την εβδομάδα. Εμφανίστηκαν αρκετές νέες απαιτήσεις για τα τέλη του μήνα, οι οποίες καλύφθηκαν από την υπάρχουσα χωρητικότητα. Επίσης, η πλειοψηφία των πλοιοκτητών, βλέποντας την πτωτική πορεία της Βραζιλίας, προτίμησε να παραμείνει στην περιοχή. Έτσι, άρχισε να αυξάνεται η προσφερόμενη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα οι ναύλοι να πέσουν στα 8-9 $/tn.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η περιοχή της Βραζιλίας (C3) συνέχισε πτωτικά. Η ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένης της απουσίας των ανθρακωρύχων, και η προσφορά συνέχισε να αυξάνεται. Έτσι, οι ναύλοι έπεσαν στα 18-18,5 $/tn. Και στο Β. Ατλαντικό (C7) η αγορά εμφάνισε μειωμένη κινητικότητα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυξήθηκε η χωρητικότητα με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες στους πλοιοκτήτες. Οι ναύλοι έμειναν στα 10,5-11,5 $ /tn.
Σχετικά με τα KMXs στον Ατλαντικό, η αγορά της ECSA υποχώρησε περαιτέρω, χωρίς μεγάλο όγκο φορτίων. Οι πλοιοκτήτες, αν και ξεκίνησαν πιο αδιάλλακτοι, στη συνέχεια της εβδομάδας αποφάσισαν να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να βρουν κάποια απασχόληση. Οι ναύλοι για τα Υπερατλαντικά ταξίδια και την Άπω Ανατολή έμειναν στα $ 14-15Κ/ημέρα (APS bss) και στα $ 14-15Κ /ημέρα +$ 400-500Κ ΒΒ, αντίστοιχα.
Η αγορά του Β. Ατλαντικού συνέχισε σε χαμηλά επίπεδα, με λίγο περισσότερα φορτία προς την Άπω Ανατολή. Έτσι, τα πλοία με φορτία από τον Αμερικάνικο Κόλπο προς την Ανατολή έκλειναν στα $ 15,5-16,5 Κ /ημέρα +$ 550-650Κ ΒΒ και προς Ευρώπη στα $ 12,5-13,5Κ /ημέρα +$ 250-350Κ ΒΒ.
Από την άλλη πλευρά, και στην Ασία παρατηρήθηκε κάποια κινητικότητα, καθώς εμφανίστηκαν νέες απαιτήσεις, όμως η αυξημένη προσφερόμενη χωρητικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους πλοιοκτήτες. Επίσης, υπήρξαν λιγότερα φορτία από το NOPAC, αλλά στο Νότο τα φορτία του Άνθρακα από την Ινδονησία βοήθησαν την αφορά. Το TCE έπεσε κάτω από τα $ 10 Κ /ημέρα, κατά μ.ο.
Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes, η ναυλαγορά της Ν.Α. Ασίας συνέχισε την αρνητική πορεία της, παρά τον ικανοποιητικό όγκο φορτίων. Οι ναύλοι των SMXs από Ν.Α. Ασία για κυκλικά ταξίδια κυμάνθηκαν στα $ 7-7,5Κ /ημέρα. Βορειότερα, η αγορά του NOPAC προχώρησε, επίσης, υπό μεγάλη πίεση, λόγω των μειωμένων απαιτήσεων τόσο από το NOPAC, όσο και από το CIS. Έτσι, οι πλοιοκτήτες ήταν αναγκασμένοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Τα κυκλικά ταξίδια από Κίνα προς NOPAC, για SMXs, πλήρωναν γύρω στα $ 8-9Κ /ημέρα, τα σύντομα κυκλικά ταξίδια από Κίνα έφτασαν στα $ 5-6Κ/ημέρα. Χαμηλότερα κινήθηκαν και τα ταξίδια επιστροφής (BH) και οι ναύλοι για τα SMXs από την Κίνα προς τη Μεσόγειο /Ευρώπη πλήρωναν $ 3-4Κ/ημέρα.
Στον Ατλαντικό, στον Αμερικάνικο κόλπο, συνεχίστηκε η αρνητική πορεία της αγοράς, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα σταθεροποιηθεί σύντομα. Υπάρχουν ακόμα κάποια άμεσα διαθέσιμα πλοία, που πρέπει να απορροφηθούν για να αποσυμφορηθεί η αγορά. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 11-12Κ /ημέρα και προς την Ασία μειώθηκαν στα $ 20-21Κ /ημέρα. Η περιοχή της ECSA είδαμε να κινείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα, με το προηγούμενο διάστημα. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα έπεσαν στα $ 12,5-13Κ/ημέρα +250-300Κ ΒΒ (APS bss), ενώ για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έμειναν στα $ 11-12Κ/ημέρα (APS Recalada).
Η Ευρώπη συνέχισε να πέφτει, χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι ανάκαμψης. Κύρια αιτία του προβλήματος είναι η υπερπροσφορά πλοίων, η οποία ανταγωνίζεται έντονα για την κάλυψη των υπαρχόντων φορτίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλοιοκτήτες έδειχναν προτίμηση σε μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια, με SCRAP φορτία, προς τη Μεσόγειο περιορίστηκαν στα $ 10,5-11Κ /ημέρα. Η Μεσόγειος δεν έκανε την εξαίρεση στην γενικότερη πτώση. Πολλά πλοία και ελάχιστα φορτία είναι ο συνδυασμός που οδηγεί στην κατηφόρα. Το μόνο στοιχείο που κράτησε την αγορά είναι κάποια φορτία προς την Ανατολή. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο/ Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 19-20 Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale/ Μαύρη Θάλασσα), προς τη Β. Ευρώπη στα $ 8,5-9,5Κ /ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 8,5-9,5Κ/ημέρα.
Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη ήταν πιο δραστήρια, με περισσότερα φορτία. Τα περισσότερα ταξίδια ήταν μικρής διάρκειας, προς τη Βόρεια Ευρώπη ή προς την Κεντρική Μεσόγειο. Υπάρχουν ακόμα μεγάλος αριθμός διαθέσιμων πλοίων, με αποτέλεσμα να συγκρατιούνται οι ναύλοι σε χαμηλά επίπεδα. Τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας έκλειναν με $ 9-10Κ /ημέρα για ταξίδια προς τη Μεσόγειο, και με $ 8-9Κ /ημέρα για Υπερατλαντικά ταξίδια.
Η Μεσόγειος παρουσίασε μεγαλύτερη κινητικότητα, με πολλά μεσογειακά φορτία. Η προσφερόμενη χωρητικότητα, όμως διατηρήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι ναύλοι των μεσαίων πλοίων (32-36K τόνων DWT) για ταξίδια προς την Ευρώπη έφτασαν στα $ 8-9Κ /ημέρα (bss Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 7-8Κ /ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 8-9Κ /ημέρα.
Από την άλλη πλευρά, και ο Αμερικάνικος κόλπος προχώρησε πτωτικά, καθώς μειώθηκαν οι ευκαιρίες απασχόλησης και παράλληλα ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων παρέμεινε μεγάλος. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υποχώρησαν στα $ 9,5-10,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 15,5-16,5Κ /ημέρα.
Τέλος, η αγορά της ECSA κινήθηκε πτωτικά, καθώς η ζήτηση παρέμεινε μειωμένη και συνέχισε να αυξάνεται η προσφορά χωρητικότητας. Η προσφορά αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στην αγορά. Οι ναύλοι, των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας, από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έφτασαν στα $ 10-11 Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο) και προς την Ασία στα $ 15-16Κ /ημέρα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter