Πεμ05162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Petrofin Research: Μειωμένη κατά 28% η ναυτιλιακή χρηματοδότηση

greek flag sunshine blue sky HUGE

Μειωμένη κατά 28% ήταν το 2016 η ναυτιλιακή χρηματοδότηση, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Petrofin. Η ανάπτυξη των τραπεζών της Άπω Ανατολής δεν αντισταθμίζει πλήρως τη συνολική ανάγκη χρηματοδότησης του ελληνικού στόλου, επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, με τις ελληνικές τράπεζες να νιώθουν τη βαρύτητα.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους δανειστές αποχωρούν γρήγορα (Royal Bank of Scotland) ή έχουν ήδη εγκαταλείψει (Commerzbank) και τα κινεζικά τραπεζικά δάνεια υποχώρησαν.

Αναμένεται ότι οι δύσκολες τραπεζικές συνθήκες χρηματοδότησης που ισχύουν ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους Έλληνες πλοιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στο εγγύς μέλλον μέχρι να εμφανιστούν νέοι δανειστές με στόχο τον τομέα αυτό.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 2016 ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τις δυτικές τράπεζες ενώ επηρέασε και τις τράπεζες στη Ανατολή.

Η πτωτική πορεία των dry bulk, σε συνδυασμό με την κακή απόδοση στον υγρό τομέα επηρέασαν δραματικά τόσο τις τιμές των πλοίων όσο και τις ταμειακές ροές που αντιπροσωπεύουν την ικανότητα των πελατών να εξυπηρετούν ναυτιλιακά δάνεια.

Ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων αυξήθηκε, καθώς οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διαλύσουν ή να διαπραγματευτούν με χαμηλότερα επιτόκια.

Ζημιές καταγράφηκαν από όλες τις ναυτιλιακές τράπεζες, πολλές από τις οποίες χρειάστηκαν να ενισχύσουν την πίεση στους περισσότερους πελάτες.

Σε αυτό το πολύ αρνητικό περιβάλλον και με αβέβαιη την προοπτική αποκατάστασης του κλάδου, δεν ήταν περίεργο το γεγονός ότι υποχώρησε η διάθεση για νέα δάνεια.

Είναι, επομένως, σημαντικό το γεγονός ότι που ορισμένες τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν αντικυκλική δανειοληπτική πολιτική.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες αποστολής, οι εκπτώσεις δανείων δεν ήταν τεράστιες και ήταν κατά μέσο όρο 10% -20% της αξίας των υποκείμενων δανείων, ανάλογα με το πιστωτικό και το επιτελικό τους καθεστώς.

Στις περιπτώσεις όπου οι τράπεζες συνέχισαν να συνεργάζονται με πελάτες που αναζητούσαν εισπράξεις, το 2016 ήταν το έτος κατά το οποίο η τραπεζική υπομονή εξαντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έρευνα της Petrofin

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter