Σαβ10052024

Last updateΣαβ, 05 Οκτ 2024 2pm

Ε.Ε.: «Πράσινο φως» στις επενδύσεις της MSC

0MSC Gulsun

Οι ρυθμιστικές αρχές συγχωνεύσεων - ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν δύο από τις προτεινόμενες εξαγορές της MSC Mediterranean Shipping Company, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει την εφοδιαστική πλευρά των δραστηριοτήτων του ομίλου. Σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό και ότι δεν θα αντιταχθεί στη συναλλαγή.
Οι δύο επενδύσεις αφορούν την αγορά του ημίσεος της ελέγχουσας συμμετοχής στην HHLA (Hamburger Hafen Aktiengesellschaft), φορέα εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και φορέα παροχής λιμενικών υπηρεσιών για το Αμβούργο. Η δεύτερη εξαγορά είναι η Clasquin, μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία διεθνών μεταφορών και υπερπόντιων logistics με έδρα τη Γαλλία.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι εξέτασε τις προτεινόμενες πράξεις βάσει των κανονισμών για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές και ενέκρινε αμφότερες αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα ανταγωνισμού. Για τη συναλλαγή του Αμβούργου, επικαλέστηκαν τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα και τον ανταγωνισμό από άλλους μεγάλους λιμένες της Βόρειας Ευρώπης. Η Clasquin, είπαν, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό, καθώς είναι ένας εξειδικευμένος παίκτης στην αγορά.
Αυτές οι εγκρίσεις σημαίνουν ότι η MSC είναι πλέον ελεύθερη να προχωρήσει και στις δύο επενδύσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την πόλη του Αμβούργου, η MSC θα αποκτήσει συνολικά το 49,9% των μετοχών της HHLA και θα παράσχει μια νέα εισφορά κεφαλαίου. Ο Δήμος θα διατηρήσει τον έλεγχο ιδιοκτησίας με 50,1% και υπάρχει συμφωνία που καθορίζει τις παραμέτρους για τη διαχείριση της νέας κοινοπραξίας. Η MSC έχει δεσμευτεί να αυξήσει την κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Αμβούργου για να φτάσει το 1 εκατομμύριο TEU έως το 2031 και να χτίσει μια γερμανική έδρα στην πόλη. Η MSC θα έχει 40ετή σύμβαση διαχείρισης.
Η MSC πριν από ένα μήνα έλαβε έγκριση από το Δημοτικό Κοινοβούλιο του Αμβούργου για την εξαγορά. Η σημερινή έγκριση από την ΕΕ ήταν το τελικό βήμα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η MSC διεξήγαγε διαγωνισμό αγοράζοντας επιπλέον μετοχές της HHLA από μετόχους. Σήμερα κατέχει περίπου το 22% των μετοχών.
Η εξαγορά των μετοχών της Clasquin από τα στελέχη της εταιρείας έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου από τη θυγατρική της MSC, Shipping Agencies Services (SAS), σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Τα δύο ανώτερα στελέχη της Clasquin θα πουλήσουν το 42% της πολιτείας και η SAS θα ξεκινήσει στη συνέχεια διαγωνισμό για τις υπόλοιπες μετοχές.
Η Clasquin είναι ένας εξειδικευμένος διεθνής διαμεταφορέας που διαχειρίζεται τις ροές εισαγωγών και εξαγωγών, κυρίως μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και του εξωτερικού, με έμφαση στην Ασία-Ειρηνικό και τη Βόρεια Αμερική. Πιο πρόσφατα αναπτύχθηκε στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, καθώς και στη Βορειοδυτική και υποσαχάρια Αφρική. Θα γίνει μέρος της ευρύτερης επιχείρησης SAS.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter